Pierś w sosie koperkowym Autor: Kuchareczka Data: 2002-11-17 11:47:44
Porcje: 4 porcje Koszt: 10 zł Trudność: prosty Czas: 30 min. Kalorie: ?
Składniki:- 4 małe piersi z kurczaka,- jarzynka,- szczypta pieprzu,- mała śmietana 18%,- 2 łyżki margaryny bądź oleju - do smażenia,- świeży lub mrożony koper,- 2-3 łyżki mąki,- łyżka maggie. Jak przyrządzić?Na rozgrzany tłuszcz kładziemy umyte mięso, lekko podrumieniamy, po czym podlewamy wodą i posypujemy jarzynką, dusimy. Kiedy mięso będzie miękkie, podlewamy wody (ok. 3/4 szkl.) i wsypujemy pokrojony koper. Gdy sos się zagotuje zabielamy go rozrobioną mąką i śmietaną. Do smaku przyprawiamy magi oraz pieprzem. Jak podawać?Najlepiej z kaszą gryczaną lub inną, można również tradycyjnie - z tłuczonymi ziemniakami, do tego koniecznie surówka z buraczków.
Uwagi:Koper można zastąpić natką pietruszki, smak sosu będzie wtedy troszkę inny, ale równie smaczny Magi jest konieczne, gdyż dodaje specyficznego smaku.
Woda +wino
slawek3400