Falafel - arabski przysmak
Falafel to oryginalny, wegetariański przysmak pochodzący z krajów arabskich. Tradycyjnie, przygotowywany jest z ziaren cieciorki. Roślina ta pochodzi z zachodniej Azji i jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, minerałów ( wapnia i żelaza) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Potrzebne produkty:- 2 szklanki suchej cieciorki- 1-2 łyżki bułki tartej- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżka przyprawy włoskiej lub własna mieszanka ziół: (1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1/4 łyżeczki zmielonego kminku, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli)- siekana zielona pietruszka- sól do smakuSposób przygotowania:Namoczoną przez noc cieciorkę płuczemy, a następnie odsączamy i mielimy na drobno w malakserze. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Z tak powstałej masy formujemy kulki i smażymy w głębokim tłuszczu (ghee ewentualnie olej np. ryżowy).
Uwaga!
Do falafli używamy zawsze cieciorki niegotowanej. Jeśli użyjemy gotowanej, kulki rozpadną się podczas smażenia.Smacznego!!!!
tatanka.com