spo_blok1_marzec2009.pdf

(433 KB) Pobierz
Microsoft Word - Dokument6
® G.Wieczorkowska (2007) fragmenty książki 1
Metoda naukowa w poznawaniu zależności między
zmiennymi
Aby zrozumieć wyniki badań naukowych, musimy nauczyć się rozróżniać typy badań. Nawet
jeśli sami nie prowadzimy badań naukowych, to jednak obserwujemy własne reakcje, próbując
formułować wnioski o zależnościach przyczynowych między zmiennymi. Wyobraźmy sobie następującą
sytuację, opisaną przez Krystynę (badacza – amatora), która próbuje zrozumieć spadek swojej
motywacji do wykonywania pracy.
Znowu zasypiam nad czytaniem raportów. Dobrze spałam w nocy, więc jestem wyspana. Może
to wina pogody? Muszę skończyć do jutra. Wypiję zieloną herbatę .
Ocena wpływu zielonej herbaty na poziom energii
Pierwszy pomysł Krystyny: pretest – posttest dla tej samej osoby
Porównanie poziomu energii tej samej osoby przed i po wypiciu herbaty
Herbata nie pomogła. Piję następną. Po godzinie czuję się świeża i wypoczęta. Czy to zasługa
zielonej herbaty? Trudno powiedzieć, ponieważ mogły nastąpić zmiany w moich procesach
biochemicznych, które są niezależne od tego, co robiłam. Aby być pewną wpływu zielonej herbaty,
musiałabym mieć pewność, że JA o godzinie 10–tej i JA o godzinie 11–tej to ten sam obiekt – i nic,
poza wypiciem zielonej herbaty, nie zmieniło się.
Jeżeli chcę porównać poziom energii przed i po wypiciu herbaty muszę być pewna, że obiekt
analizy ( w tym wypadku JA) różni się tylko jedną cechą
(KANON JEDYNEJ RÓŻNICY),
a przecież poziom energii zmienia się dynamicznie – może wzrosnąć bez żadnych oddziaływań,
czasem wystarczy poczekać.
JA o 10–ej rano ≠ JA o 11–ej rano
Tego nie mogę zagwarantować, powinnam więc powtórzyć eksperyment z zieloną herbatą w
wielu punktach czasowych. Losuję dni tygodnia, godziny – i o określonej porze oceniam swoje
samopoczucie. Następnie piję zieloną herbatę – i po jakimś czasie oceniam ponownie. Podstawowe
pytanie brzmi: po jakim czasie? – po 15 minutach?, godzinie?, dwóch godzinach? Zielona herbata może
mieć bardzo różny wpływ, zależny od tego, czy piję ją, kiedy jestem wyspana, zmęczona,
podekscytowana... Sama czynność picia może mieć wpływ na zmianę samopoczucia, tak jak
przyjemność jedzenia może wynikać nie tylko z przyjmowania pokarmu, ale z samego faktu używania
mięśni, które zostały skojarzone z przyjemnością. Bo nasza pamięć zapisana jest także w mięśniach.
Badania pokazały na przykład, że dowcipne rysunki podobają nam się bardziej, gdy w czasie ich
oglądania trzymamy w ustach długopis w sposób, który wymaga takiego układu mięśni, jak podczas
uśmiechania się, niż wtedy, gdy nasze mięśnie układają się w smutny wzorzec.
Pojawia się zatem problem badacza znającego hipotezy. Jeżeli w wylosowanych punktach
czasowych piję na przemian herbatę czarną i zieloną, jestem świadoma tego , jaką herbatę piję, co
może wpływać na moje oceny. Lepiej byłoby przygotować mieszanki zielonej i czarnej herbaty o różnym
składzie procentowym, zakleić, ich opis schować do szafy pancernej – i pozostać nieświadomą tego, co
w danej chwili piję. Ale smak zielonej herbaty jest trudny do zignorowania. Jeżeli będę świadoma, jaką
herbatę piję, może wystąpić efekt placebo.
Efekt placebo to reakcja organizmu na bodziec wywołana oczekiwaniem efektu bodźca, a nie jego
faktycznymi właściwościami.
268987693.011.png 268987693.012.png
® G.Wieczorkowska (2007) fragmenty książki 2
Efektem placebo możemy wyjaśnić porównywalny subiektywny wzrost energii u badanych po
wypiciu kawy normalnej i bezkofeinowej w sytuacji, gdy nie wiedzą, jaką kawę wypili. Bycie osobą
badaną i badaczem w jednej osobie jest bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe. Może więc poproszę moje
dwie przyjaciółki, aby poeksperymentowały na sobie – one nie znają moich hipotez. O tej samej
godzinie (warunki pogodowe będą więc identyczne) jedna wypije czarną herbatę, druga zieloną – i
porównamy wyniki.
Ocena wpływu zielonej herbaty na poziom energii
Drugi pomysł Krystyny: różne osoby
Porównanie poziomu energii dwóch osób, z których jedna piła herbatę, a druga nie
Ale nie, to nie jest dobry pomysł, bo one różnią się bardzo przemianą materii, ciśnieniem krwi,
wzrostem, wagą… Diety, które pomagały jednej, nie działały na drugą. Nie mam „identycznych”
znajomych. Jak więc mogę przekonać się, czy picie niesmacznej zielonej herbaty ma sens? Drogi krem
przeciwzmarszczkowy teoretycznie mogę wcierać w połowę twarzy, ale z zieloną herbatą nie da się
postąpić podobnie. Jaka szkoda, że nie mam własnego klonu. Wtedy „on” piłby jeden rodzaj herbaty, a
ja drugi. Ja łykałabym antybiotyk, „on” walczyłby z grypą siłami natury. Wiedząc, kto pierwszy
wyzdrowiał, mogłabym ocenić, czy warto było łykać lekarstwa.
Lepszym rozwiązaniem byłoby zbadanie wpływu zielonej herbaty na większą liczbę osób.
Krystyna może zastanowić się, kto z jej znajomych pije zieloną, a kto czarną herbatę, a następnie
oszacować ich średnią ospałość i policzyć współczynnik korelacji 1 między częstością picia zielonej
herbaty a interesującą nas zmienną.
Ocena wpływu zielonej herbaty na poziom energii
Trzeci pomysł Krystyny: badania korelacyjne
Przedstawienie pomiaru dwóch zmiennych: X – liczba wypijanych tygodniowo filiżanek
herbaty, Y – poziom energii na wykresie korelacyjnym
Każda osoba biorąca udział w badaniu jest przedstawiona jako punkt, którego pierwsza
współrzędna ( X ) odpowiada liczbie wypijanych filiżanek herbaty, natomiast druga współrzędna ( Y ) –
poziomowi energii. Analiza tego typu danych polega na dopasowaniu linii prostej do punktów
przedstawiających badanych. Współczynnik korelacji informuje nas o nachyleniu tej prostej (znak
współczynnika korelacji) i stopniu dopasowania punktów do prostej (wielkość współczynnika korelacji).
Jeżeli wszystkie punkty leżałyby na tej prostej, mielibyśmy do czynienia ze związkiem idealnym
(współczynnik korelacji równałby się +1 lub – 1 – w zależności od nachylenia prostej). Mając takie dane,
moglibyśmy – znając liczbę wypitych filiżanek herbaty – przewidzieć bezbłędnie poziom energii. Nie
zdarza się to w praktyce, ponieważ związek między dowolnymi dwiema zmiennymi jest modyfikowany
przez inne zmienne (np. szybkość metabolizmu). Musimy więc zadowalać się niskimi współczynnikami
korelacji – sprawdzamy jedynie, czy otrzymany współczynnik korelacji różni się istotnie (a więc bardziej,
niż wynikałoby to z czynników losowych) od zera.
Załóżmy, że zaobserwowaliśmy dodatni związek – ci, którzy piją zieloną herbatę, mają
wyższy poziom energii od tych, którzy piją herbatę czarną. Czy można stwierdzić, że zielona herbata
redukuje ospałość? Niekoniecznie, ponieważ ludzie pijący zieloną herbatę mogą różnić się od
pozostałych – stopniem dbania o zdrowie, częstością podejmowania aktywności fizycznej itd.
1 Aby zrozumieć, jak wyliczamy na podstawie danych współczynniki korelacji warto sięgnąć do podręczników statystyki
268987693.013.png 268987693.014.png 268987693.001.png
® G.Wieczorkowska (2007) fragmenty książki 3
Badania korelacyjne
Jeżeli badamy związek między dwiema zmiennymi, np. ilością wypijanej zielonej herbaty a poziomem
energii, może okazać się, że jest on:
1. pozytywny (współczynnik korelacji jest dodatni ), co oznacza – jeżeli jest istotny
statystycznie 2 – że im więcej pijemy, tym mamy więcej energii;
2. negatywny (współczynnik korelacji jest ujemny ), co oznacza – jeżeli jest istotny
statystycznie – że im więcej pijemy, tym mamy mniej energii;
3. krzywoliniowy – zarówno osoby, które piją zbyt dużo, jak i te, które piją zbyt mało, mają
mniej energii niż te, które piją odpowiednią (tzn. jaką?) liczbę filiżanek – w tym wypadku
współczynnik korelacji liniowej może wynieść zero, co przez początkujących badaczy może
być błędnie interpretowane jako brak związku, a oznacza jedynie brak związku liniowego ;
4. nieistniejący – ilość wypitych filiżanek nie pozwala przewidywać/wyjaśniać poziomu energii.
Te cztery przykłady zależności dla 30 osób przedstawiono na rysunku 1.1. Warto zwrócić
uwagę na fakt, że nie są to związki funkcyjne, lecz statystyczne. Aby zależność między X a Y była
związkiem funkcyjnym, dla każdej wartości X musi istnieć dokładnie jedna wartość Y . W badaniach
społecznych prawie nie zdarzają się zależności funkcyjne. Osoby charakteryzujące się takim samym
wynikiem w teście inteligencji (taki sam X ) mają bardzo różne dochody (zmienna Y ). Na wykresie
zobaczymy więc punkty o tym samym X i różnym Y . Podobnie różne osoby pijące tę samą liczbę
filiżanek herbaty (zmienna X ) mogą mieć różne wartości zmiennej Y (poziom energii). W związkach
statystycznych dopasowujemy do takich punktów linię prostą metodą najmniejszych kwadratów. Osoby
zainteresowane tym tematem zachęcam do zajrzenia do podręczników statystyki.
(1) r > 0
Przykład dodatniej liniowej zależności między
zmiennymi:
(2 ) r < 0
Przykład ujemnej liniowej zależności między
zmiennymi:
poziom
energii
Im więcej pijemy, tym więcej mamy energii.
Im więcej pijemy, tym mniej mamy energii.
(3) r = 0
Brak liniowej zależności między zmiennymi
( związek krzywoliniowy )
(4) r = 0
Brak zależności między zmiennymi
2 Pojęcie istotności statystycznej wyjaśnione jest bardzo prosto w rozdziale 4. książki Wieczorkowskiej i Wierzbińskiego
(op.cit).
268987693.002.png 268987693.003.png 268987693.004.png 268987693.005.png 268987693.006.png
® G.Wieczorkowska (2007) fragmenty książki 4
Rys. 1.1. Przykłady różnych zależności między zmiennymi
Badania, w których obserwujemy jedynie współwystępowanie zmiennych, nazywane są
badaniami korelacyjnymi. Na podstawie istotnej korelacji między X i Y nie możemy stwierdzić, że X
jest przyczyną Y . Czy ze stwierdzenia istotnej korelacji między liczbą zakładających gniazda bocianów i
liczbą rodzących się w danej wiosce dzieci wynika, że bociany przynoszą dzieci? Ci, którzy się na tym
znają, twierdzą, że obie te zmienne związane są z… wcześniejszym wystąpieniem ciężkiej zimy.
Analogicznie korelacja między szybkością czytania a długością stopy dziecka wynika z… wieku dzieci.
Starsze mają dłuższe stopy i czytają szybciej.
X – długość stopy dziecka, Y – szybkość czytania
r ( X , Y ) jest korelacją pozorną ,
która „znika”, gdy w analizie uwzględnimy wiek dziecka
Przez lata palacze w ten właśnie sposób podważali stwierdzoną korelację między paleniem
papierosów a zachorowalnością na raka płuc. Mogli oni argumentować, że to tylko badania korelacyjne
– do czasu, gdy wyodrębniono w dymie tytoniowym substancję powodującą raka. Jeżeli okazałoby się,
że poparcie dla ustawy antyaborcyjnej koreluje z wiekiem wyborców (starsi popierają ją częściej), nie
moglibyśmy stwierdzić, że to wiek jest przyczyną popierania ustawy – ale znając wiek wyborcy,
możemy przewidywać jego stopień poparcia dla ustawy lub wyjaśniać ex post wyniki referendum.
Podobnie – stwierdzona korelacja między motywacją do pracy a wysokością zarobków nie pozwala
rozstrzygnąć, czy to wysokie zarobki zwiększają motywację do pracy, czy też silna motywacja do pracy
jest przyczyną wyższych zarobków. Wykazanie, że na podstawie jednej zmiennej można przewidywać
wartości drugiej, jest koniecznym, ale niewystarczającym warunkiem wnioskowania o kierunku wpływu.
Analogicznie – jeżeli stwierdzilibyśmy istotną dodatnią korelację między ilością wypijanej zielonej
herbaty a poziomem energii, możemy:
przewidywać poziom energii na podstawie liczby wypijanych filiżanek zielonej herbaty,
wyjaśniać ( ex post ) różnice w poziomie energii liczbą wypijanych filiżanek,
ale nie możemy powiedzieć, że picie zielonej herbaty jest przyczyną wysokiego poziomu energii,
ponieważ osoby pijące zieloną herbatę mogą różnić się od tych niepijących stylem życia, ciśnieniem
krwi itd.
Badania eksperymentalne
Jesteśmy zalewani reklamami informującymi nas, że np. picie określonego zestawu ziół
zwiększa poziom energii. Ulotka zawiera zazwyczaj bardzo przekonujące relacje osób, których życie po
rozpoczęciu picia danej mieszanki ziołowej zmieniło się radykalnie. Czy można wierzyć tym
argumentom? Nie bardzo. Aby ocenić wpływ tej zmiennej, musielibyśmy mieć informacje także o tych,
którzy pili i którym to nie pomogło . Nie ma metody, leku, który byłby skuteczny w 100% dla
wszystkich. Analizując takie dane, musimy porównać cztery rodzaje informacji, tj. o liczbach osób:
1. które piły i wykazały poprawę,
2. które nie piły i wykazały poprawę,
3. które piły i nie wykazały poprawy,
4. które nie piły i nie wykazały poprawy.
Dopiero wtedy możemy określić stopień związku między obiema zmiennymi. Materiały
reklamowe, które „przekonują” nas o cudownych środkach gwarantujących pozbycie się nadwagi,
268987693.007.png 268987693.008.png
® G.Wieczorkowska (2007) fragmenty książki 5
cellulitu, trądziku itp., najczęściej 3 zawierają tylko jedną z tych informacji, są zatem bezwartościowe. W
USA wprowadzono nakaz rzetelnego informowania konsumentów – i we wszystkich telewizyjnych
materiałach reklamowych pojawia się maleńki napis:,,Rezultaty mogą być różne u różnych osób”.
Nie da się ukryć, że biznes żerujący na naszych marzeniach, aby stać się pięknymi i młodymi
bez „trudu i bólu,” kwitnie. Ładnie opisał to już Fromm w,,Sztuce istnienia”. Co mamy w takim razie
zrobić, aby ocenić skuteczność nowego, wspaniałego środka? Jedynym rozwiązaniem jest stosowanie
metod naukowych, które:
1. składają się z szeregu uporządkowanych procedur stosowanych do analizowania
i rozwiązywania problemów;
2. korzystają z informacji zebranych w obiektywny sposób , jako faktycznej podstawy do
wyciągania wniosków;
3. opierają się na empirycznym materiale dowodowym, czyli na danych zebranych
bezpośrednio za pomocą zmysłów obserwatora;
4. polegają na stosowaniu nietendencyjnych metod przeprowadzania obserwacji, zbierania
danych oraz formułowania hipotez i twierdzeń (o tym, czy coś jest prawdziwe lub
uznawane, nie decydują autorytety ani osobiste przekonania).
Spełnienie wyżej wymienionych warunków powoduje, że uzyskujemy dane, które mogą być
demonstrowane wielokrotnie – zarówno przez naukowca, który je odkrył, jak i inne osoby. Wyniki,
których nie da się uzyskać ponownie ( zreplikować) , nie są godne zaufania.
Dla odpowiedzi na pytanie o wpływ zielonej herbaty na poziom energii najlepszą
metodą naukową jest eksperyment . Wystarczyłoby podzielić losowo grupę osób na dwie części i
połowę skłonić do wypicia herbaty. Następnie zmierzyć ich poziom energii, zająć ich czymś przez
kolejną godzinę – i znów zmierzyć poziom energii.
Dzięki zastosowaniu metody eksperymentalnej rozwiązano zagadkę genialnego konia Hansa i ,
który na wielu pokazach udowadniał, wystukując odpowiedzi kopytem, że potrafi dodawać, odejmować
oraz odpowiadać na proste pytania, wskazując pyskiem jedną z przedstawionych mu do wyboru
możliwości. Hans pozytywnie przechodził testy sprawdzające, nawet gdy pytania zadawała obca osoba.
Powołana do oceny jego zdolności komisja naukowa w sposób systematyczny zmieniała warunki
badania. Okazało się wtedy, że Hans nie potrafił odpowiedzieć na pytanie, jeżeli osoba pytająca nie
znała prawidłowej odpowiedzi lub nie widział on osoby zadającej pytanie. Było to dowodem na to, że
koń „odczytywał” informację, kiedy przestać stukać kopytem, z bardzo subtelnych ruchów pytającego,
takich jak skinienie czy odchylenie ciała. Do rozwiązania zagadki niezbędne więc było manipulowanie
zmienną niezależną (warunkami zadawania pytań) i obserwowanie zmian, jakie ta manipulacja
przynosi w wartościach zmiennej zależnej (stopień poprawności odpowiedzi). Gdy chcemy odkryć
optymalny dla nas sposób odżywiania, musimy manipulować zmienną niezależną (typem diety) i
skrzętnie obserwować, jak ta manipulacja wpłynie na wartości zmiennych zależnych (waga, poziom
energii, samopoczucie).
Eksperyment różni się od innych typów naukowych dociekań tym, że zamiast czekać na
zaistnienie interesujących nas wydarzeń naturalnych, eksperymentator kreuje warunki potrzebne do
obserwacji. Ma to dwie podstawowe zalety:
Po pierwsze : konstruowanie sytuacji eksperymentalnej pozwala na uwypuklenie
najważniejszych elementów i pominięcie nieistotnych. Na przykład w badaniu ZIELONA HERBATA
sytuację eksperymentalną można zaaranżować w taki sposób, że badani piją herbatę na czczo. W
codziennym życiu wpływ herbaty mógłby być modyfikowany, np. poprzez rodzaj spożywanego
śniadania. Jeżeli jedna grupa będzie piła zieloną herbatę a druga nic, nie możemy być pewni, czy
3 Część reklam mówi o procencie osób stosujących dany preparat, u których zanotowano poprawę. Nadal jednak brakuje w
takim przekazie dwóch z czterech informacji potrzebnych do oceny skuteczności jego działania.
268987693.009.png 268987693.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin