Tort Fedora
Składniki
•2 tabliczki gorzkiej czekolady
•pół szklanki śmietanki 30%
•2/3 szkl cukru pudru + cukier waniliowy
•1 kostka masła
•4-5 łyżek mleka
•kieliszek koniaku
•opakowanie herbatników czekoladowych
•2 paczki mielonych migdałów (nie mniej niż
400g)
•400 ml śmietanki 30%
•szklanka cukru
•2 łyżki kaszy manny
•łyżka czubata kakao
WARSTWA 1 Do rondelka wlać śmietankę, połamać czekoladę, dodać cukier, lekko podgrzewać na minimalnym ogniu, następnie dodawać po kawałeczku masło i mleko, przez cały czas mieszając. Małą tortownicę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie masę czekoladową (powinna być lekko ciepła) i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
WARSTWA 2 Do naczynia wlać śmietankę , wsypać migdały i kaszę manną, połączyć składniki i postawić na małym ogniu, przez cały czas mieszając, aż zacznie pykać. Gotować jeszcze przez ok. minutę, aż masa zgęstnieje. Gdy ostygnie wylać na warstwę 1 i ponownie wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Polewa
•tabliczka czekolady lub opakowanie pralinek
•1/3 szklanki śmietanki kremówki
•kieliszek alkoholu
•migdały słupki do posypania
Czekoladę połamać, zalać śmietanką i rozpuszczać na małym ogniu. Gdy już będzie lejąca, zdjąć, wymieszać z alkoholem, polać na ciasto i posypać migdałami. Ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Mannitu