TORT KOKOSOWY.doc

(25 KB) Pobierz
TORT KOKOSOWY

TORT KOKOSOWY

Biszkopt:

 

6 jaj

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki tortowej

1 cukier waniliowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

              Z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać żółtka ubijać 4 minuty. Dosypać mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do tortow­nicy wysmarowanej tłuszczem. Włożyć do rozgrza­nego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190°C.

 

Masa kokosowa:

 

11 mleka

1 szklanka cukru

25 dag wiórek kokosowych

2 kostki masła lub margaryny

2 bulki pszenne

 

              1/2 l mleka zagotować z cukrem, wsypać wiór­ki kokosowe i gotować 15 minut. Dwie bulki na­moczyć w zimnym mleku. Masło dobrze utrzeć, dodać przestudzone wiórki. Rozmoczoną bulkę miksować i dodać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć. Biszkopt przekroić na dwie części przeło­żyć masą kokosową. Zalać galaretką lub polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin