BISZKOPTY Z KREMEM STRACCIATELLA.doc

(26 KB) Pobierz
BISZKOPTY Z KREMEM STRACCIATELLA

BISZKOPTY Z KREMEM STRACCIATELLA

 

 

Składniki na 4 sztuki:

 

2 białka

4 żółtka

3 łyżki cukru

skórka starta z jednej cytryny

4 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżeczki kakao

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

25 dag śmietanki kremówki

1 torebka cukru waniliowego

1 torebka zagęstnika do śmietany (śmietan-fix)

polewa czekoladowa i kakao do dekoracji

 

              Białka schłodź, po czym ubij je mikserem na sztywno, powoli dosypując cukier. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami i skórką startą z cytryny. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Blachę przykryj papierem do pieczenia. Narysuj na nim 4 koła o średnicy około 11 cm. Posmaruj je ciastem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego uprzednio do temperatury 200°C. Piecz 7 -10 minut. Upieczone biszkopty ostrożnie (najlepiej szerokim nożem) oddziel od pergaminu. Ciastka owiń na szklance lub wałku do ciasta, aby utworzyły łódeczki. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw do całkowitego wystudzenia. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Śmietankę schłodź, następnie ubij z dodatkiem cukru waniliowego i zagęstnika. Wymieszaj ze startą czekoladą i uprzednio przesianym kakao. Przygotowany krem przełóż do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką. Wyciskając spirale napełnij kremem biszkoptowe łódeczki. Wstaw do lodówki, na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj każde ciastko paseczkami stopionej (według przepisu na opakowaniu) polewy czekoladowej, oprósz kakao.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin