Pierś w sosie koperkowym.doc

(29 KB) Pobierz
Pierś w sosie koperkowym

Pierś w sosie koperkowym
    Autor: Kuchareczka  Data: 2002-11-17 11:47:44

 

Porcje: 4 porcje  Koszt: 10 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min. Kalorie: ?

 

 

 

 

Składniki:
- 4 małe piersi z kurczaka,
- jarzynka,
- szczypta pieprzu,
- mała śmietana 18%,
- 2 łyżki margaryny bądź oleju - do smażenia,
- świeży lub mrożony koper,
- 2-3 łyżki mąki,
- łyżka maggie.

Jak przyrządzić?
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy umyte mięso, lekko podrumieniamy, po czym podlewamy wodą i posypujemy jarzynką, dusimy. Kiedy mięso będzie miękkie, podlewamy wody (ok. 3/4 szkl.) i wsypujemy pokrojony koper. Gdy sos się zagotuje zabielamy go rozrobioną mąką i śmietaną. Do smaku przyprawiamy magi oraz pieprzem.

Jak podawać?
Najlepiej z kaszą gryczaną lub inną, można również tradycyjnie - z tłuczonymi ziemniakami, do tego koniecznie surówka z buraczków.

Uwagi:
Koper można zastąpić natką pietruszki, smak sosu będzie wtedy troszkę inny, ale równie smaczny Magi jest konieczne, gdyż dodaje specyficznego smaku.

Woda +wino

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin