Kulinarny Atlas Swiata - Wegry.pdf
(
2225 KB
)
Pobierz
WĘGRY
Z
WAKACJ I NAD
BALATONEM
KONIEC ZNIE
I'RZYWIEŻ
ZAPAS
WĘGIERSKIEJ
PA PRYK I ,
I NNE
SKL/\ON 1KI DOST ANIESZ
\V
POLSCE BE Z TRUDU.
A
,"V
ZA I'EWN Ii\'IY
CI
NAJLEPSZE
I'RZEI'I~Y.
ATLAS
WIATA.
,
"
•
"
<
PÓRKÓLT Z PIECZAREK
Z GALUSZKAMI
K
uchm.\ wI,"giersb..
Nic
prostszego. Wyst:l.rczóI
do-
bre. spr.l\\"dzollc recepto!")'.
krwisto czerwona <ypb 1'3-
p!")·kJ
(nąikpitj \\"~·g1("rskJ).
no
I
n'bub
wyci,kJJąc;1
Izy
7. oczu (pol. k.l
Jl'< t i( k,ll1a).
01 •
cala t.lJl·nmica.
1I.07.mawiąi~c
7. wil'!oma
ludimi na l"m:Lt y kulinarne.
<łr<z~' C2~'<!O. ż"
w
ich
111111 l"-
m.lniu kuchnia
w\'gkr<bJl",1
<)'l1oni mcm O"lro<ci. To
11IC
d" kOIICa
j''<1
pr;1w{ll.
1'OlIic-
\\";\z
dohrzl' przy!-'OIOW.llll'
w~'gll'r<kk
,bnic
h~"dl1l"
jak
!1.1jbJnlmj
wę~il'r<kk
I
Ix'z
O"uq I'apryki
i
odWrotnil':
O"<tr.1
pal'!")'b
ni l' Jl-'<1 w
<t.unc
1'00hl1 \"": \\";Ilomw
kiq,<ko
przyr/AldZOl"1-'O !.'1.IIJO;Zu.
Ni("Ch
WI~'C
j("(III.1
z
moich
\ll ublOnych potr.lw
b~·Jzlt
..
hO~:lu
w
' p<,'cyfia-
IM.'
7-"p~chy
i
\I1Llki.
m.'
d7.1'
n'11011l~'
'\\'1JIOW".
NJlm.'r.,1.,
Wyr.1Z1~to~l.
pT7ct
' Iule·ci.!
,ld.ll'tl1J~C wąy<l~o
co dobn:
I
1I1h:n"I1J~n'
1 1r.1.-
dyCJl
1.:111111 .1I'U)'ch <1owial'-
<ki ch
l
owmai1<kich.
~h)'
111.)'-
~k.l('
'''t.lIca!!)' 1..<7.1.11\
11.1
po-
(l.l,k u XX wi,,'k ll .
\Vq:r)'
pr,yci~~1J~
rl.<,"le
UI-
r~"tów;J.1d.1
om w dolin\'
1',1-
1l00lll \\~lb'l'm pl~'kl1ynu kr:l-
Johr.ll,l1111. ci':l'l yul1 k n m -
CZyIm
Ż""11.11111
1
h<~lIym
dlk(b.1ctW<,'111
kuhllrJlnym.
.Ihy \,,0 tym \''<lr<tklrll ('O .Ha
duciu dckktO\\'J(
<ir;
1., 1,1 -
komll.1 hJI.i<1.I':: (ZlIp.! ry bae-
b )
lub
CJI~ ~mll
<m.lkowi-
tych p<;rk..
h"....
(\'Il."l(' !-.'UI.I -
~1C:).
I..t lm: I.I!-,,-...I-
8
dożyl:h
p,ea:alek. 1 duza cebula.
1/ 2
kostki smi'l1cu.
I
Iyżkll
pi'lpryki
w
proszku.
krązek
zbItej papryki.
501
GALUSZ"-I: 0.5 kg
mąki.
1 jlljko. 1
Iyżeaka
soli. woda
Przygotuj p&kolt:
posiekaną cebulę
zrumien w
tłusz
czu. zdejmij z ognia (zawsze!) i dopiero teraz
wsyp
papryk~. Wrzuć
pieczarki pokrojone
na
płastereczki.
wymieszaj
i
ustaw
z
powrotem
na
ogniu.
Duś.
doda-
jąc niedużą ilość
wody
(pamiętaj. że
pieczarki
też
za -
wicraj<\
wod~l)
przez
l 5-20
minut. Pod sam koniec
posól
i dodaj
krążek
mlesistej
żółtej
papryki. dla ur-j-
skanla
ŚWICŻego
wiosennego
smaku . ZTób galuszki:
wsyp
mąkę
do
mISki, dodaj
łyżeczkę
soli.
wbij
jajko
•
i p<Wv'OIi mieszaj. dolewając stopnioYło zirTll"l<l wodę·
Ciasto powinno
przybrać
lekko k1cisf<l
konsystencję.
Odstaw
na
pól
godziny
pod
przykryciem.
W
garnku
zagotuj
wodę.
posól
ją
i
zabierz
się
do
robienia
galu.
szek..
Wf!ż jedną trzecią
ciasta.
połóż
na desce.
oderwij
nożem
pasemko
grubości
palca.
pokrój
na
centymetrowe
kawałeczki
i
od
razu zsun z deski
do
wrzątku.
Kiedy
galuszki
wypłyną,
na wierzch. -.vyjmij je
cedza kiem.
wstaw
na
chwil~
pod
bieżącą cieplą
w0-
dę
i
przełóż
do miski. Nie zapomnij
dodać
nieco tlu-
stego sosu z pOrko\tu, aby
gałuszki się
nie skleity.
.Jeszcze dwukrotnie powtórz
calą
operacje z pozosta·
tym ciastem. Galuszki podawaj do pOrkoitu.
przykbde m. J.lk
btwo
I
I'ro<10
monlJ <Iworzy':
cudown~ w~'
g.cr<k..l
JIlllQ';i;"I\'
ukic
w
\llJ~zq
kuch11l. pk na-
rdnie
dom
111"-
zwykłymi
vpa-
chami. ŻrC7.~'
w'<Zy<lkim
Czy-
telnikom <mlCZ-
m'go
l·bl'l'I"y-
Illc1l1ow:mial
1I1C
trJ\\'łl'
po m.l-
f:'J
wy<tlU"l1Ity
E~n IJlk.L,,·~·r.
WidhKid,' na-
<1<"]
"
I'llwlUI.·i,· do
"0-
111i .....•
chcidLh)'
lAl-
1" 'wl1e
<kO~ltO·
kuchm
po
•
•
z
w.n'
a.'"''
py~7.
I1q..
>('.
\\"'I">0111l11:L-
He tmle
~en:u
!
inl.ldkO\\ I m.l -
.171.Ir:k il· khm.ltr.
K LARA MOlNAR
rodowi ta
W~ierka.
wspólautorka
k.siĄż1U
fla
węgierskim
.tole".
"
41
Bezplatny dodatek do . Gazety Wyborae(. Redaktor
prowadzą')':
Anna Kublca. Ozia!
Sprzedaży:
tel. (022) 555 63 19. 555 65 55
SURÓWKA
MOŻESZ JĄ ZROBIĆ NA ZAPAS
I
WlOż:fĆ
DO SLOIKÓW.
Po
KILKU DNIACH W LODÓWCE
JEST JESZCZE SMACZNIEJSZA.
MIESZANA
SAŁATKA
WARZYWNA
1/ 4
główki średniej
wielkoSci
kapusty,
l cebula. 1
żółta
papryka.
112
strąka
czerwonej papryki.
1
og6~k wąż
lub 2-3 gronIO\\le.
3 lyiki cukru. 3 1ytki
octu
tQ..proc..ly.i:ka soli
Kapuste
OCZYŚĆ,
umyj
i
poszatkuj. Cebule
i
obie
oczyszczone z nasion papryki pokrój
w
cienkie
l>
Ip"';I""',
Do miski
przełóż
ka puste.
następ
dodaj plasterki
papryki.
ogórki.
,
mieszaj.
czasu ponownie zam ieszaj. Nastepnie
mocno
odciśnij
slony sok. który pu-
ściły warzy..'ła.
Przygotuj
zalewę
octową:
w
2
szklankach wody roz-
puŚĆ
cukier
i
ocet,
zalej przygotQ\.vane
składniki sałatki.
Im dluzej warzywa
posloją
w
lej zalewie.
tym
sałatka będzie
smaczniejsza.
Z UPA WIEJS KA
l kg kwaszonej kapusty. 2 0 dag
wędzonego
boczku.
2-3 cebule. 20 dag
wędzonej kiełbasy.
1 szklanka
kwaśnej
śmietany.
1
Iyżka mąki.
1 z"bek czosnku. 1
Iyżeczka
mielonej
słodkiej
papryki. sól
Kapustę
zalej 3 litrami wody. zagotuj. Boczek pokrój
w
kostkę. wysmaż
na suchej patelni. Dodaj do kapusty
razem z wytopionym
tłuszczem. Cebulę
i
czosne~
obierz.
drobno pokrój i
również
dodaj do zupy. Gotuj na
małym
ogniu.
aż
kapusta
będzie
zupelnie
miękka. Kielbasę
pokrój na plasterki
(możesz
je krótko
obsmażyć. ałe
nie
jest to konieczne). dodaj do zupy pod koniec gotowania.
Przypraw do smaku
słodką papryką
i
solą. Śmietanę
wy-
mieszaj z
mąką.
wlej do zupy. Zagotuj jeszcze raz .
ciągle
mieszając. Zupę wiejską
podaje
się
z chlebem.
()
ZUPA PASTERS KA
l kg tiemn;aków. 25 dag drobnego makaronu (zacierki).
l cebula. 112
żółtej
papryki, 1/ 2 pomidora.
S dag
wędzonego
boczku. 1
112
łyżki tłuszczu.
561, l
łyżka
słodkiej
papryki w prouku. 1-2
gałęzie
natki selera. vegcta
Obrane ziemniaki pokrój
w
kostkę.
W garnku. w którym
bę
dziesz
gotować zupę. rozpuść łyżkę tłuszczu.
najlepiej
smalcu,
przyrumień
drobno pokrojony boczek
i
cebulę.
Wrzuć
ziemniaki
i
duś
na
małym
ogniu 10 minut. Zdejmij
z ognia. wsyp
słodką paprykę
i wlej 2.5 litra wody.
Dodaj
pokrojoną
w
kostkę żółtą paprykę.
obrany pomidor
i
maka-
ron
rNęgrzy podsmażają
zacierki na
łyżeczce
smalcu. za-
nim
wrzucą
je do zupy). Przypraw
vegetą
i
solą
Gotuj do
miękkości.
W lupie
możesz ugotować kawałek
dobrze
uwę
dzonej
kiełbasy
-
będzie
jeszcze lepiej smakowala.
()
31 ,
s
43
CzAS
PRZYGOTOWANIA
C
krótki
et
średni ~
drugi
K OSZT PRZYGOTOWANIA
lamo
średnio
RACPONTY - KARP Z PIECA
t
sprawiony karp o w.\dlc 2 ,5 kg. sól, l tytka
sIodlUej
papryki,
5 kg ziemniaków, 25 dag cebuli, 10 dag
masła.
3J4
I gestej
kwaSnej
śmIetany
Karpia umyj
w
zimnej wodzie. osusz,
posól
i
natrzyj
papry-
ką
na
zewnątrz
i
od
środka. Skórkę
karpia ponacinaj
ostrym
nożem
w
rćr,'mych
1XIstepach,
Ziemniaki
obierz. pokrój
na
plasterki.
Cebule pokrój
w
krążki,
8I'ytfame nasmaruj ma-
slem. na dnie
ul6ż
ziemniaki i
cebulę.
Na
tej warstwie
połóż
karpia. piecz
godzinę
na 2. poziomie
od
doIu
w
tempera tu-
rze
200°C. W
tym czasie stop
w
rondelku
resztę masła,
W trakcie pieczenia co
jakiś
czas polewaj karpia i warzywa
płynnym masłem
i
śmietaną
(1/21iIra,
czyti
2 szklanki). Pod
koniec pieczenia polej
rybę
reszl<\
śmiclany
i
posyp
papry-
ką
Podawaj
od
razu
~
przygotowaniu.
et
PAPRYKA FASZEROWANA
8
strąków
papryki, 10 dag
ryżu.
30 d"g mielonej niezbyt
tłustej
wieprzowiny.
1
Jajko,
l
mala cebul.... , 20 dag przeoeru
pomIdorowego. sól. pieprz. cukier; nalka selera
ZAsMA2:M: 1,5 Iyzki smalcu. 2
płaskie łyżki mąki
Przecier
rozprowadź
\I\o'Odq.
przypraw
solą
i
cul(rem.
włóż
ca-
łą cebulkę.
Dodaj
natkę scłefa,
zagotuj.
Odclnij spody pa-
pryk.
wyjmij nasionka i baale
środki.
Zrób
farsz: podgotuj
ryż
w
osolonej
wodzie. dodaj
mięso.
zmiksowanq cebule i jajko.
Przypraw
sol<!
i pieprzem. Nadzieniem napelnij papryki. po-
zostawiając trochę
wolnego miejsca,
gdyż ryż
w czasie goto.-
wania
pęcznie}e
i
może rozsadzić paPfYkę.
Papryki
włóż
do
sosu
i gotuj
do
miękkości. Zasmaż mąkę
na
smalcu,
poIącz
z sosem
pod koniec
gotowania.
W czasie
gotowania
potra\'I)'
nie mieszaj.
tylko
lekko
potrząsaj
garnkiem.
et
•
•
ZAPIEKANKA ZIEiMNIACZANA
I kg z,emniailów. 4 Jajka. 40 dag k,elbasy. S dag
masła,
2 szklanki
smietillly.
2
łyżki
startego
żółtego
s era. 2
łyżki
tarlej
bułki,
1/ 4 koslki smalcu lub masla, sól,
pieprz
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. obierz i pokrój
na plasterki. Jajka ugotuj na twardo. zahartUj
zimną wodą.
ostudż.
obierz i
również
poks"ój na plasterki. Podobme
pokrój
kiełbasę
(wczeSniej
możesz obrać ją
z oslonki).
W 'NYSmarowanym maslem
żaroodpornym
naczyniu
poukładaj
warstwami ziemniaki, jajka i
kieloosę.
posypu·
j<lC
nieduż<l ilością
sera i
polewając
obficie
śmietaną
Między
warstwy wkladaj plasterki smalcu lub
masła
i równormernie posypuj
sołą. Ostatnią górną warstwę
powinny
stallQ\'łIC
ziemniaki, posypane reszta, sera,
skropione
tłuszczem
oraz
śmietaną
i posypane
bułka,
taflą
Przykryj
folią aluminiową.
zapiekaj
około
20 minut
w temp.
2oo"C.
Następnie
zdejmij
foHę
i piecz jeszcze
przez kilka minut.
aż
wierzch
ładnie
sie przyrumieni.
44
www.gazeta.pl/kuchnia
BOGRACZ
po 30 dag selera. marchwi. pietruszki i pieczarek . I
mała
puszka groszku. 3 cebule . 3 ogórki kiszone. 1/ 2 szklanki
ostrego keczupu. po I
strąku
papryki zielonej.
żóltej
i czervronej. 3
łyżki
koncentratu pomidorowego. 50 dllg
wotowiny bez
kości.
4
łyżki
oliwy. sól. pieprz kajeriski
Wołowinę
pokrój na cienkie paski. seler. marchew i pietrusz-
kę
w slupki. a
cebulę
w
kostkę. Mięso
i warzywa
podsmaż
na
połowic
oli ..
'o)'.
przykryj i
duś
do
miękkości.
Na
pozostałej
oliwie
usmaż
pieczarki pokrojone na plasterki.
przełóż
je do rondla. Dodaj pokrojone w
kostkę
ogórki i
paprykę.
keczup. groszek i koncentrat. Przypraw
solą
i pieprzem
kajeńskim.
Wymieszaj.
duś
jeszcze l 5 minul. Podawaj
z kluskami k1adzionymi lub pieczywem.
()
GULyASLE
•
POD KONIEC GOTOWA NIA
MOŻNA
DO GULASZU POKROJONE W
KOSTKĘ
ZIEMN IAKI LUB DOMOWE GALUSZKI
40 dag
(łącznie) wołO\viny
i wieprzowiny od s,zynki.
6
średnich
ZIemniaków, 1 cebula. 2· 3
łyżki
oleju.
l marchewka. 1 pietruszka.
t
łyżka słodkiej aerwon~
papryki
w
proszku. 1
ząbek
U05nku. pól
łyżeczki
ewentualnie I czuszka. pomidor. zielona papryka
Cebulę
posiekaj.
usmaż
na oleju. posyp
,Iod.,
.,,,,yi<I!i1I.
~
lVe
własnym
sosie
(jeśli będzie
to konieczne. wlej :
::3~
wody).
Gdy
mięso będzie
prawie
miękkie.
dolej tyle
ile chcesz
mieć
zupy, i
dorzuć
ziemniaki pokrojone IV kost-
kę. marchewkę pokrojoną
w
plasterki oraz
pietruszkę
w
ca-
łości.
Dodaj kminek i czosnek..
Możesz też wlożyć zieloną
paprykę
(bez nasionek)
i
całego
pomidora.
"uYJ""Y'~'
dą miękkie.
wyjmij
pietruszkę. paprykę
i pomidora.
podawaj.
Jeśli ktoś
lubi ostrzejsze dania.
może
czuszkę pokrojoną
w
cienkie plasterki. Zamiast
na
dać
4 parówki
(podsmażone
i pokrojone w pl. ...
1d) ,
podobną ilość podsmażonej
kielbasy pokrojonej w
•
N
2
,
,
()
Ostry apetyt na
paprykę
... ?
-
Plłpryb _wf.łl!Io\o1I-}et
mttla.
a".....",... bardzo
oUrn.
PlIp1)'klt
Uelona
to.m2)'t
ilI9odncld.
\'\o)'d'ułona
.Mc:sklI/:
mimo te
Ja5no~1I:1ona.
jest
0:SU'lł. Plłpryb
.pomlclorvwll'
fnt
duta. okfwla.
aerwona /
bardzo
'''90<1'''',
Wymlmlone
rodr.a/e
to
f)'lko
nalpopull.lmleJ5u
rI/I
W~ed!
odm/i",y
papryłc.
"
ws~
jest
równie
d!lto.
CO
odmian
5<:'fÓW
WC'
rmnc:Jl.
Knorr
złłpnum
....
~;m"
5tr(lne ,
www.poprosrugocuJ. p/
45
U R CZAK
FRYTKI I
SAŁATĘ.
PYSZNYM DODATKIEM
JEST
TEŻ
FASOLA
SZPARAGOWA
NA SPOSÓB
WĘGIERSKI:
ZASMAżANA, DOSMA-
CZONA CZOSNKIEM,
OCTEM I
PAPRYKĄ,
ZABIELONA
ŚMIETANĄ
2 jajka. 10 dag m!\k', 20 dag bulki
tartej.
25 dllg smalw. sól
W
każde
udko
wsuń
palec
tuż
przy
kości
i
w
powstały
ot\vór
wetrzyj
sól. Starannie posolony
węgierskim
sposo-
bem kurczak
będzie się
znacznie
różnił
w
smaku
od
pol-
skiego. solonego tylko z wierzchu.
zwłaszcza
gdy
po
nas0-
leniu wstawisz
go
na 2-3 godz iny do locJóv.Iki. aby
sól
się
dobrze
wchłonęła.
Nastcpnie obtocz kurczaka
w
mące.
roz-
trzepanym
osolonym
jajku oraz bulce tartej.
Przyklep
pa-
nlerkę.
aby
ściśle
przyIegala
do
mięsa. Smaż
w
głębokim
dobrze rozgrzanym smalcu przez 20-25 minut na Srednim
ogniU.
Podawaj z
salat;ą
i
frytkami .
POLĘDWICA
W
OBRĘCZACH
50 dag
polędw;ty.
2
du~e
papryki (cze'fWOna
i
żółta).
2
łyżki
oliwy. 561 . pieprz
Polędwicę
pokrój na grube plastry,
paprykę
na
krążki.
Plastry
mięsa powkładaj
w
obręcze
z papryki, posmaruj
po obu stronach
oliwą
Grilluj 3-4 minuty, od czasu do
czasu
odwracając.
Posyp solq i pieprzem.
R
E
K
L
A
M
A
Klaro Mo/nl7r. Tadeusz
Olszanski
Na
węgierskim
stole
Wyd>wnlctwo
SNdoo Emb
...maiI;
wydownlo:two@!.tudiaeml<>_<om.pI
~
, koIorcMIa
I;siązl<a
o
I:uchn
węg:erWer
t>.Aoay -
rodow"..l
węgoerł::a '
pokIo dzlf'mlc3rz
zćr.Jdząą
w
noc;
tapłJ ~
przepo5ÓW
112 •
.,.".. cena;~2!1
46
www_gazeta p Ikuchnia
Plik z chomika:
noczbrodni
Inne pliki z tego folderu:
Coffee Flavor Chemistry.pdf
(29221 KB)
Smaki Roztocza Tomaszowskiego.pdf
(74597 KB)
Steam Cuisine_ Over 100 Quick, Healthy and Delicious Recipes for Your Steamer ( PDFDrive ).epub
(42321 KB)
Martha Stewart's Baking Handbook.pdf
(21918 KB)
Nauka robienia piwa 1811.pdf
(18323 KB)
Inne foldery tego chomika:
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
FILMY
KSIĄŻKI RÓŻNE
MUZYKA RÓŻNE
NOWE PLIKI do uporzadkowania
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin