Tort Fedora.doc

(166 KB) Pobierz

 

Tort Fedora


 

Składniki

 

2 tabliczki gorzkiej czekolady

pół szklanki śmietanki 30%

2/3 szkl cukru pudru + cukier waniliowy

1 kostka masła

4-5 łyżek mleka

kieliszek koniaku

opakowanie herbatników czekoladowych

 2 paczki mielonych migdałów (nie mniej niż


400g)

400 ml śmietanki 30%

szklanka cukru

2 łyżki kaszy manny

łyżka czubata kakao

 

WARSTWA 1 Do rondelka wlać śmietankę, połamać czekoladę, dodać cukier, lekko podgrzewać na minimalnym ogniu, następnie dodawać po kawałeczku masło i mleko, przez cały czas mieszając. Małą tortownicę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie masę czekoladową (powinna być lekko ciepła) i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

WARSTWA 2 Do naczynia wlać śmietankę , wsypać migdały i kaszę manną, połączyć składniki i postawić na małym ogniu, przez cały czas mieszając, aż zacznie pykać. Gotować jeszcze przez ok. minutę, aż masa zgęstnieje. Gdy ostygnie wylać na warstwę 1 i ponownie wstawić do lodówki na ok. godzinę.

 

Polewa


•tabliczka czekolady lub opakowanie pralinek

•1/3 szklanki śmietanki kremówki

•kieliszek alkoholu

•migdały słupki do posypania


 

Czekoladę połamać, zalać śmietanką i rozpuszczać na małym ogniu. Gdy już będzie lejąca, zdjąć, wymieszać z alkoholem, polać na ciasto i posypać migdałami. Ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

 

 

 





 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin