Rolmopsy klasyczne
Składniki:
50 dag solonych filetów śledziowych
2 kiszone ogórki
2 cebule
marchewka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki łagodnej musztardy
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki octu
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
cukier, sól
Filety namocz w wodzie (2-3 godzin), po czym wyjmij i dokładnie osącz na papierowym ręczniku. Marchewkę (ze skórką) ugotuj. Warzywa obierz i pokrój: cebulę - w piórka, ogórki i marchew - w słupki o wysokości równej szerokości płata śledziowego. Pokrojoną cebulę sparz i osącz.
3/4 szklanki wody zagotuj z octem, zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, solą i cukrem. Zostaw do ostygnięcia. Filety posmaruj z jednej strony musztardą i posyp natką, a po nałożeniu na nie warzyw zwiń w ruloniki, zepnij wykałaczką, włóż do słoika, zalej marynatą i na końcu - oliwą.
Odstaw w chłodne miejsce, co najmniej na 2 dni.
slawek3400