DESER MLECZNY.doc

(156 KB) Pobierz

 

Składniki

·         galaretka 1 opakowanie (najlepiej wiśniowa lub z czarnej porzeczki)

·         żelatyna 2 łyżeczki

·         zsiadłe mleko lub kefir 0,5 litra

·         cukier puder 1 łyżka

·         cukier waniliowy

·         konfitury lub świeże drylowane wiśnie

·         gorące mleko 3 łyżki

             

 

Opis przygotowania

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wychłodzenia. żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, kiedy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku i pozostawiamy do ostudzenia. Zsiadłe mleko lub kefir roztrzepujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, rozpuszczona żelatyną i miksujemy aż składniki lekko się spienią. Na spód każdego pucharka kładziemy łyżkę konfitur. Zalewamy polową mlecznej galaretki, rozkładamy posiekana owocową galaretkę, zalewamy resztą mlecznej galaretki. Odstawimy do wychłodzenia. Przybieramy konfiturami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin