Mycie i dezynfekcja - materiały dydaktyczne.pdf

(643 KB) Pobierz
RODZAJE i ZASADY PRZYGOTOWYWANIA PREPARATÓW MIKROBIOLOGICZNYCH
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne
Ćwiczenie 5 część teoretyczna
___________________________________________________________________________
Ć WICZENIE 5: M YCIE I D EZYNFEKCJA
Wstęp
W badaniach mikrobiologicznych ogromny wpływ na uzyskiwane wyniki ma
higiena osobista oraz jałowość pomieszczeń, sprzętu i pożywek, które są wykorzystywane w
pracy. W metodach jałowienia, wykorzystywanych również w medycynie, zakładach
przetwórstwa rolno-spożywczego i w życiu codziennym, zastosowanie mają następujące
procesy:
MYCIE – usuwa wszelkie resztki za danej powierzchni. Jest bardzo ważnym
etapem, gdyż pozostałości białka i tłuszczu osłabiają efekt przeprowadzonego
następnie odkażania.
DEZYNFEKCJA. Terminem tym określa się “ proces zabicia wszystkich form
wegetatywnych mikroorganizmów chorobotwórczych i niechorobotwórczych za pomocą
metod fizycznych, chemicznych i mechanicznych ”. Proces ten nie zapewnia całkowitej
jałowości, gdyż pozostają aktywne formy przetrwalne bakterii.
STERYLIZACJA. W ujęciu mikrobiologicznym sterylizacja (wyjaławianie) to „proces
polegający na zabiciu wszystkich mikroorganizmów - niezależnie od stadium rozwojowego, a
więc zarówno form wegetatywnych, jak też form przetrwalnych”.
Wyjaławianie przeprowadza się najczęściej przy użyciu metod fizycznych
(temperatura, promieniowanie), mechanicznych (odfiltrowanie, odwirowanie) lub
chemicznych.
1. M ETODY FIZYCZNE
1.1. Z ASTOSOWANIE WYSOKICH TEMPERATUR ( NA SUCHO )
Wyżarzanie i opalanie. Ezy i igły wyżarza się do czerwoności w
świecącej części płomienia palnika spirytusowego lub gazowego.
Czynność tą wykonuje się przed i po każdym ich użyciu. Wyloty
probówek, kolb i wszelkich naczyń, które są zamykane korkami,
opala się po otworzeniu w płomieniu palnika, co zapobiega
zanieczyszczeniu hodowli. Pincety, skalpele, noże, bagietki,
głaszczki opala się w płomieniu po uprzednim zanurzeniu w
alkoholu.
Rys. 1. Wyżarzanie ezy i opalanie wylotu probówki
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
1
70945729.006.png
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne
Ćwiczenie 5 część teoretyczna
___________________________________________________________________________
Gorące i suche powietrze o temperaturze 160-180°C wykorzystuje się do
wyjaławiania szkła oraz niektórych związków chemicznych np. węglanu wapnia, związków
oleistych, wosku. Zabieg ten przeprowadza się w suszarkach laboratoryjnych. Ponieważ
szkło nowe lub nieużywane wykazuje odczyn alkaliczny stąd przed sterylizacją i użyciem
należy je wygotować w wodzie z dodatkiem 1% HCl (30 min), wypłukać i ponownie
wygotować w 1% roztworze Na 2 CO 3 (30 minut). Po dokładnym wypłukaniu w wodzie
bieżącej i destylowanej, wysuszeniu, pakuje się je w papier, folię aluminiową lub też
umieszcza się w metalowych puszkach i sterylizuje przez 2 godz. w temperaturze 160°C.
Przed włożeniem do suszarki kolby, probówki i pipety zamyka się korkami. Z uwagi na
możliwość samozapłonu i zwęglenia nie można przekraczać temperatury 180°C podczas
sterylizacji probówek z korkami z waty lub ligniny oraz szkła opakowanego w papier.
Wysokie temperatury obniżają także trwałość szkła laboratoryjnego, a niedokładne
wysuszenie powoduje jego pękanie.
Rys. 2. Tubusy do sterylizacji płytek Petriego
1.2. Z ASTOSOWANIE WYSOKICH TEMPERATUR ( NA MOKRO )
Gotowanie. Szkiełka podstawowe i nakrywkowe gotuje się w roztworze mydła lub
środka myjącego, a następnie dokładnie płucze stosując na koniec wodę destylowaną. Po
umyciu przechowuje się je na sucho w specjalnych pojemnikach, bądź też na mokro w 95%
etanolu. Również metalowe narzędzia po oczyszczeniu można wygotować (20–30 minut) lub
wyjałowić w autoklawie (temperatura 121 0 C, 20 minut).
Gorąca bieżąca para wodna. Jest wykorzystywana w procesie pasteryzacji (łagodnej
sterylizacji) w aparacie Kocha (rys. 3.). Jest to lekki, metalowy kocioł parowy z dodatkowym
ażurowym dnem, pod którym znajduje się zbiornik z wodą. Kocioł przykryty jest luźną
pokrywą z otworem na termometr i wylot pary wodnej. W obudowie znajduje się również
wskaźnik poziomu wody. Źródłem wytwarzanej pary jest woda znajdująca się na dnie kotła,
którą doprowadza do wrzenia system grzałek. Czynnikiem wyjawiającym jest bieżąca para
wodna o temperaturze około 100°C. Służy do wyjaławiania pożywek mikrobiologicznych
zawierających termowrażliwe składniki. Wyjaławiany materiał ustawia się na ażurowych
półkach.
Pasteryzacja polega na jednokrotnym ogrzaniu wyjaławianego materiału do
temperatury ok. 100°C. W procesie tym giną jedynie formy wegetatywne , natomiast nie
ulegają zniszczeniu formy przetrwalne bakterii, które wytrzymują wielogodzinne gotowanie.
Proces pasteryzacji stosuje się w przypadku podłoży mikrobiologicznych i produktów
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
2
70945729.007.png 70945729.008.png 70945729.009.png 70945729.001.png 70945729.002.png
 
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne
Ćwiczenie 5 część teoretyczna
___________________________________________________________________________
żywnościowych, których składniki w temperaturach powyżej 100°C mogą ulegać rozkładowi,
a także konserw o pH poniżej 4,5 (mikroorganizmy acidofilne charakteryzuje obniżona
odporność cieplna).
Sterylizacja parowa osiąga pełny efekt jeśli para oddziaływuje na
sterylizowany materiał przez ściśle określony czas. Wszystkie
powierzchnie materiału muszą mieć kontakt z parą. Ważnym
czynnikiem jest całkowite usunięcie powietrza z komory
autoklawu (stosuje się odpowietrzanie przepływowe, w którym
powietrze jest wypierane ze zbiornika przez nasyconą parę lub
odpowietrzanie próżniowe gdzie powietrze jest usuwane przez
wytworzenie próżni, następnie wprowadzana jest para wodna).
Jest to metoda uniwersalna, pewna, szybka, nietoksyczna i
ekonomiczna. Powinna być stosowana wszędzie tam , gdzie to
możliwe.
Rys. 3. Aparat Kocha
Większość podłoży mikrobiologicznych poddaje się działaniu temperatury w granicach
100°C przez od 15 - 30 minut. Wrażliwe na wysokie temperatury produkty (mleko, śmietanki,
moszcz, soki, piwo i inne) wyjaławia się wykorzystując modyfikacje tego procesu.
Jest to pasteryzacja:
długotrwała (niska; LTLT – Low Temperature Short Time): temperatura 62 -
65°C / 20 - 30 minut;
krótkotrwała (wysoka; HTST – High Temperature Short Time); temperatura
72°C / 15 sekund;
momentalna: temperatura 85 - 90°C / 1 – 2 s.
Z praktycznego punktu widzenia pasteryzacja jest zabiegiem wystarczającym, jeśli następnie
produkt zostanie schłodzony do 2-4°C i hermetycznie zamknięty, co uniemożliwia rozwój
przeżywających ten zabieg mikroorganizmów.
Odmianą pasteryzacji jest tyndalizacja (pasteryzacja frakcjonowana). Jest to
trzykrotna pasteryzacja przeprowadzana w odstępach co 24 godziny . W pierwszej fazie
giną formy wegetatywne. Okres przerwy po pierwszej pasteryzacji pozwala na
wykiełkowanie form przetrwalnych, które nie uległy zabiciu. Druga pasteryzacja zabija formy
wegetatywne, które rozwinęły się z form przetrwalnych, a trzecia upewnia nas o zabiciu
wszystkich drobnoustrojów.
Gorąca para wodna pod ciśnieniem. Aby uzyskać właściwy efekt sterylizacji w
autoklawie proces musi przebiegać w optymalnej temperaturze, przy odpowiednim ciśnieniu
i przez określony czas.
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
3
70945729.003.png
 
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne
Ćwiczenie 5 część teoretyczna
___________________________________________________________________________
Autoklaw (rys. 4.) to hermetycznie
zamknięty kocioł stalowy o podwójnych
ścianach i dnie, w którym uzyskuje się
wysokie ciśnienie. Jest zaopatrzony w
manometr, termometr, zawór
bezpieczeństwa i elektryczny system
grzewczy. Czynnikiem jałowiącym w
autoklawie jest przegrzana nasycona para
wodna pod zwiększonym ciśnieniem . W
aparacie gotująca woda doprowadza do
nadciśnienia parę wodną, która ulega
nasyceniu po zupełnym wyparciu powietrza.
Manometr znajdujący się w obudowie
wskazuje wzrost ciśnienia po zamknięciu
zaworu odpowietrzającego.
Ponieważ autoklaw to kocioł pracujący pod
wysokim ciśnieniem, stąd osoby go
obsługujące muszą przejść odpowiednie
szkolenie.
Rys. 4. Budowa autoklawu (1. Gałka zaworu bezpieczeństwa,2. Manometr komory
sterylizacyjnej,3. Manometr kotła, 4. Zawór trójdrożny manometru, 5. Termometr tarczowy
wskazujący temperaturę w komorze, 6. Rączka zamka pokrywy, 7. Dźwignia zaworu
sterującego, 8. Zawór doprowadzający parę do kotła, 9. Dźwignia zaworu selekcyjnego, 10.
Wskaźnik poziomu wody w komorze, 11. Zawór odpowietrzający komorę, 12. Zawór
odprowadzający kondensat z komory sterylizacyjnej)
Pomiędzy ciśnieniem a temperaturą wewnątrz autoklawu, a także pomiędzy temperaturą a
efektem sterylizacji istnieją ścisłe zależności. Przy nadciśnieniu:
•0,0 atm. temperatura w autoklawie wynosi
100ºC
•0,5 atm. -
111,7° (112°) C
•1,0 atm. -
120,6° (121°) C
•2,0 atm. -
133,9° (134°) C.
Podobne efekty odkażania uzyskuje się dla takich parametrów temperatury i czasu ekspozycji:
121°C przez 2 minuty = 110°C przez 20 minut = 100°C przez 200 minut.
Zatem im wyższe jest ciśnienie wewnątrz kotła tym wyższe są temperatury, a im wyższe
temperatury tym krótszy okres sterylizacji. Stosując zwiększone ciśnienie, uzyskuje się
zatem możliwość zniszczenia zarówno form wegetatywnych, jak i przetrwalnych.
Czas sterylizacji zależy także od objętości materiału i rodzaju przedmiotów poddawanych
sterylizacji (tab. 1.).
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
4
70945729.004.png
 
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne
Ćwiczenie 5 część teoretyczna
___________________________________________________________________________
Tabela 1. Czas sterylizacji w zależności od objętości materiału
Objętość (cm 3 )
Czas sterylizacji w temperaturze 121°C (min)
10 – 50
200
1000
2000
9000
12 – 14
12 – 15
20 – 25
30 – 35
50 – 55
Ze sterylizacją termiczną związane są dwa terminy:
Czas śmierci cieplnej - czas potrzebny do zabicia wszystkich drobnoustrojów tego samego
gatunku przy określonej temperaturze i składzie pożywki.
Punkt śmierci cieplnej - temperatura, która zabija hodowlę bakteryjną w ciągu 10 minut.
Podłoża i produkty nie zawierające składników wrażliwych na wysokie temperatury
sterylizuje się w autoklawie w temp. 121°C przez 15-20 min lub w temperaturze 117°C przez
15-30 minut. Procesowi sterylizacji poddaje się także konserwy o pH powyżej 4,5. Eliminacja
form przetrwalnych zapobiega możliwości pojawienia się form wegetatywnych bakterii, które
w warunkach niskiej kwasowości znajdują odpowiednie warunki do rozwoju.
Niektóre termowrażliwe produkty płynne (np. mleko) poddaje się sterylizacji
błyskawicznej (UHT – Ultra High Temperature) w systemie przepływowym lub poprzez
wtrysk pary wodnej o temperaturze 135-150°C w czasie od 2 - 9 s. Procedura ta niszczy
formy wegetatywne i przetrwalne w stopniu zapewniającym trwałość handlową produktu
(jeśli zostanie zapakowany w sterylnych warunkach).
Szkło używane, zawierające hodowle drobnoustrojów sterylizuje się w autoklawie w
temperaturze co najmniej 134°C przez okres od 30–90 minut (w zależności od ilości i
objętości sterylizowanego materiału). Po sterylizacji szkło należy opróżnić i umyć w wodzie z
detergentem lub wygotować w roztworze mydła. Po dokładnym wypłukaniu w wodzie
destylowanej sterylizujemy je ponownie w suszarce (160°C / 2 godz.).
1.2. Z ASTOSOWANIE PROMIENIOWANIA (UV, X I GAMMA )
W praktyce mikrobiologicznej wykorzystuje się najczęściej hamujące lub zabójcze
działanie na mikroorganizmy nadfioletowej części widma słonecznego o długości fali
250-260 nm, a więc tą część widma, która jest najsilniej absorbowana przez kwasy
nukleinowe.
Źródłem promieniowania są lampy kwarcowe, wypełnione oparami rtęci, emitujące w 95%
promieniowanie o długości fali 258 nm. Promieniowanie UV jest wykorzystywane do
niszczenia mikroorganizmów występujących w powietrzu i na odkrytych powierzchniach
zamkniętych pomieszczeń o niewielkim zapyleniu (silosów, magazynów, chłodni, ładowni
statków, laboratoriów, kamer). Ponieważ charakteryzuje się słabą przenikliwością – nie
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
5
70945729.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin