Salatka z mlodych kartofli .doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.

500 g mlodych kartofli,

100 g karczochow z puszki,

15 malych cebulek marynowanych,

10 korniszonow,

10 rzodkiewek,

5 zielonych oliwek,

kilka galazek zielonej pietruszki do przybrania.

Sos majonezowo-cytrynowy:

100 g majonezu,

3 lyzki soku cytrynowego,

1/2 lyzeczki startej skorki cytrynowej,

1 zabek czosnku,

1 lyzeczka brazowego cukru,

sol, pieprz.

 

1. Mlode kartofle jednakowej wielkosci wyszorowac szczoteczka pod biezaca woda.

Zalac zimna, osolona woda. Gotowac tak, by sie nie rozsypaly. Odcedzic, ostudzic.

2. Karczochy, marynowane cebulki, korniszony i oliwki osaczyc na sicie. Rzodkiewki umyc. Korniszony pokroic w kawalki dlugosci 1 cm. Duze rzodkiewki

przeciac na pol, male pozostawic cale. Karczochy przeciac na polowki lub

cwiartki, oliwki drobno pokroic.

3. Przygotowac sos: czosnek rozetrzec z sola. Do majonezu dodac sok cytrynowy,

cukier, skorke cytrynowa, roztarty czosnek. Dobrze wymieszac.

4. Do miski wlozyc kartofle, cebulki, korniszony, rzodkiewki i karczochy. Zalac

sosem, wymieszac. Posypac oliwkami, przybrac zielona pietruszka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin