Pierogi z kiszona kapustaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.Ciasto:350 g maki,1 male jajo,ok. 125 ml letniej wody,sol.Farsz:750 g kiszonej kapusty,2 srednie cebule,80 g masla,sol, bialy pieprz.Inne:stopiona slonina do polania pierogow.1. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Nastepnie podzielic na2 lub wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.2. Ugotowac kapuste w niewielkiej ilosci wody (ok. 30 min). Pod koniec gotowania zdjac pokrywke. Odparowac, odcedzic, a jesli bedzie za kwasna, przelaczimna woda i dokladnie odcisnac. Kapuste posiekac.3. Przygotowac farsz: cebule obrac, pokroic drobno. Tluszcz roztopic w garnku,przesmazyc na nim cebule na jasnozloty kolor, po czym wlozyc kapuste, dodacsol i bialy pieprz do smaku. Wymieszac, dusic na malym ogniu pod przykryciem20 min. Zamieszac.4. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 5-6 cm. Na kazdy krazeknalozyc plaska lyzeczke farszu. Pierozki zlozyc na pol i zlepic. Gotowac wduzej ilosci osolonego wrzatku, najpierw pod przykryciem, a gdy wyplyna,zdjac pokrywke i dogotowac (ok. 2-3 min).5. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac polane skwarkami.- Do farszu z kapusty mozna dodac drobno posiekane suszone grzyby (20-30 g),uprzednio wymoczone i ugotowane z cebula. W wersji postnej cebule do farszusmazy sie na oleju.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 20.
sandokan4