PRZEPISY DO ĆWICZEŃ Z BIOCHEMII dla studentów Wydziału Lekarskiego.pdf
(
1381 KB
)
Pobierz
S P I S T R E Ś C I
AKADEMIA MEDYCZNA IM. PROF. F. SKUBISZEWSKIEGO
W LUBLINIE
KATEDRA BIOCHEMII I BIOLOGII MOLEKULARNEJ
PRZEPISY DO ĆWICZEŃ Z BIOCHEMII
dla studentów Wydziału Lekarskiego
POD REDAKCJĄ
PROF. NADZW. DR HAB. MARTY STRYJECKIEJ-ZIMMER
LUBLIN 2004
Opracowanie skryptu:
Rozdziały: 1, 2, 3, 18
prof. nadzw. dr hab. Marta Stryjecka-Zimmer
Rozdziały: 4, 5, 6, 9, 10, 11
dr Danuta Suchożebrska-Jesionek
Rozdziały: 7, 8, 19
dr Ewa Nowosadzka-Gromaszek
Rozdziały: 12, 13, 14, 15
dr Wiesława Ogrodnik
Rozdziały: zasady BHP, 16, 17, 20
dr Stanisława Szymonik-Lesiuk
2
SPIS TREŚCI
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY W LABORATORIUM
...............
7
ROZDZIAŁ I
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO – CHEMICZNE BIAŁEK
...................................
9
•
Próby barwne: wykrywanie wiązania peptydowego oraz niektórych aminokwasów.
•
Porównanie składu aminokwasowego albuminy i żelatyny.
•
Denaturacja białek: działanie silnych kwasów, soli metali ciężkich, podwyższonej
temperatury i rozpuszczalników organicznych.
•
Dializa
•
Równowaga Gibbsa-Donnana
ROZDZIAŁ II
WYSALANIE I ILOŚCIOWE OZNACZANIE BIAŁK
A ...............................................
16
•
Frakcjonowanie białek osocza za pomocą wysalania.
•
Ilościowe oznaczanie stężenia białka metodą biuretowa
•
Wysalanie hemoglobiny
ROZDZIAŁ III
METODY STOSOWANE DO ROZDZIAŁU BIAŁEK
..................................................
19
•
Rozdział elektroforetyczny białek surowicy krwi na żelu poliakryloamidowym
•
Sączenie molekularne białek w żelu Sephadex – rozdzielenie hemoglobiny i błękitu
metylenowego
•
Odsalanie roztworu albuminy w żelu Sephadex
•
Rozpuszczalność białek w punkcie izoelektrycznym, wyznaczanie Pi
dla kazeiny
ROZDZIAŁ IV
WARUNKI DZIAŁANIA ENZYMÓW
.............................................................................
23
•
Wpływ pH na aktywność amylazy ślinowej
•
Wpływ temperatury na aktywność amylazy ślinowej
•
Wpływ aktywatorów i inhibitorów na aktywność amylazy
•
Enzymatyczny rozkład skrobii
•
Oznaczanie aktywności amylazy we krwi lub moczu metoda Wolgemutha
ROZDZIAŁ V
KINETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNYCH
.............................................................
27
•
Wyznaczanie energii aktywacji reakcji enzymatycznej
•
Oznaczanie stałej Michaelisa dla inwertazy
ROZDZIAŁ VI
UTLENIANIA BIOLOGICZNE. OKSYDOREDUKTAZY
............................................
33
•
Preparatyka i oznaczanie dehydrogenazy bursztynianowej
•
Wykrywanie oksydazy fenolowej w ekstrakcie z ziemniaka
•
Wykrywanie peroksydazy próbą indofenolową
•
Próba na katalazę.
3
ROZDZIAŁ VII
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI I IDENTYFIKACJA CUKRÓW
.......................................
40
•
Reakcje barwne i próby redukcyjne na cukry: (próba Molischa, próba Fehlinga, próba
Benedicta, proba Nylandera, próba Barfoeda, próba Seliwanowa, próba Biala, próba
jodowa)
•
Schemat różnicowania cukrów
•
Stopniowa hydroliza skrobii i wykrywanie produktów jej degradacji
ROZDZIAŁ VIII
CUKRY ZŁOŻONE,GLIKOPROTEINY. BUDOWA I WŁAŚCIWOŚCI
...................
45
•
Preparatyka i hydroliza glikogenu
•
Badanie aktywności fosforylazy z wyciągu ziemniaka, fosforoliza skrobii
•
Izolacja i charakterystyka mucyny
•
Oznaczanie ilościowe kwasu sjalowego w surowicy krwi metodą rezorcynolową wg
Svennerholma
ROZDZIAŁ IX
WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE TŁUSZCZÓW. TRAWIENIE
LIPIDÓW.
ANALIZA ŻÓŁCI.
...............................................................................................................
49
•
Emulgowanie i rozpuszczalność tłuszczów. Wykrywania glicerolu-próba akroleinowa
•
Wykrywanie kwasów tłuszczowych- reakcja zmydlania
•
Wykrywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych
•
Oznaczanie liczby jodowej
•
Oznaczanie liczby kwasowej
•
Trawienie tłuszczów lipazą trzustkową
•
Wpływ żółci na aktywność enzymów lipolitycznych
•
Wykrywanie kwasów żółciowych
•
Wykrywanie barwników żółciowych
•
Wykrywanie cholesterolu
ROZDZIAŁ X
LIPIDY ZŁOŻONE – FOSFOLIPIDY
..............................................................................
55
•
Preparatyka lecytyn
•
Wykrywanie składników lecytyny: glicerolu - próba akrpleinowa, kwasów
tłuszczowych – reakcja zmydlania, choliny i fosforu
ROZDZIAŁ XI
STEROIDY
...........................................................................................................................
57
•
Wykazanie obecności cholesterolu w mózgu
•
Oznaczanie ilościowe cholesterolu w surowicy
•
Wykrywanie cholesterolu w surowicy metoda chromatografii cienkowarstwowej
ROZDZIAŁ XII
SOK ŻOŁĄDKOWY
...........................................................................................................
60
•
Oznaczanie pH soku żołądkowego
•
Oznaczanie wolnego kwasu solnego oraz kwasoty całkowitej soku żołądkowego.
•
Oznaczanie deficytu kwasu solnego w soku żołądkowym
•
Wykrywanie kwasu mlekowego mlekowego soku żołądkowym
4
ROZDZIAŁ XIII
ENZYMY PROTEOLITYCZNE
.......................................................................................
64
•
Oznaczanie kinetyki działania trypsyny za pomocą miareczkowania formolowego
•
Wykazanie aktywności podpuszczki
•
Badanie proteolitycznej aktywności pepsyny
•
Trawienie kazeiny pepsyną w środowisku kwaśnym
•
Badanie proteolitycznej aktywności trypsyny
•
Trawienie żelatyny przez trypsynę
•
Trawienie kazeiny trypsyną w środowisku alkalicznym
ROZDZIAŁ XIV
PRZEMIANA POŚREDNIA AMINOKWASÓW
............................................................
69
•
Preparatyka transaminazy alaninowej (ALAT) z wątroby
•
Oznaczanie aktywności transaminazy alaninowej
•
Ilościowe oznaczanie zawartości mocznika w surowicy krwi
ROZDZIAŁ XV
CHARAKTERYSTYKA KWASÓW NUKLEINOWYCH
.............................................
72
•
Preparatyka kwasu deoksyrybonukleinowego z wątroby
•
Charakterystyka DNA (wykrywanie fosforanów, zasad purynowych i deoksyrybozy)
•
Preparatyka kwasu rybonukleinowego rybonukleinowego z drożdży
•
Charakterystyka RNA (wykrywanie fosforanów, zasad purynowych i pentoz)
•
Oznaczanie stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi
ROZDZIAŁ XVI
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE
.....................................................................
78
•
Badanie rozpuszczalności karotenoidów w tłuszczach i rozpuszczalnikach
organicznych
•
Wykrywanie witaminy A i D w tranie z wątroby dorsza
•
Fluorymetryczne wykrywanie tiaminy (witaminy B1)
•
Fluorymetryczne wykrywanie i badanie właściwości oksydoredukcyjnych ryboflawiny
(witaminy B2)
•
Ilościowe oznaczanie witaminy C w ziemniaku /cebuli
•
Ilościowe oznaczanie wapnia w surowicy krwi
ROZDZIAŁ XVII
HORMONY
..........................................................................................................................
87
•
Wykrywanie estrogenów metodą Kobera
•
Wykrywanie 17-ketosteroidów próbą Zimmermanna
•
Ilościowe oznaczanie testosteronu
•
Oznaczanie aktywności fosfatazy zasadowej (AP) metoda Kinga-Armstronga
ROZDZIAŁ XVIII
ANALIZA CHEMICZNA KRWI
.......................................................................................
94
•
Badanie wpływu czynników fizycznych fizycznych chemicznych na trwałość
erytrocytów
•
Wykazanie złożonego charakteru hemoglobiny
•
Wykrywanie anhydrazy węglanowej w erytrocytach
5
Plik z chomika:
rpf123
Inne pliki z tego folderu:
PRZEPISY DO ĆWICZEŃ Z BIOCHEMII dla studentów Wydziału Lekarskiego.pdf
(1381 KB)
Biochemia - Trzmiel (2009).pdf
(3025 KB)
Enzymes in Industry - Production and Applications (Wiley, 2007).pdf
(4379 KB)
Enzymes at work (2009).pdf
(3206 KB)
Microbial Enzymes and Biotransformations (HP, 2005).pdf
(4149 KB)
Inne foldery tego chomika:
Aparatura procesowa
Biotechnologia
BIOTECHNOLOGIA 1-8sem
Chemia
Dokumenty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin