Pstrąg po kaukasku.rtf

(6 KB) Pobierz
Pstr¹g po kaukasku

Pstrąg po kaukasku

 

Składniki:

4 pstrągi

1,5 szklanki białego wytrawnego wina

4 łki posiekanego świeżego estragonu

po 2 łki posiekanych szczypiorku i natki pietruszki

cytryna

4 łki masła

łeczka soku z cytryny

l, pieprz

 

Sprawione i umyte ryby natrzyj solą i pieprzem, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ułóż ryby w płaskim rondlu, posyp je posiekaną zieleniną estragonu zostaw na później), zalej winem, przykryj i gotuj na małym ogniu około 20 minut.

 

Masło dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny, pozostałym estragonem i szczyptą soli, po czym odstaw do schłodzenia.

 

Ugotowane pstrągi delikatnie wyjmij ł cedzakową i ułóż na ogrzanym półmisku. Sos, w którym się gotowały, lekko odparuj, przetrzyj przez sito i polej nim pstrągi, a następnie udekoruj kulkami masła estragonowego i plasterkami cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin