ROLADA ŚMIETANKOWA Z LIKIEREM I BRZOSKWINIAMI.doc

(26 KB) Pobierz
ROLADA ŚMIETANKOWA Z LIKIEREM I BRZOSKWINIAMI

ROLADA ŚMIETANKOWA Z LIKIEREM I BRZOSKWINIAMI

 

 

Na ciasto:

 

20 dag mąki krupczatki

20 dag masła

5 jajek

15 dag cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 torebka cukru waniliowego

3 łyżki kakao

 

Na krem:

 

2 tabliczki białej czekolady

40 dag śmietanki 30 proc.

3 łyżeczki żelatyny

2 łyżki likieru brzoskwiniowego

3-4 połówki brzoskwiń z puszki

polewa czekoladowa i połówki orzechów włoskich do dekoracji

 

              Przygotuj ciasto: oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianym kakao. Białka ubij na sztywno, pianę ostrożnie połącz z resztą ciasta. Przygotowane ciasto rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze. Wygładź szerokim nożem. Wsuń do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 185°C. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę, zdejmij pergamin, natychmiast ciasno zwiń w rulon. Wystudź.

Czekoladę połam na kawałeczki, przełóż do miseczki postawionej na garnku z wrzącą wodą. Stale mieszając stop, odstaw do wystudzenia. W tym czasie namocz żelatynę, następnie rozpuść podgrzewając. Czekoladę wymieszaj z likierem oraz śmietaną. Ubij na sztywno, połącz z żelatyną i pokrojonymi na kawałki brzoskwiniami. Ciasto odwiń, posmaruj tężejącym kremem. Ponownie zwiń. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin