Zupa porowa z szynką.rtf

(5 KB) Pobierz
Zupa porowa z szynk¹

Zupa porowa z szynką

 

Składniki:

6 szklanek wywaru z warzyw

20 dag białej części porów

30 dag ziemniaków

5 dag masła

pół szklanki śmietany 22-proc.

10 dag wędzonej szynki

szczypta tymianku

liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

2 łki posiekanej natki

l

pieprz

 

Pory starannie umyj, potem pokrój je w plasterki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu maśle duś pory (nie rumień ich), włóż ziemniaki i przyprawy. Następnie wlej gorący wywar i gotuj pół godziny.

 

Zupę zdejmij z ognia, wyjmij przyprawy i zmiksuj. Na koniec włóż pokrojoną w cienkie paski szynkę i rozlej do bulionówek. Posyp natką i podawaj z grzankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin