Fondue z gruyere'a i ementalera
Składniki na 6 porcji:
po 45 dag sera grojer i ementaler
łyżeczka mąki ziemniaczanej
bochenek pszennego chleba
300 ml białego wytrawnego wina
2 szklanki wiśniówki
3 ząbki czosnku
pieprz, najlepiej biały
Obydwa żółte sery zetrzyj na drobnej tarce, z trzech ząbków czosnku dwa posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a trzecim, przekrojonym na pół, natrzyj dokładnie kociołek.
W kieliszku wina rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Resztę wina wlej do kociołka, postaw na kuchence i podgrzej. Wsyp teraz 1/3 sera i - cały czas mieszając - podgrzewaj, aż ser się stopi.
Dodaj mąkę wymieszaną z winem, czosnek i wiśniówkę. Stopniowo wsyp pozostały ser, cały czas dokładnie mieszając i nadal podgrzewaj aż ser się rozpuści, a wtedy obficie posyp pieprzem. Kociołek umieść na podgrzewaczu ustawionym na środku stołu. Od czasu do czasu masę serową należy zamieszać od dołu.
Chleb pokrój w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, włóż do wiklinowego koszyka i ustaw na stole obok kociołka.
slawek3400