Barszcz z pasztecikami z ciasta półfrancuskiego.rtf

(10 KB) Pobierz
Barszcz z pasztecikami z ciasta pó³francuskiego

Barszcz z pasztecikami z ciasta półfrancuskiego

 

Składniki:

barszcz:

50 dag buraków

pietruszka

2 cebule

kawałek selera

3 suszone grzyby

1 l wody

szklanka kwasu burakowego

szklanka śmietany

łka mąki

łeczka cukru

l, pieprz

ciasto półfrancuskie:

50 dag mąki

szklanka mleka

4 dag droży

3 dag cukru

2 jaja

25 dag masła

l

farsz:

35 dag ugotowanej wołowiny

8 dag słoniny

czerstwa bułka

cebula

4 dag masła lub 2 łki Bulionu warzywnego w płynie WINIARY

pieprz

 

Przygotuj barszcz: dokładnie umyte grzyby zalej niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na 2 godziny. Obrane umyte warzywa pokrój w paski, zalej litrem wrzącej wody, wrzuć namoczone wcześniej grzyby, dodaj sól, a po godzinie gotowania wywar przecedź i odstaw na bok. Oddzielnie upiecz w łupinach wyszorowane buraki. Gdy bę miękkie, obierz je i potnij w cienkie paseczki, odkładając na później 2 łki tych paseczków. Pozostałe zalej kwasem burakowym, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, po czym przecedź, połącz z wywarem z warzyw oraz grzybów i zagotuj. Gotowy barszcz dopraw solą, pieprzem, cukrem i śmietaną rozbitą z mą. Dodaj odłone 2 łki buraków i jeszcze przez parę minut pogotuj.

 

Przygotuj ciasto: z mąki, mleka, jajek, soli, 50 g masła, droży i połowy cukru zrób ciasto drożowe. Drugą połowę cukru utrzyj z resztą masła. Ciasto drożowe rozwałkuj, ułóż na nim masło, przykryj je wystającymi rogami ciasta i ponownie rozwałkuj. Następnie złóż ciasto na 3 części, znowu rozwałkuj i jeszcze raz tę czynność powtórz i włóż ciasto do lodówki.

 

Przygotuj farsz: odciśnij namoczoną buł i w ciągu 20 minut ugotuj słoninę. Mięso, słoninę, buł oraz posiekaną i zrumienioną na maśle cebulę zmiel w maszynce. Dodaj bulion i pieprz, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

 

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkuj na placek grubości około 6 mm i potnij na kwadraty o boku 10 cm. Na środku każdego z nich umieść farsz, farsz przykryj drugim kawałkiem ciasta i zlep, a następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z ł wody. Upiecz w temperaturze 200-220°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin