TORT KOKOSOWY
Biszkopt:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać żółtka ubijać 4 minuty. Dosypać mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190°C.
Masa kokosowa:
11 mleka
1 szklanka cukru
25 dag wiórek kokosowych
2 kostki masła lub margaryny
2 bulki pszenne
1/2 l mleka zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować 15 minut. Dwie bulki namoczyć w zimnym mleku. Masło dobrze utrzeć, dodać przestudzone wiórki. Rozmoczoną bulkę miksować i dodać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć. Biszkopt przekroić na dwie części przełożyć masą kokosową. Zalać galaretką lub polewą czekoladową.
wuhazet