Rozmaitości z odrobiną whisky.rtf

(8 KB) Pobierz
Rozmaitoœci z odrobin¹ whisky

Rozmaitości z odrobiną whisky

 

Składniki na 4 porcje:

1,5 szklanki ryżu

łeczka whisky

100 g mrożonej zielonej fasolki

30 g kukurydzy z puszki

40 g kiełw soi

kilka liści sałaty

mała czerwona papryka

3 pomidory

mała cebula

2 rzodkiewki

marchewka

łodyga selera naciowego

80 g wędzonego łososia

szczypta anyżku

2 łki posiekanego szczypiorku

łka oleju

Jarzynka WINIARY

pieprz

 

Ryż zalej 3 szklankami posolonej wrzącej wody, dodając łeczkę whisky. Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

 

Mrożoną fasolę wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj ją (5 minut), odcedź, ostudź i potnij na spore kawałki.

 

Kukurydzę osącz z zalewy, kiełki sojowe przelej wrzą wodą i odcedź na sicie, sałatę oraz pozostałe warzywa umyj i dokładnie osusz, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych części pokrój w kostkę, a cebulę, pomidory oraz marchewkę obierz i potnij w równą kostkę, rzodkiewki pokrój na ćwiartki, łodygę selera w talarki, a łososia w sporą kostkę.

 

Ryż odsącz, ostudź, dodaj olej, szczypiorek i anyżek, wymieszaj oraz przypraw do smaku Jarzynką i pieprzem. Dołóż kawałki łososia, fasolę, kiełki, kukurydzę i pokrojone warzywa, po czym wszystkie składniki delikatnie, ale dobrze wymieszaj.

 

Sałatkę ułóż w salaterce wyścielonej liśćmi sałaty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin