TORT Z KREMEM KAWOWYM.doc

(22 KB) Pobierz
TORT Z KREMEM KAWOWYM

TORT Z KREMEM KAWOWYM

 

 

20 dag maku

6 całych jajek

25 dag cukru pudru

4 łyżki tartej bułki

1 torebka cukru waniliowego

kilka kropli aromatu migdałowego

25 dag masła

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 żółtka

15 dag posiekanych orzechów włoskich

10 dag czekolady deserowej

 

              Mak opłucz, ugotuj na wodzie lub mle­ku (ok. 30 min na malutkim płomieniu). Od­cedź, zmiel w maszynce do mięsa. Przygotuj ciasto: jajka utrzyj na puszy­stą masę z 10 dag cukru pudru i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce zmielony mak i tartą bułkę. Wlej aromat migdałowy, delikatnie wymieszaj. Tortownicę natłuść, wysyp mąką, napełnij przygotowanym ciastem. Piecz 45 min w temp. 1900 C. Przestudź w formie, wyjmij, a następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia. Zupełnie zimne ciasto przekrój na 2 krążki. Przygotuj krem: do rondelka wsyp po­zostały cukier puder, zalej czterema łyżka­mi wody. Podgrzewaj mieszając na wol­nym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Żółtka wlej do garnuszka, całość wstaw do naczynia z wrzącą wodą. Ubijaj na ma­leńkim ogniu, cienkim strumieniem dole­wając syrop. Przestudź, utrzyj z masłem. Wlej kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku, wsyp orzechy, wymieszaj. Ostudź, gotowym kremem przełóż krążki ciasta. Dociśnij. Czekoladę grubo posiekaj, stop w kąpieli wodnej. Polej tort, odstaw do zastygnięcia (możesz też użyć dwóch rodzajów czekolady: białej i mlecznej, a następnie narysować nimi na torcie ozdobne esy floresy). Gotowe ciasto od­staw do lodówki, na co najmniej godzinę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin