Sałatka Krzysztofa.rtf

(7 KB) Pobierz
Sa³atka Krzysztofa

Sałatka Krzysztofa

 

Składniki:

2 grejpfruty

puszka kukurydzy

mały seler

2 łki posiekanych orzechów włoskich

2 łki posiekanej zielonej pietruszki

sos:

2 łki soku i pół łeczki skórki otartej z cytryny

3-4 łki oleju sałatkowego

l, pieprz, cukier

do dekoracji:

kilka liści zielonej sałaty

2 małe czerwone mięsiste pomidory

kilka gałązek zielonej pietruszki

 

Seler umyj, wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 3-4 minut, po czym osącz na sicie. Teraz obierz seler, pokrój go w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny i połącz z osączoną kukurydzą. Dokładnie wymieszaj składniki sosu.

 

Umyte i sparzone grejpfruty przekrój na pół, wyjmij miąższ (uważaj, by nie uszkodzić skórki!), usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z ł posiekanych orzechów, połącz z selerem i kukurydzą, na koniec obficie polej sosem. Przykryj i wstaw na 1-2 godzin do lodówki.

 

Schłodzoną sałatką wypełnij połówki grejpfrutów, posyp pozostałymi orzechami, udekoruj ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Przygotowane grejpfruty ułóż na liściach sałaty - tak udekorowane bę prezentowały się bardzo wykwintnie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin