Rolada z dorsza.rtf

(9 KB) Pobierz
Rolada z dorsza

Rolada z dorsza

 

Składniki:

70 dag odgłowionego dorsza lub 80 dag innej ryby

masa rybna:

mięso z ryby

6 dag czerstwej bułki

1/8 l mleka

8 dag cebuli

2 dag tłuszczu

jajo

l

pieprz

2 dag kaszy manny

2 dag masła lub margaryny do posmarowania serwetki

sos jarzynowy:

15 dag różnych warzyw

4 dag tłuszczu

3 dag mąki

wywar z ryby

l, pieprz

łeczka sproszkowanej bazylii

 

Dorsza oczyść, opłucz, odciśnij z wody, zdejmij skó i odfiletuj (kręgosłup starannie obierz z mięsa). Z oczyszczonej i opłukanej włoszczyzny, skóry, kręgosłupa, przypraw i osolonej wody ugotuj wywar, który następnie odcedź.

 

Przyrzą masę rybną: mięso z ryby, namoczoną w mleku i odciśnię buł, uduszoną z tłuszczem cebulę zmiel, dodaj jajko, sól, pieprz, kaszę mannę, 3-4 łki mleka lub wody. Całość wyrób starannie na pulchną masę. Płócienną serwetkę (lub gruby pergamin) zmocz, posmaruj masłem i umieść w niej uformowaną w wałek masę rybną, a następnie ciasno zawiń serwetkę, obwiązując ją sznurkiem jak baleron. Drugą, umieszczoną na specjalnej podstawce rybę umieść w wanience (brytfannie) z gorącym wywarem, w którym powinna się powoli gotować przez godzinę.

 

Przygotuj sos: warzywa oczyść, opłucz, pokrój w paski, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj. Przygotuj też jasnozłotą zasmaż z masła i mąki, rozprowadź zimnym wywarem z ryby i zagotuj. Dodaj gotowane jarzyny i pokrojoną w paseczki włoszczyznę z wywaru, posól, dodaj pieprz i bazylię (można też dodać kilka łek śmietany).

 

Ugotowaną roladę odwiń z serwetki, ułóż na półmisku, pokrój w skośne plastry grubości 1 cm i pokryj sosem jarzynowym.

 

Roladę możesz podawaćwnież z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym, koperkowym, grzybowym, korniszonowym, albo z ćwikłą i ogórkiem. Roladę bez warzyw podaje się na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin