CHRUPKIE PIERNICZKI SZWEDZKIE.doc

(22 KB) Pobierz
CHRUPKIE PIERNICZKI SZWEDZKIE

CHRUPKIE PIERNICZKI SZWEDZKIE

 

 

12 dag masła

8 dag cukru pudru

1 jajko

2 łyżki likieru migdałowego amaretto

20 dag mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki kakao

10 dag polewy czekoladowej lub 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

 

              Masło zmiksuj z cukrem pu­drem na gładką, kremową masę. Nie przerywając ucierania, dodaj jajko i likier migdałowy. Oba rodzaje mąki wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sitko, dosyp do masy ma­ślanej. Dłońmi szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ufor­muj kulę, owiń ją folią aluminio­wą, a następnie odłóż, na co naj­mniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkuj. Za pomocą foremek do ciastek wycinaj nieduże pierniczki (w kształcie gwiazdek, choinek, serduszek itp.). Przygotowane cia­steczka rozłóż na 2 blachach, wy­łożonych papierem do pieczenia. Kolejno wstawiaj do piekarnika, piecz około 10 minut w temp. 180˚C (blach nie należy umieszczać w piecyku jednocześnie, bo ciasteczka mogłyby zaparować i stracić chrupkość). Polewę czekoladową lub cze­koladę posiekaj, stop w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Przestudź, przełóż do niedużej foliowej torebki (najlepiej używać w tym celu woreczków do mrożonek lub kostek lodu są z mocnego tworzywa i na pewno się nie przerwą). Odetnij rożek, wyciskaj strużki czekolady na ostudzone ciasteczka. Możesz udekorować pierniczki kawałka­mi orzechów włoskich lub połówkami migdałów, przylepiając je do płynnej jeszcze czekolady.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin