CHRUPKIE PIERNICZKI SZWEDZKIE
12 dag masła
8 dag cukru pudru
1 jajko
2 łyżki likieru migdałowego amaretto
20 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
10 dag polewy czekoladowej lub 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Masło zmiksuj z cukrem pudrem na gładką, kremową masę. Nie przerywając ucierania, dodaj jajko i likier migdałowy. Oba rodzaje mąki wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sitko, dosyp do masy maślanej. Dłońmi szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią aluminiową, a następnie odłóż, na co najmniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkuj. Za pomocą foremek do ciastek wycinaj nieduże pierniczki (w kształcie gwiazdek, choinek, serduszek itp.). Przygotowane ciasteczka rozłóż na 2 blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Kolejno wstawiaj do piekarnika, piecz około 10 minut w temp. 180˚C (blach nie należy umieszczać w piecyku jednocześnie, bo ciasteczka mogłyby zaparować i stracić chrupkość). Polewę czekoladową lub czekoladę posiekaj, stop w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Przestudź, przełóż do niedużej foliowej torebki (najlepiej używać w tym celu woreczków do mrożonek lub kostek lodu są z mocnego tworzywa i na pewno się nie przerwą). Odetnij rożek, wyciskaj strużki czekolady na ostudzone ciasteczka. Możesz udekorować pierniczki kawałkami orzechów włoskich lub połówkami migdałów, przylepiając je do płynnej jeszcze czekolady.
wuhazet