KAKAOWE ORZESZKI.doc

(26 KB) Pobierz
KAKAOWE ORZESZKI

KAKAOWE ORZESZKI

 

 

Składniki na 30 sztuk:

 

Na ciasto:

 

40 dag mąki

35 dag masła lub margaryny

15 dag cukru

10 dag mielonych orzechów (włoskich i laskowych)

4 łyżeczki kakao

 

Na krem:

 

1 niepełna szklanka mleka

2 czubate łyżki mąki pszennej

1 torebka cukru waniliowego

30 dag miękkiego masła

25 dag cukru pudru

4 żółtka

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

olej do smarowania patelni

cukier puder lub cynamon do oprószenia orzeszków

 

              Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, cukier, mielone orzechy oraz kakao. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Żółtka wymieszaj z mąką, cukrem waniliowym i mlekiem. Przetrzyj przez sitko, by nie było grudek. Mieszając ugotuj budyń, wystudź. Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj małe porcje zimnego budyniu i kawę. Specjalną formę z wgłębieniami w kształcie orzeszków rozgrzej na kuchence. W każde wgłębienie włóż niewielką kulkę ciasta, zamknij formę. Piecz połówki orzeszków około minuty. Za każdym razem formę smaruj cienką warstwą oleju. Wystudzone połówki orzeszków napełnij kremem kawowym, zlep po dwie. Przed podaniem ciasteczka oprósz cukrem pudrem lub cynamonem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin