PRZEPISY dietetyczne light.rtf

(39 KB) Pobierz

Oto pare przepisów na małokaloryczne, smaczne dania! Jedząc je napewno stracisz dużo na wadze.

 

Pstrągi gotowane w warzywach

składniki dla 2 osób:
po wypatroszonym pstrągu na osobę - około 25 dag
włoszczyzna - dwie marchewki, dwie pietruszki, pół średniej wielkości selera
4 kuleczki ziela angielskiego
liść laurowy
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 jajka ugotowane na twardo
dwie czubate łyżki masła
posiekana natka pietruszki (objętościowo tyle co ugotowane jajka)
sól
pieprz

Oj, dobre to danie, a nawet jeszcze lepsze!
Bardzo lekkie i łatwe, a takie uroczyste!
Należy je przyrządzać tuż przed kolacją - ryba bowiem najlepsza do razu po przygotowaniu.
Z włoszczyzny, przypraw i 4 szklanek wody gotuję wywar przez około pół godziny. Powinien mieć zdecydowany smak i być mocno doprawiony. (ewentualnie można zastąpić wywarem z kostki...) Z wywaru usuwam warzywa.
Pstrągi dokładnie myję i pozbawiam wszelkich tam takich, ze środka. Do gotującego się wywaru wkładam ryby - osobiście robię to w.... szczelnej foremce do ciasta [nie posiadam garnka do gotowania ryb] i gotuję na najmniejszym ogniu nie więcej niż 10 minut. Woda w garnku powinna w zasadzie "mrugać", a nie się gotować.
Ryba jest gotowa, kiedy włożony w nią widelec nie napotyka zbytniego oporu i przechodzi na wylot.
Kiedy ryba gotuje się, ugotowane na twardo jajka siekam tak drobno, jak tylko potrafię [przykładam się do tego bardzo starannie]. Podobnie czynię z natką pietruszki. Jajka i pietruszkę mieszam ze sobą.
Ryby bardzo delikatnie [lubią się rozwalać] wyjmuję na talerze. Na każdej kładę słuszny kawałek masła (można się obejść bez tego) i posypuję słuszną porcją jajek z natką.
To jest pyszne!!!
No i małokaloryczne !!!
pstrąg 200 g to ok 115 kcal + jajko i pietruszka 85 kcal powiedzmy

200 kcal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sałatka z tuńczykiem i fasolą czerwoną
 

Skałdniki (dla 4-5 osób):

tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
cebulka marynowana - 1 słoik
fasola czerwona - 1 puszka
koperek - pęczek

Przygotowanie:

Tuńczyka, cebulkę i fasolę odsączyć, włożyć do miski, dodać pokrojony drobno koperek, doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzone

300 kcal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bliny

Składniki na 25 sztuk:

- 3 szklanki mąki pszennej (51 dag)
- 2 szklanki mleka
- 1,5 łyżki drożdży
- 3 jajka
- sól do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
- 4 łyżki masła


Przyrządzanie:

1. Z lekko podgrzanego mleka, drożdży i 1 szklanki mąki przygotować rozczyn, po czym pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, utarte jajka oraz roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie za pomocą łyżki nakładać ciasto formując placuszki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usamżone bliny podawać gorące, polane jogurtem naturalnym lub sosem np. pieczarkowym.
1 sztuka - 83 kcal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salatka z owoców egzotycznych i nie tylko

Składniki:

- 4 plastry ananasa
- 1/2 arbuza
- grejpfrut
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 150g pieczarek
- cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna
- pieprz
- papryka mielona


Przygotowanie:

Plastry ananasa i arbuza pokroic na kawałki. Grejpfrut podzielić na cząstki. Papryki oczyścic, umyć, pokroic w drobna kosteczkę. Pieczarki pokroić na kawałki. Ananas, arbuz, grejpfrut, papryke i pieczarki rozłożyć do porcjowanych miseczek. Cebulę obrać, posiekać. Cytrynę umyć, przekroić na pół, wycisnąć z niej sok.
Oliwę połączyc z sokiem z cytryny, dodać cebulę. Przyprawić do smaku pieprzem i papryką. Sos ubijać trzepaczką, aż składniki dobrze sie połaczą.
Przed podaniem sałatke polać sosem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boczniaki w złocistej panierce

Przepis na 4 porcje:

- 1,5 kilograma grzybow boczniaków
- około litr mleka
- jajka, bułka tarta i mąka do panierki
- sól
- pieprz
- przyprawy w zależności od upodobań
- olej do smażenia


Przygotowanie:

Boczniaki należyumyć, nastepnie na godzine przed rozpoczęciem dopraiwania i panierowania wymoczyć (przez godzinę) w mleku.
W zasadzie przygotowuje się je na podobnej zasadzie jak tradycyjne kotlety schabowe, tyle ze z wykorzystaniem boczniaków zamiast mięsa, co zmiejsza kaloryczność potrawy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kulki z mintaja po chinsku

Skladniki na 6 porcji:

-45 dag mrożonych filetów z mintaja
-opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
-2 dymki ze szczypiorem
-2 białka
-4 łyżki mąki kukurydzianej
-szczypta mielonego imbiru
-sok z cytryny
-olej
-sól, biały pieprz


Przygotowanie:

Filety rybne pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Mieszankę chińską ugotować według przepisu na opakowaniu, trzymać w cieple.
Dymkę wraz ze szczypiorem oczyścić, drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać połowę przesianej przez sito mąki kukurydzianej, szczyptę soli, dymkę ze szczypiorkiem (łyżkę odłożyć) i imbir. Dokładnie wymieszać.
Kawałki ryby obtoczyć w pozostałej przesianej mące kukurydzianej, a następnie zanurzać w pianie z mąką i cebulką. Dużą ilość oleju rozgrzać na patelni, wkładać kulki rybne, smażyć na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu, rozłożyć na talerze, posypać odłożoną dymką. Podawać z mieszanką chińską.

Porcja: 130 kcal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ryba zapiekana z papryka

Składniki na 4 porcje:

• 600 g filetów z morszczuka
• 200 g pieczarek
• 200 g zielonej lub żółtej papryki
• 200 g pomidorów
• przyprawa do ryb


Przygotowanie:

Rybę pokroić, posypać przyprawą, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry pomidorów. Naczynie ogniotrwałe przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 min.


porcja 300g - 139 kcal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kotlet z ryby z ziemniakami

Składniki:

- 25g marchwi
- 10g selera
- 10g pietruszki
- 50g fileta z dorsza
- 100g ziemniaków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka platkow owsianych
- natka pietruszki
- 1/2 białka
- 1/2 łyżeczki otrąb
- bazylia
- sól


Przygotowanie:

Włoszczyzne pokroić w plastry i przełożyć do garnka. Ułożyc na niej filet, podlac wodą i dusic pod przykryciem. Ziemniaki ugotować i przepuścic przez praskę, zymieszać je z sokiem z cytryny i bazylią. Ugotowana rybę wyjąc z wywaru, osączyć, rozdrobnić i wymieszać z ziemniakami i płatkami owsianymi.
Uformować kotlety. Panierować w białku i otrębach. Smażyc bez tłuszczu. Posypać posiekana natką pietruszki.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZUPA Z RUKOLI (199 kcal, 13g białka, 13g tłuszczu, 5g węglowodanów)

składniki:
- 20g cebuli
- 1 łyżeczka odtłuszczonego masła
- 60g rukoli
- 80g twarożku ziołowego
- 180 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 plasterek kiełbasy salami

wykonanie:
1. Cebule obrać i posiekać. Na patelni teflonowej roztopic masło, włożyć cebulę i zeszklić. Rukole oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Kilka paseczków odłozyć, resztę dodać do cebuli
2. Warzywa dusić ok. 2 minut, dodac twarożek i rozpuścić, stale mieszając. Wlac bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyc ogień i gotowac ok. 4 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Plasterek salami pokroic w paseczki, włożyć na rozgrzaną sucha patelnię teflonową i zrumienić. Razem z odłozoną rukolą dodac do gorącej zupy
200 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


MAKARON Z SOSEM (171 kcal, 5g białka, 0.5g tłuszczu, 34g węglowodanów)

składniki:
- 60g pomidora
- 20g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta chili
- 40g spaghetti

wykonanie:
1. Pomidor umyć, przekroić na pół, usunąc pestki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroic w drobna kosteczkę.
2. Teflonowa patelnię rozgrzać i zeszklic na niej cebule z czosnkiem. Dodać pokrojony pomidor i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Sos doprawić do smaku sola, pieprzem i chili
3. Osoloną wode doprowadzić do wrzenia, włożyć spaghetti i ugotować al dente (ok. 8 minut). Makaron wlac na sito i dokładnie osączyć. Wylac je na patelnie z sosem i wymieszać. Danie mozna udekorować listkami bazylii
200 kcal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROLADKI Z CUKINII (200 kcal, 13g białka, 10g tłuszczu, 15g węglowodanów)

składniki:
- 30g jogurtu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- papryka w proszku
- sól
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 60g cukinii
- 20g szynki
- 15g grissini
- 30g pomidorów koktajlowych
- 1 łyżeczka oleju

wykonanie:
1. Jogurt wymieszać z musztardą. Dip doprawic papryką i solą, wymieszac z posiekanym szczypiorkiem.
2. Cukinię oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na 6 cienkich plastrów. Ser i szynkę pokroić na 3 paski. Grissini (grube paluszki) podzielić na 3 kawałki. Na 3 plastrach cukinii połozyć po 1 kawałku szynki i grissini, zwinąć i spiąć wykałaczkami
3. Pomidorki umyć, przekroic na pół, razem z pokrojonym serem wyłozyć na pozostałe plastry cukinii. Zwinąć i spiąć.
4. Na patelni teflonowej rozgrzac olej, włozyć roladki i obsmażyć. Podac z dipem jogurtowym
200 kcal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
INDYK Z SALSĄ (191 kcal, 22g białka, 6g tłuszczu, 10g węglowodanów)

składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- kotlet z indyka (80g)
- 100g pomidora
- 30g czerwonej cebuli
- 1 zielona pepperoni
- 1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oregano, papryka w proszku, sola i oliwą. Kotlet opłukać, osuszyć i pokroic na kawałki. Mięso posmarowane przygotowaną marynatą, odstawic na 15 minut.
2. Pomidor oczyścić, umyć, pokroic w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroic w mała kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryczke pepperoni umyć, naciąć, po usunięciu pestek pokroic w kostkę.
3. Pomidor wymieszać z cebulą, pepperoni i sokiem z cytryny, sos doprawic sola i pieprzem. Patelnię teflonową rozgrzać, włozyc mięso i smażyć na złocistobrązowo, ok. 3 minut z każdej strony. Podać z salsą

200 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAŁATKA OWOCOWA kcal, 4g białka, 8 g tłuszczu, 5g węglowodanów)

składniki:
- 60g batawii
- 20g rukoli
- 1 pomarańcza
- 20 g kiełków alfalfa
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka twarożku
- 1 łyżeczka kwaśnej smietany (10% tł)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz

wykonanie:
1. Batawię i rukolę oczyścić, umyć i osuszyć. Listki porozrywać na kawałki. Pomarańczę obrać, nastęnie wyfiletować nad miseczką, wyciekający sok zachować. Z resztek miąższu wycisnąć sok.
2. Kiełki opłukać i osączyć, razem z listkami rukoli i batawii i cząstkami pomarańczy przełożyć do miski, delikatnie wymieszać. Słonecznik wsypać na suchą teflonową patelnię i krótko prażyć
3. Twarożek wymieszać ze śmietaną, octem, olejem i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Przygotowany dressing doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę skropić sosem i posypać słonecznikiem
100 kcal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MINESTRONE (100 kcal, 6g białka, 3g tłuszczu, 13g węglowodanów)

składniki:
- 30g ziemniaka
- 50g pora
- 30g cukinii
- 20g marchwii
- 20 g fenkułu
- 50g pomidora
- 30g cebuli
- 1 łyżeczka oleju
- 200 ml bulionu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 10g startego parmezanu

wykonanie:
1. Ziemniak obrać, umyc i pokroić w kostkę. Por, cukinię i fenkuł (koper włoski) dokładnie oczyścić, umyć i też pokroic w kostkę. Pomidor naciąć na krzyż, sparzyć, przelać zimna wodą i obrać ze skórki. Miąższ pokroic w kostkę
2. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i zeszklic na nim cebulę. Dodac pot, cukinię, marchewke i fenkuł, krótko dusić. Wlać bulion, dodać pomidory i ziemniaki, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Minestrone doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupe posypać posiekaną natka pietruszki i startym parmezanem
100 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POMIDORY Z SOSEM (93 kcal, 4g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów)

składniki:
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 200g dojrzałych pomidorów
- sól, czarny pieprz
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy

wykonanie:
1. Pietruszkę opłukać pod bieżąca wodą i dokładnie osuszyć. Listki oderwać od gałązek i posiekać.
2. Pomidory umyć i pokroic w plastry, ułożyć na talerzu, posypac odrobiną soli i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem
3. Ocet dokładnie wymieszać z oliwą, skropić pomidory, posypać natką pietruszki
By potrawa miała bardziej włoski smak mozna użyc octu balsamico zamias winnego i bazylii zamiast natki
100 kcal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MARCHEW Z DIPEM (100 kcal, 3g białka, 5 g tłuszczu, 9g węglowodanów)

składniki:
- 100g marchwi
- 1 łyżeczka oleju z kiełków
- sól, pieprz
- 50g jogurtu (1,5% tł)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnnku
- sos worcester

wykonanie:
1. Natkę marchewki odkroić, pozostawiająć niewielki kawałek. Warzywo obrac i umyć
2. Na teflonowej patelni rozgrzac olej. Marchewki włożyć na tłuszcz, dusic ok 8 min. Pikantnie doprawić sola i pieprzem
3. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Czosnek obrać, zmieżdżyć i dodac do jogurtu. Dip doprawić kilkoma kroplami sosu worcester.
4. Marchewki wyjąc z patelni, gorący olej dodać do dipu jogutrtowego. Podawać z dipem
100 kcal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sałatka z kurczakiem wędzonym i ananasem

Składniki: 200 g nóżki lub piersi kurczaka wędzonego (bez skórki), 2 – 3 łyżki rodzynek, Kilka plasterków ananasa z puszki (w zalewie), Pół torebki ryżu, 3 łyzki kukurydzy, 2 łyżki zalewy najlepiej ananasa, 2 - 3 łyżki śmietany (najlepiej light), Płaska łyżka majonezu, Sól, Pieprz. Mięsko pokroić w kawałeczki, rodzynki sparzyć, pokroić ananasa (ilość wg uznania), dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, dodać odsączoną kukurydzę. Z zalewy, śmietany i majonezu zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sałatką, którą następnie należy wstawić do lodówki. Można zmienić proporcje składników wg upodobań np. dodać mniej lub więcej kurczaka, więcej lub mniej ryżu. Sporządzając sos można zrezygnować z majonezu lub ograniczyć śmietanę. Najlepiej robi się na tzw. oko. Tę sałatkę można potraktować jak danie obiadowe lub kolację. Porcja ma ok. 268 kalorii.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin