Sałatka śledziowa (1).doc

(23 KB) Pobierz
Sałatka Śledziowa

Sałatka śledziowa

2 solone filety śledziowe

4 ziemniaki

4 nieduże buraki ćwikłowe

2 jabłka

1 jajo

2 łyżki drobno posiekanej cebuli

2 łyżki kwasu lub rozcieńczonego koncentratu buraczanego

pół szklanki śmietany

 

Wykonanie:

Śledzie oczyścić, umyć, zalać zimną wodą i moczyć 12 godz. Buraki oraz ziemniaki umyć i osobno ugotować w łupinach. Gdy wystygną, obrać je i pokroić w kostkę. Dodać jabłka i cebulę pokrojone także w kostkę, wlać kwas buraczany, wymieszać. Filety obłożyć sałatką, posypać ugotowanym na twardo i posiekanym jajem oraz polać ubitą śmietaną.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin