•2 duże paczki (koniecznie!!!!!)Super Krakersów LAJKONIK
•200 g wiórek kokosowych
•1 opakowanie cukru waniliowego
•1/2 l mleka
•250 g masła roślinnego
•3/4 szklanki cukru
•2 żółtka
•2 płaskie łyżki mąki pszennej
•2 czubate łyżki budyniu kokosowego lub waniliowego
Wykonanie:
1.Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem zmiksować.
2.Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru, dodać przygotowaną masę. Gotować do konsystencji budyniu. Wystudzić.
3.Zmiksować masło, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Dodać 3/4 porcji wiórek kokosowych i wymieszać.
4.Następnie na dnie formy ułożyć krakersy, na nie wyłożyć 1/3 porcji masy, na to znów krakersy, następną porcję masy, znów krakersy i ostatnią warstwę tworzy masa. Wierch posypać resztą wiórek kokosowych i wstawić do lodówki na 3 godziny. :)
5.NIE MA PRAWA SIĘ NIE UDAĆ :) Trzeba tylko pamiętać, aby były to Super Krakersy LAJKONIK, bo inne za bardzo wchłaniają wilgoć i placek robi sie "papkowaty".
tadeusz.grzywacz