Sałatka fasolowa
Składniki na 8 porcji:
puszka fasoli czerwonej
puszka fasoli perłowej
zielona papryka
10 dag salami (jak najcieńsze plastry)
czerwona cebula
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
przyprawa do dań z fasoli lub przyprawa do dań kuchni włoskiej
cukier
sól
pieprz
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Strąk papryki umyj, oczyść z nasion i włókien, a potem pokrój w paseczki.
Fasolę białą i czerwoną osącz na sicie z zalewy i wymieszaj z papryką i cebulą. Posyp łyżką przyprawy.
Oliwę rozetrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Wlej ocet, wymieszaj. Sałatkę zalej sosem, ponownie dokładnie wymieszaj.
Plastry salami nadkrój, zwiń i fantazyjnie udekoruj nimi w sałatkę.
slawek3400