ROLADA ŚMIETANKOWA Z LIKIEREM I BRZOSKWINIAMI
Na ciasto:
20 dag mąki krupczatki
20 dag masła
5 jajek
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
Na krem:
2 tabliczki białej czekolady
40 dag śmietanki 30 proc.
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki likieru brzoskwiniowego
3-4 połówki brzoskwiń z puszki
polewa czekoladowa i połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotuj ciasto: oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianym kakao. Białka ubij na sztywno, pianę ostrożnie połącz z resztą ciasta. Przygotowane ciasto rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze. Wygładź szerokim nożem. Wsuń do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 185°C. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę, zdejmij pergamin, natychmiast ciasno zwiń w rulon. Wystudź.
Czekoladę połam na kawałeczki, przełóż do miseczki postawionej na garnku z wrzącą wodą. Stale mieszając stop, odstaw do wystudzenia. W tym czasie namocz żelatynę, następnie rozpuść podgrzewając. Czekoladę wymieszaj z likierem oraz śmietaną. Ubij na sztywno, połącz z żelatyną i pokrojonymi na kawałki brzoskwiniami. Ciasto odwiń, posmaruj tężejącym kremem. Ponownie zwiń. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj.
wuhazet