Chałka.pdf
(
35 KB
)
Pobierz
59385336 UNPDF
Chałka
Składniki Przepis
40g drożdży
550g mąki pszennej
pół szklanki mleka
duże jajo
2 łyżki masła
4 łyżki wody (lub trochę więcej)
2-3 łyżki cukru
żółtko
mak lub sezam
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym
mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki.
Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać
wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z
pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe
masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną
pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do
wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść
z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod
spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i
wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić
do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować
wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo
kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z
dżemem z masełkiem.
Plik z chomika:
Viola_Valeriana222
Inne pliki z tego folderu:
Bananowy bochenek z żurawinami.doc
(50 KB)
Cebukowy placek.doc
(20 KB)
Cebulaczki.doc
(7 KB)
Chałka.doc
(58 KB)
Chałka.pdf
(35 KB)
Inne foldery tego chomika:
Afryka
Ameryka Północna
Ameryka Południowa
Australia
Azja
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin