Kurczak ostro-słodki Autor: Marta (gola27@wp.pl) Data: 2003-01-24 15:23:22
Porcje: ? Koszt: 12 zł Trudność: prosty Czas: 30 min. Kalorie: mało
Składniki:- pierś kurczaka/ indyka,- puszka posiekanego ananasa,- papryka słodka 2-3 kolory,- por,- marchewka,- puszka pędów bambusa (niekoniecznie),- świezy czosnek,- świeży imbir,- sól,- pieprz,- ryż/ Jak przyrządzić?Pierś kroimy w małe kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilosci oleju (dietetycznie- dusimy w małej ilosci wody), wrzucamy ząbki czosnku. najlepiej w skorupkach, dadzą aromat i łatwo mozna go później rozdrobnic bo w środku jest mieciutki ale niespieczony; posiekany imbir (sporą ilość), przyprawy- kurczak MUSI byc ostry. Papryke kroimy w dużą kostke, por wzdłuż a marchewke w talarki. dusimy z kurczakiem, po ok 10 min. dodajemy pedy bambusa. kiedy wszystko jest miekkie/ trzeba pilnowac aby nie rozgotowac/ dodajemy ananasa i podlewamy to jesgo sokiem. podajemy z ryżem. doskonały jest to tego dania dziki ryż. Ostre mięso a słodki sos- smakuje wyśmienicie, polecam!!!! Potrzebne przybory:Nic szczególnego: patelnia, deska i nóż.
Czas przygotowania:Czas łącznie ze smazeniem kurczak
slawek3400