Groźna bakteria atakuje Europę. Zobacz, jak jej uniknąć
Przeczytaj poradnik "Faktu", który podpowie ci, co powinieneś wiedzieć o niebezpiecznej bakterii Escherichia coli, która powoli zaczyna zbierać śmiertelne żniwo.
Co to za bakteria? 1. Co to jest Escherichia coli? Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy, to bakteria, która normalnie żyje w jelicie grubym człowieka. Jest także składnikiem flory jelitowej zwierząt, m.in. bydła.
2. Czy Escherichia coli jest niebezpieczna? W naszych jelitach jest niezbędna. I pożyteczna: produkuje witaminy K i B, broni organizm przed infekcjami. Jeśli jednak dostanie się do innych tkanek, jest bardzo groźna – wywołuje zapalenie nerek i układu moczowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i otrzewnej, zakażenie ran, sepsę.
3. Co to jest EHEC? Jest kilka rodzajów bakterii coli. EHEC to bardzo niebezpieczne bakterie, powodujące u ludzi krwawe biegunki i krwotoczne zapalenie jelita grubego. EHEC żyją w przewodzie pokarmowym zwierząt, m.in. bydła, i są dla nich nieszkodliwe.
4. Jak ta bakteria działa na organizm? Bakterie EHEC 'przylepiają' się do ścian jelita i produkują bardzo groźną toksynę. Trujący związek niszczy drobne naczynia krwionośne, uszkadzając jelita, nerki, a także inne narządy: nawet serce i mózg. Narządy przestają pracować, zakażenie może prowadzić do śmierci.
Jak zaraza atakuje człowieka?
1. Jakie są objawy zakażenia?
Wodniste biegunki, które po dwóch-trzech dniach przechodzą w biegunki krwiste, bóle brzucha, niewielka gorączka. Z takimi objawami koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza! Później, w ciężkich przypadkach, występuje bezmocz – niewydolność nerek.
2. Jak szybko występują objawy?
Zakażenie rozwija się 2-10 dni, objawy najczęściej występują 2-3 dnia od zakażenia.
3. Czy trzeba pójść do lekarza, jeśli biegunka nie jest krwista?
Każda biegunka, także bez domieszki krwi, może być niebezpieczna, może grozić odwodnieniem. Więc jeśli problem trwa dłużej niż 3 dni, trzeba pójść do lekarza. Zwłaszcza, jeśli ktoś był na północy Niemiec.
4. Czy można się zarazić od innego człowieka?
Z człowieka na człowieka bakteria nie przenosi się łatwo, nie zarażamy się od innej osoby, ale bakterie przenoszą się na brudnych rękach.
Co dokładnie odkryto w Niemczech?
1. Co za bakterię wykryto w Niemczech?
Jak już w poniedziałek podało Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób w Sztokholmie, Niemcy jako przyczynę zachorowań zidentyfikowali bardzo rzadki szczep EHEC: bakterię O104-H4.
2. Co jest źródłem zakażenia? Niemcy podejrzewali, że u nich źródłem zakażenia mogą być ogórki, pomidory lub sałata. Bakteria EHEC wraz z odchodami bydła może przeniknąć do wód gruntowych. Jeśli zanieczyszczoną wodą zraszane są warzywa lub owoce, to one mogą stać się źródłem zakażenia. Źródłem zakażenia może być też gnojówka, którą nawozi się warzywa.
3. Skąd się wzięła bakteria w Niemczech?
Tego nie wiadomo, trwa szukanie źródła zakażenia.
4. Czy EHEC pojawia się tylko na warzywach?
Bakteria może znajdować się w mięsie, jeśli zostało skażone podczas uboju, a także w surowym, niepasteryzowanym mleku, niepasteryzowanych serach. Można się zarazić pijąc nieprzegotowaną, źródlaną wodę. W Japonii kilka lat temu zdarzyło się zatrucie zanieczyszczonymi kiełkami nasion, w USA niepasteryzowanym sokiem jabłkowym, który zrobiony był ze spadłych owoców zakażonych przez chore jelenie.
5. Czy O104-H4 to jest nowa zmutowana bakteria?
Jest bardzo rzadki szczep bakterii EHEC. EHEC wykryto pierwszy raz w 1982 r. w USA w niedosmażonych hamburgerach. A szczep O104 – też w USA, w niepasteryzowanym mleku. Bakteria O104-H4 pojawiła się także w Wlk. Brytanii (w 1980 r.), Korei (2005) i Szkocji (w 2006).
6. Czy EHEC powodowała wcześniej epidemie?
W Niemczech co roku zakaża się tą bakterią 1000 osób, 60 choruje ciężko z powikłaniami.
7. Czy niebezpiecznie jest jeździć do Niemiec?
Nie. Bakteria to nie wirus, nie fruwa w powietrzu. Epidemiolodzy zalecają natomiast, by będą w Niemczech nie jeść ogórków, pomidorów i sałaty.
1. Jak długo bakteria może przetrwać na warzywach?
Nie wiadomo, to będą badać specjaliści. Ale w laboratorium w temperaturze 0 st. potrafi przeżyć rok.
2. Czy zarazek wnika do warzywa?
Nie. Pozostaje na skórce.
3. Czy można bez obaw jeść polskie ogórki?
Tak. Zarazy na nich nie ma, ale też trzeba je myć, i myć ręce, kiedy je przygotowujemy.
4. Po czym poznać, że warzywa są skażone?
Nie można tego rozpoznać.
5. Czy w polskich sklepach są hiszpańskie ogórki?
Najprawdopodobniej nie. Tak zapewniają nasze władze
Jak uniknąć zakażenia?
1. Czy wystarczy polać warzywa wrzątkiem, by zabić zarazki??
Bakteria ginie po 20 minutach w 60 stopniach Celsjusza, więc warzywa trzeba dokładnie myć. A ogórki dodatkowo obrać. Jeśli się da, np. pomidory, najlepiej sparzyć. Dokładnie myć ręce. Zmywać także noże, deski czy naczynia, na których kładliśmy je przed obróbką – na EHEC zabójczo działają wszelkie środki czystości.
2. Jak rozpoznać, że woda ma 60 stopni?
Wystarczy woda tak gorąca, że cofamy dłoń.
3. Czy żel do mycia rąk zabija bakterię?
Tak, jeśli zawiera środki dezynfekujące.
4. Czy można antybakteryjnym żelem umyć ogórka?
Można.
5. Czy częste mycie rąk chroni przed bakterią?
To podstawa! Mycie rąk po wyjściu z toalety, po przyjściu do domu, przed przygotowaniem posiłku i przed jedzeniem to najskuteczniejsza linia obrony.
joachim2