Orecchiette, czyli uszka z zieloną soczewicą
Kolejny przysmak z ulubionej kuchni Karola Okrasy, czyli kuchni włoskiej. Orecchiette, czyli uszka, przyrządzimy z domowego ciasta, do którego oprócz mąki dodamy otrębów owsianych. Delikatne malutkie pierożki, nadziewane pastą z zielonej soczewicy i polane lekkim sosem śmietanowym, z pewnością docenią zarówno smakosze, jak i… dietetycy.
Składniki: • 1 szklanka mąki pszennej• 1 szklanka otrębów owsianych• 200 g zielonej soczewicy • 2 cebule• 3 jaja• 250 ml słodkiej śmietanki 30%• 6 ząbków czosnku• sól, pieprz, oliwa z oliwek
• z maki pszennej, otrębów owsianych i dwóch jaj zagnieść ciasto, dodając odrobinę ciepłej wody, odstawić do lodówki na 20 minut, żeby odpoczęło
• soczewicę opłukać, moczyć w letniej wodzie dwie godziny; ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła
• cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie razem z ugotowaną soczewicą
• w misce rozmącić pół jaja i dodać do niego soczewicę i posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem wymieszać, rozgniatając część ziaren soczewicy
• ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1 mm i wycinać z niego szklanką kółka lub kwadraty nożem
• nakładać farsz i zlepiać, formując uszka
• uszka gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 3 min od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię
• śmietanę gotować z plasterkami czosnku, aż zredukuje swoją objętość o 1/3, na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki
• gotowe uszka podawać z sosem i natką pietruszki
tatanka.com