Rolmopsy klasyczne.rtf

(6 KB) Pobierz
Rolmopsy klasyczne

Rolmopsy klasyczne

 

Składniki:

50 dag solonych filetów śledziowych

2 kiszone ogórki

2 cebule

marchewka

2 łki posiekanej natki pietruszki

3 łki łagodnej musztardy

2 łki oliwy

1/4 szklanki octu

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

liść laurowy

cukier, sól

 

Filety namocz w wodzie (2-3 godzin), po czym wyjmij i dokładnie osącz na papierowym ręczniku. Marchewkę (ze skórką) ugotuj. Warzywa obierz i pokrój: cebulę - w piórka, ogórki i marchew - w słupki o wysokości równej szerokości płata śledziowego. Pokrojoną cebulę sparz i osącz.

 

3/4 szklanki wody zagotuj z octem, zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, solą i cukrem. Zostaw do ostygnięcia. Filety posmaruj z jednej strony musztardą i posyp natką, a po nałeniu na nie warzyw zwiń w ruloniki, zepnij wykałaczką, włóż do słoika, zalej marynatą i na końcu - oliwą.

 

Odstaw w chłodne miejsce, co najmniej na 2 dni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin