Orecchiette -uszka z sosem czosnkowym.doc

(104 KB) Pobierz
Orecchiette, czyli uszka z zieloną soczewicą

Orecchiette, czyli uszka z zieloną soczewicą

Kolejny przysmak z ulubionej kuchni Karola Okrasy, czyli kuchni włoskiej. Orecchiette, czyli uszka, przyrządzimy z domowego ciasta, do którego oprócz mąki dodamy otrębów owsianych. Delikatne malutkie pierożki, nadziewane pastą z zielonej soczewicy i polane lekkim sosem śmietanowym, z pewnością docenią zarówno smakosze, jak i… dietetycy.


Składniki:

• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka otrębów owsianych
• 200 g zielonej soczewicy
• 2 cebule
• 3 jaja
• 250 ml słodkiej śmietanki 30%
• 6 ząbków czosnku
• sól, pieprz, oliwa z oliwek

• z maki pszennej, otrębów owsianych i dwóch jaj zagnieść ciasto, dodając odrobinę ciepłej wody, odstawić do lodówki na 20 minut, żeby odpoczęło

• soczewicę opłukać, moczyć w letniej wodzie dwie godziny; ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła

• cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie razem z ugotowaną soczewicą

• w misce rozmącić pół jaja i dodać do niego soczewicę i posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem wymieszać, rozgniatając część ziaren soczewicy

• ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1 mm i wycinać z niego szklanką kółka lub kwadraty nożem

• nakładać farsz i zlepiać, formując uszka

• uszka gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 3 min od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię

• śmietanę gotować z plasterkami czosnku, aż zredukuje swoją objętość o 1/3, na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki

• gotowe uszka podawać z sosem i natką pietruszki

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin