Chłodnik chilijski
Składniki:
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
pół łyżeczki pieprzu cayenne
łyżka soku z cytryny
4 łyżki posiekanych migdałów
mały melon
3 szklanki wody
8-10 kostek zamrożonego soku ananasowego
sól
Mocno schłodzony melon przetnij na pół, odrzuć pestki i delikatnie wydrąż miąższ. Z połowy miąższu powycinaj łyżeczką kulki (lub pokrój go w niewielką kostkę) i w przykrytej salaterce wstaw do lodówki. Pozostały miąższ włóż do rondla, wlej 3 szklanki przegotowanej wody, obgotuj pod przykryciem przez około 15 minut na niewielkim ogniu, a następnie przetrzyj przez sito i odstaw do schłodzenia.
Drobniutko posiekany czosnek utrzyj z solą, pieprzem cayenne i olejem oraz sokiem z cytryny na gładką, jednolitą masę, dokładnie wymieszaj z przetartym melonem i posiekanymi migdałami, i pod przykryciem wstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
Gotowy chłodnik przelej do wazy, wrzuć kulki z melona i kostki zamrożonego soku ananasowego.
slawek3400