Kulinarny Atlas Swiata - Wegry.pdf

(2225 KB) Pobierz
WĘGRY
Z WAKACJ I NAD BALATONEM KONIEC ZNIE
I'RZYWIEŻ ZAPAS WĘGIERSKIEJ PA PRYK I , I NNE
SKL/\ON 1KI DOST ANIESZ \V POLSCE BE Z TRUDU.
A ,"V ZA I'EWN Ii\'IY CI NAJLEPSZE I'RZEI'I~Y.
ATLAS
WIATA.
,
"
"
<
PÓRKÓLT Z PIECZAREK
Z GALUSZKAMI
K uchm.\ wI,"giersb..
Nic prostszego. Wyst:l.rczóI do-
bre. spr.l\\"dzollc recepto!")'.
krwisto czerwona <ypb 1'3-
p!")·kJ (nąikpitj \\"~·g1("rskJ).
no I n'bub wyci,kJJąc;1 Izy
7. oczu (pol. k.l Jl'< t i( k,ll1a).
01 • cala t.lJl·nmica.
1I.07.mawiąi~c 7. wil'!oma
ludimi na l"m:Lt y kulinarne.
<łr<z~' C2~'<!O. ż" w ich 111111 l"-
m.lniu kuchnia w\'gkr<bJl",1
<)'l1oni mcm O"lro<ci. To 11IC
d" kOIICa j''<1 pr;1w{ll. 1'OlIic-
\\";\z dohrzl' przy!-'OIOW.llll'
w~'gll'r<kk ,bnic h~"dl1l" jak
!1.1jbJnlmj wę~il'r<kk I Ix'z
O"uq I'apryki i odWrotnil':
O"<tr.1 pal'!")'b ni l' Jl-'<1 w <t.unc
1'00hl1 \"": \\";Ilomw kiq,<ko
przyr/AldZOl"1-'O !.'1.IIJO;Zu.
Ni("Ch WI~'C j("(III.1 z moich
\ll ublOnych potr.lw b~·Jzlt ..
hO~:lu w ' p<,'cyfia-
IM.' 7-"p~chy i \I1Llki.
m.' d7.1' n'11011l~' '\\'1JIOW".
NJlm.'r.,1., Wyr.1Z1~to~l. pT7ct
' Iule·ci.! ,ld.ll'tl1J~C wąy<l~o
co dobn: I 1I1h:n"I1J~n' 1 1r.1.-
dyCJl 1.:111111 .1I'U)'ch <1owial'-
<ki ch l owmai1<kich. ~h)' 111.)'-
~k.l(' '''t.lIca!!)' 1..<7.1.11\ 11.1 po-
(l.l,k u XX wi,,'k ll .
\Vq:r)' pr,yci~~1J~ rl.<,"le UI-
r~"tów;J.1d.1 om w dolin\' 1',1-
1l00lll \\~lb'l'm pl~'kl1ynu kr:l-
Johr.ll,l1111. ci':l'l yul1 k n m -
CZyIm Ż""11.11111 1 h<~lIym
dlk(b.1ctW<,'111 kuhllrJlnym.
.Ihy \,,0 tym \''<lr<tklrll ('O .Ha
duciu dckktO\\'J( <ir; 1., 1,1 -
komll.1 hJI.i<1.I':: (ZlIp.! ry bae-
b ) lub CJI~ ~mll <m.lkowi-
tych p<;rk.. h".... (\'Il."l(' !-.'UI.I -
~1C:). I..t lm: I.I!-,,-...I-
8 dożyl:h p,ea:alek. 1 duza cebula. 1/ 2 kostki smi'l1cu.
I Iyżkll pi'lpryki w proszku. krązek zbItej papryki. 501
GALUSZ"-I: 0.5 kg mąki. 1 jlljko. 1 Iyżeaka soli. woda
Przygotuj p&kolt: posiekaną cebulę zrumien w tłusz­
czu. zdejmij z ognia (zawsze!) i dopiero teraz wsyp
papryk~. Wrzuć pieczarki pokrojone na płastereczki.
wymieszaj i ustaw z powrotem na ogniu. Duś. doda-
jąc niedużą ilość wody (pamiętaj. że pieczarki też za -
wicraj<\ wod~l) przez l 5-20 minut. Pod sam koniec
posól i dodaj krążek mlesistej żółtej papryki. dla ur-j-
skanla ŚWICŻego wiosennego smaku . ZTób galuszki:
wsyp mąkę do mISki, dodaj łyżeczkę soli. wbij jajko
i p<Wv'OIi mieszaj. dolewając stopnioYło zirTll"l<l wodę·
Ciasto powinno przybrać lekko k1cisf<l konsystencję.
Odstaw na pól godziny pod przykryciem. W garnku
zagotuj wodę. posól i zabierz się do robienia galu.
szek.. Wf!ż jedną trzecią ciasta. połóż na desce.
oderwij nożem pasemko grubości palca. pokrój na
centymetrowe kawałeczki i od razu zsun z deski do
wrzątku. Kiedy galuszki wypłyną, na wierzch. -.vyjmij je
cedza kiem. wstaw na chwil~ pod bieżącą cieplą w0-
i przełóż do miski. Nie zapomnij dodać nieco tlu-
stego sosu z pOrko\tu, aby gałuszki się nie skleity.
.Jeszcze dwukrotnie powtórz calą operacje z pozosta·
tym ciastem. Galuszki podawaj do pOrkoitu.
przykbde m. J.lk
btwo I I'ro<10
monlJ <Iworzy':
cudown~ w~'­
g.cr<k..l JIlllQ';i;"I\'
ukic w \llJ~zq
kuch11l. pk na-
rdnie dom 111"-
zwykłymi vpa-
chami. ŻrC7.~'
w'<Zy<lkim Czy-
telnikom <mlCZ-
m'go l·bl'l'I"y-
Illc1l1ow:mial
1I1C trJ\\'łl' po m.l-
f:'J wy<tlU"l1Ity
E~n IJlk.L,,·~·r.
WidhKid,' na-
<1<"]
"
I'llwlUI.·i,· do "0-
111i .....• chcidLh)' lAl-
1" 'wl1e <kO~ltO·
kuchm po
z
w.n' a.'"'' py~7.­
I1q.. >('. \\"'I">0111l11:L-
He tmle ~en:u
! inl.ldkO\\ I m.l -
.171.Ir:k il· khm.ltr.
K LARA MOlNAR
rodowi ta W~ierka.
wspólautorka k.siĄż1U
fla węgierskim .tole".
"
41
Bezplatny dodatek do . Gazety Wyborae(. Redaktor prowadzą')': Anna Kublca. Ozia! Sprzedaży: tel. (022) 555 63 19. 555 65 55
891373971.043.png 891373971.044.png 891373971.045.png 891373971.046.png 891373971.001.png 891373971.002.png 891373971.003.png 891373971.004.png 891373971.005.png
 
SURÓWKA MOŻESZ JĄ ZROBIĆ NA ZAPAS
I WlOż:fĆ DO SLOIKÓW.
Po KILKU DNIACH W LODÓWCE
JEST JESZCZE SMACZNIEJSZA.
MIESZANA
SAŁATKA WARZYWNA
1/ 4 główki średniej wielkoSci kapusty, l cebula. 1 żółta papryka.
112 strąka czerwonej papryki. 1 og6~k wąż lub 2-3 gronIO\\le.
3 lyiki cukru. 3 1ytki octu tQ..proc..ly.i:ka soli
Kapuste OCZYŚĆ, umyj i poszatkuj. Cebule i obie
oczyszczone z nasion papryki pokrój w cienkie
l> Ip"';I""', Do miski przełóż ka puste. następ­
dodaj plasterki papryki.
ogórki.
,
mieszaj.
czasu ponownie zam ieszaj. Nastepnie
mocno odciśnij slony sok. który pu-
ściły warzy..'ła. Przygotuj zalewę
octową: w 2 szklankach wody roz-
puŚĆ cukier i ocet, zalej przygotQ\.vane
składniki sałatki. Im dluzej warzywa posloją
w lej zalewie. tym sałatka będzie smaczniejsza.
Z UPA WIEJS KA
l kg kwaszonej kapusty. 2 0 dag wędzonego boczku.
2-3 cebule. 20 dag wędzonej kiełbasy. 1 szklanka kwaśnej
śmietany. 1 Iyżka mąki. 1 z"bek czosnku. 1 Iyżeczka mielonej
słodkiej papryki. sól
Kapustę zalej 3 litrami wody. zagotuj. Boczek pokrój
w kostkę. wysmaż na suchej patelni. Dodaj do kapusty
razem z wytopionym tłuszczem. Cebulę i czosne~ obierz.
drobno pokrój i również dodaj do zupy. Gotuj na małym
ogniu. kapusta będzie zupelnie miękka. Kielbasę
pokrój na plasterki (możesz je krótko obsmażyć. ałe nie
jest to konieczne). dodaj do zupy pod koniec gotowania.
Przypraw do smaku słodką papryką i solą. Śmietanę wy-
mieszaj z mąką. wlej do zupy. Zagotuj jeszcze raz . ciągle
mieszając. Zupę wiejską podaje się z chlebem.
()
ZUPA PASTERS KA
l kg tiemn;aków. 25 dag drobnego makaronu (zacierki).
l cebula. 112 żółtej papryki, 1/ 2 pomidora.
S dag wędzonego boczku. 1 112 łyżki tłuszczu. 561, l łyżka
słodkiej papryki w prouku. 1-2 gałęzie natki selera. vegcta
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku. w którym bę­
dziesz gotować zupę. rozpuść łyżkę tłuszczu. najlepiej
smalcu, przyrumień drobno pokrojony boczek i cebulę.
Wrzuć ziemniaki i duś na małym ogniu 10 minut. Zdejmij
z ognia. wsyp słodką paprykę i wlej 2.5 litra wody. Dodaj
pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. obrany pomidor i maka-
ron rNęgrzy podsmażają zacierki na łyżeczce smalcu. za-
nim wrzucą je do zupy). Przypraw vegetą i solą Gotuj do
miękkości. W lupie możesz ugotować kawałek dobrze uwę­
dzonej kiełbasy - będzie jeszcze lepiej smakowala.
()
31 ,
s
43
CzAS PRZYGOTOWANIA
C krótki et średni ~ drugi
K OSZT PRZYGOTOWANIA
lamo
średnio
891373971.006.png 891373971.007.png 891373971.008.png 891373971.009.png 891373971.010.png 891373971.011.png 891373971.012.png 891373971.013.png 891373971.014.png
RACPONTY - KARP Z PIECA
t sprawiony karp o w.\dlc 2 ,5 kg. sól, l tytka sIodlUej papryki,
5 kg ziemniaków, 25 dag cebuli, 10 dag masła. 3J4 I gestej
kwaSnej śmIetany
Karpia umyj w zimnej wodzie. osusz, posól i natrzyj papry-
na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinaj ostrym
nożem w rćr,'mych 1XIstepach, Ziemniaki obierz. pokrój na
plasterki. Cebule pokrój w krążki, 8I'ytfame nasmaruj ma-
slem. na dnie ul6ż ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie połóż
karpia. piecz godzinę na 2. poziomie od doIu w tempera tu-
rze 200°C. W tym czasie stop w rondelku resztę masła,
W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj karpia i warzywa
płynnym masłem i śmietaną (1/21iIra, czyti 2 szklanki). Pod
koniec pieczenia polej rybę reszl<\ śmiclany i posyp papry-
Podawaj od razu ~ przygotowaniu.
et
PAPRYKA FASZEROWANA
8 strąków papryki, 10 dag ryżu. 30 d"g mielonej niezbyt
tłustej wieprzowiny. 1 Jajko, l mala cebul.... , 20 dag przeoeru
pomIdorowego. sól. pieprz. cukier; nalka selera
ZAsMA2:M: 1,5 Iyzki smalcu. 2 płaskie łyżki mąki
Przecier rozprowadź \I\o'Odq. przypraw solą i cul(rem. włóż ca-
łą cebulkę. Dodaj natkę scłefa, zagotuj. Odclnij spody pa-
pryk. wyjmij nasionka i baale środki. Zrób farsz: podgotuj ryż
w osolonej wodzie. dodaj mięso. zmiksowanq cebule i jajko.
Przypraw sol<! i pieprzem. Nadzieniem napelnij papryki. po-
zostawiając trochę wolnego miejsca, gdyż ryż w czasie goto.-
wania pęcznie}e i może rozsadzić paPfYkę. Papryki włóż do
sosu i gotuj do miękkości. Zasmaż mąkę na smalcu, poIącz
z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania potra\'I)'
nie mieszaj. tylko lekko potrząsaj garnkiem.
et
ZAPIEKANKA ZIEiMNIACZANA
I kg z,emniailów. 4 Jajka. 40 dag k,elbasy. S dag masła,
2 szklanki smietillly. 2 łyżki startego żółtego s era. 2 łyżki
tarlej bułki, 1/ 4 koslki smalcu lub masla, sól, pieprz
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. obierz i pokrój
na plasterki. Jajka ugotuj na twardo. zahartUj zimną wodą.
ostudż. obierz i również poks"ój na plasterki. Podobme
pokrój kiełbasę (wczeSniej możesz obrać ją z oslonki).
W 'NYSmarowanym maslem żaroodpornym naczyniu
poukładaj warstwami ziemniaki, jajka i kieloosę. posypu·
j<lC nieduż<l ilością sera i polewając obficie śmietaną
Między warstwy wkladaj plasterki smalcu lub masła
i równormernie posypuj sołą. Ostatnią górną warstwę
powinny stallQ\'łIC ziemniaki, posypane reszta, sera,
skropione tłuszczem oraz śmietaną i posypane bułka,
taflą Przykryj folią aluminiową. zapiekaj około 20 minut
w temp. 2oo"C. Następnie zdejmij foHę i piecz jeszcze
przez kilka minut. wierzch ładnie sie przyrumieni.
44
www.gazeta.pl/kuchnia
891373971.015.png
BOGRACZ
po 30 dag selera. marchwi. pietruszki i pieczarek . I mała
puszka groszku. 3 cebule . 3 ogórki kiszone. 1/ 2 szklanki
ostrego keczupu. po I strąku papryki zielonej. żóltej
i czervronej. 3 łyżki koncentratu pomidorowego. 50 dllg
wotowiny bez kości. 4 łyżki oliwy. sól. pieprz kajeriski
Wołowinę pokrój na cienkie paski. seler. marchew i pietrusz-
w slupki. a cebulę w kostkę. Mięso i warzywa podsmaż
na połowic oli .. 'o)'. przykryj i duś do miękkości. Na pozostałej
oliwie usmaż pieczarki pokrojone na plasterki. przełóż
je do rondla. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i paprykę.
keczup. groszek i koncentrat. Przypraw solą i pieprzem
kajeńskim. Wymieszaj. duś jeszcze l 5 minul. Podawaj
z kluskami k1adzionymi lub pieczywem.
()
GULyASLE
POD KONIEC GOTOWA NIA MOŻNA
DO GULASZU POKROJONE W KOSTKĘ
ZIEMN IAKI LUB DOMOWE GALUSZKI
40 dag (łącznie) wołO\viny i wieprzowiny od s,zynki.
6 średnich ZIemniaków, 1 cebula. 2· 3 łyżki oleju.
l marchewka. 1 pietruszka. t łyżka słodkiej aerwon~
papryki w proszku. 1 ząbek U05nku. pól łyżeczki
ewentualnie I czuszka. pomidor. zielona papryka
Cebulę posiekaj. usmaż na oleju. posyp ,Iod., .,,,,yi<I!i1I. ~
lVe własnym sosie (jeśli będzie to konieczne. wlej : ::3~­
wody). Gdy mięso będzie prawie miękkie. dolej tyle
ile chcesz mieć zupy, i dorzuć ziemniaki pokrojone IV kost-
kę. marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w ca-
łości. Dodaj kminek i czosnek.. Możesz też wlożyć zieloną
paprykę (bez nasionek) i całego pomidora. "uYJ""Y'~'
dą miękkie. wyjmij pietruszkę. paprykę i pomidora.
podawaj. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania. może
czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki. Zamiast
na dać 4 parówki (podsmażone i pokrojone w pl. ... 1d) ,
podobną ilość podsmażonej kielbasy pokrojonej w
N
2
,
,
()
Ostry apetyt na paprykę ... ?
-
Plłpryb _wf.łl!Io\o1I-}et mttla. a".....",... bardzo oUrn.
PlIp1)'klt Uelona to.m2)'t ilI9odncld. \'\o)'d'ułona .Mc:sklI/: mimo te Ja5no~1I:1ona.
jest 0:SU'lł. Plłpryb .pomlclorvwll' fnt duta. okfwla. aerwona / bardzo '''90<1'''',
Wymlmlone rodr.a/e to f)'lko nalpopull.lmleJ5u rI/I W~ed! odm/i",y papryłc.
" ws~ jest równie d!lto. CO odmian 5<:'fÓW WC' rmnc:Jl.
Knorr złłpnum .... ~;m" 5tr(lne , www.poprosrugocuJ. p/
45
891373971.016.png 891373971.017.png 891373971.018.png 891373971.019.png 891373971.020.png 891373971.021.png 891373971.022.png 891373971.023.png 891373971.024.png 891373971.025.png 891373971.026.png 891373971.027.png 891373971.028.png 891373971.029.png
 
U R CZAK
FRYTKI I SAŁATĘ.
PYSZNYM DODATKIEM
JEST TEŻ FASOLA
SZPARAGOWA
NA SPOSÓB WĘGIERSKI:
ZASMAżANA, DOSMA-
CZONA CZOSNKIEM,
OCTEM I PAPRYKĄ,
ZABIELONA ŚMIETANĄ
2 jajka. 10 dag m!\k', 20 dag bulki tartej. 25 dllg smalw. sól
W każde udko wsuń palec tuż przy kości i w powstały
ot\vór wetrzyj sól. Starannie posolony węgierskim sposo-
bem kurczak będzie się znacznie różnił w smaku od pol-
skiego. solonego tylko z wierzchu. zwłaszcza gdy po nas0-
leniu wstawisz go na 2-3 godz iny do locJóv.Iki. aby sól się
dobrze wchłonęła. Nastcpnie obtocz kurczaka w mące. roz-
trzepanym osolonym jajku oraz bulce tartej. Przyklep pa-
nlerkę. aby ściśle przyIegala do mięsa. Smaż w głębokim
dobrze rozgrzanym smalcu przez 20-25 minut na Srednim
ogniU. Podawaj z salat;ą i frytkami .
POLĘDWICA W OBRĘCZACH
50 dag polędw;ty. 2 du~e papryki (cze'fWOna i żółta).
2 łyżki oliwy. 561 . pieprz
Polędwicę pokrój na grube plastry, paprykę na krążki.
Plastry mięsa powkładaj w obręcze z papryki, posmaruj
po obu stronach oliwą Grilluj 3-4 minuty, od czasu do
czasu odwracając. Posyp solq i pieprzem.
R
E
K
L
A
M
A
Klaro Mo/nl7r. Tadeusz Olszanski
Na węgierskim stole
Wyd>wnlctwo SNdoo Emb
...maiI; wydownlo:two@!.tudiaeml<>_<om.pI
~ , koIorcMIa I;siązl<a o I:uchn węg:erWer
t>.Aoay - rodow"..l węgoerł::a ' pokIo dzlf'mlc3rz
zćr.Jdząą w noc; tapłJ ~ przepo5ÓW
112 • .,.".. cena;~2!1
46
www_gazeta p Ikuchnia
891373971.030.png 891373971.031.png 891373971.032.png 891373971.033.png 891373971.034.png 891373971.035.png 891373971.036.png 891373971.037.png 891373971.038.png 891373971.039.png 891373971.040.png 891373971.041.png 891373971.042.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin