KAKAOWE ORZESZKI
Składniki na 30 sztuk:
Na ciasto:
40 dag mąki
35 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
10 dag mielonych orzechów (włoskich i laskowych)
4 łyżeczki kakao
Na krem:
1 niepełna szklanka mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 torebka cukru waniliowego
30 dag miękkiego masła
25 dag cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
olej do smarowania patelni
cukier puder lub cynamon do oprószenia orzeszków
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, cukier, mielone orzechy oraz kakao. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Żółtka wymieszaj z mąką, cukrem waniliowym i mlekiem. Przetrzyj przez sitko, by nie było grudek. Mieszając ugotuj budyń, wystudź. Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj małe porcje zimnego budyniu i kawę. Specjalną formę z wgłębieniami w kształcie orzeszków rozgrzej na kuchence. W każde wgłębienie włóż niewielką kulkę ciasta, zamknij formę. Piecz połówki orzeszków około minuty. Za każdym razem formę smaruj cienką warstwą oleju. Wystudzone połówki orzeszków napełnij kremem kawowym, zlep po dwie. Przed podaniem ciasteczka oprósz cukrem pudrem lub cynamonem.
wuhazet