TORT URODZINOWY
Biszkopt o średnicy ok. 20 cm (będą potrzebne dwa takie biszkopty , więc , jeśli mamy możliwość upieczenia ich jednocześnie , to można od razu robić z podwójnej porcji):- 3 jajka1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki Jaja ubić z cukrem na puszystą , kremową masę , wymieszać delikatnie łyżką z przesianą mąką i wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy. Piec w temp. 180 st.C. przez 25-30 minut.Krem czekoladowy: - 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (dałam półsłodką), 1/2 szkl. słodkiej śmietanki ,1/3 szkl. cukru 1 kostka masła (może być połowa margaryny) Czekoladę , śmietankę i cukier rozpuścić na parze lub malutkim ogniu i dokładnie wymieszać , ostudzić. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzeć i stopniowo dodawać masę czekoladową. Bita śmietana: - 2 szkl. słodkiej śmietanki (30%) ,2 opakowania SMIETAN FIX ,4-5 łyżek cukru pudru Zimną śmietankę ubijać z SMIETAN FIX i cukrem pudrem do momentu , aż powstanie gęsta , puszysta masa. Dodatkowo: - kwaśny dżem (najlepiej z czerwonej porzeczki lub wiśniowy) Poncz: - ok. 1/2 l letniej , przegotowanej wody sok cytrynowy (lub kwasek) odrobinę aromatu rumowego lub cytrynowego Wszystko razem wymieszać. Posypka: - 10 dag posiekanych migdałów,10 dag cukru , 1/2 łyżki masła,Masło podgrzać na patelni lub w garnuszku z grubym dnem , wsypać cukier i smażyć , aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Następnie dodać migdały , wymieszać , chwilę jeszcze podsmażyć , wyłożyć na twardą powierzchnię (płyta porcelanowa , stalowa lub posmarowana tłuszczem gruba folia aluminiowa) i wystudzić. Następnie odważnikiem lub jakimś innym ciężkim i twardym przedmiotem rozdrobnić masę karmelową (wokół niej można ustawić obręcz tortownicy , żeby odpryski nie "strzelały" na boki). Upieczone dzień wcześniej biszkopty przekroić na dwa krążki (w sumie wyjdą cztery). Jeden krążek nasączyć , posmarować bitą śmietaną (ok.1/3 całej porcji) , przykryć drugim krążkiem posmarowanym od dołu dżemem , ponownie nasączyć , posmarować kremem czekoladowym i przykryć trzecim krążkiem. Znowu nasączyć , posmarować 1/3 bitej śmietany i przykryć ostatnim krążkiem posmarowanym od dołu dżemem. Wierzch nasączyć , posmarować resztą kremu czekoladowego (łącznie z bokami) i wyrównać. Boki tortu obsypać migdałowym karmelem , a wierzch udekorować resztą bitej śmietany oraz ozdobić według uznania (można wykorzystać dodatki typu: kandyzowane owoce , wiórki czekolady , kwiatuszki cukrowe , bakalie).
tadeusz.grzywacz