Botwina
Składniki na 4 porcje:
2 pęczki botwiny
2 łyżki przecieru buraczanego
4 szklanki Bulionu warzywnego w płynie WINIARY
(przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki i koperku
pół szklanki śmietany 18-proc.
łyżeczka mąki
2 jaja ugotowane na twardo
cukier
sól
Opłukaną botwinę pokrój na 3-centymetrowe kawałki, zalej szklanką bulionu i duś 2-4 minut. Następnie dodaj połowę posiekanej zieleniny, resztę bulionu, koncentrat buraczany oraz śmietanę starannie wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami wywaru.
Na koniec botwinę przypraw do smaku cukrem i solą, gotuj jeszcze minutę. Do każdej porcji włóż połówkę jaja i trochę zieleniny.
slawek3400