Dieta 1500 kcal z błonnikiem.doc

(46 KB) Pobierz

Dieta 1500 kcal (z błonnikiem)

 

Proponowana dieta obfituje w błonnik pokarmowy, który jest istnym cudotwórcą. Dba on o nasz układ pokarmowy i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów i zdobyciu wymarzonej sylwetki. Rola błonnika w trawieniu jest nieoceniona. Dieta opiera się produktach zbożowych, warzywach i owocach w których zawarte są duże ilości błonnika.

 

 

Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy - wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Ułatwia regularne wypróżnienie się.

 

 

 

 

 

TRWA: 8 dni.

 

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: raz w miesiącu.

ODCHUDZA: 1,5 kg w 8 dni.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i matek karmiących.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik, białko, witaminę C, witamy z grupy B, witaminę PP, witaminę E i beta-karoten

DZIENNA DAWKA KALORII: około 1500.

 

 

 

 

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

 

 

DZIEŃ 1.

 

ŚNIADANIE 405 kcal

Pomidory z mozzarellą, pół kromki chleba żytniego, pół szklanki soku grejpfrutowego.

 

II ŚNIADANIE 200 kcal

Kromka pieczywa razowego z łyżeczką margaryny posypana łyżeczką zarodków pszennych, pomidor.

 

OBIAD 345 kcal

Sałatka kalafiorowa, szklanka soku pomarańczowego.

 

PODWIECZOREK 215 kcal

Sałatka szpinakowa, szklanka soku marchewkowo-jabłkowego.

 

KOLACJA 260 kcal

3 łyżki musli z jogurtem naturalnym (120 g), kiwi, 2 mandarynki, herbata zielona bez cukru.

 

DZIEŃ 2.

 

ŚNIADANIE 370 kcal

3 łyżki musli z maślanką 0,5%, kromka pieczywa pełnoziarnistego, plasterek polędwicy drobiowej, 3 rzodkiewki, herbata zielona bez cukru.

 

II ŚNIADANIE 250 kcal

4 mandarynki, pół banana 3 wafle ryżowe, szklanka wody mineralnej.

 

OBIAD 300 kcal

Sałatka z pieczarek i winogron, sok marchwiowo-selerowy.

 

PODWIECZOREK 200 kcal

Kefir, pomarańcza.

 

KOLACJA 295 kcal

3 łyżki musli z owocami suszonymi, szklanka mleka 0,5%, jajko na miękko.

 

 

DZIEŃ 3.

 

ŚNIADANIE 315 kcal

3 plastry sera białego, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 pomidory, 2 rzodkiewki, szklanka herbaty bez cukru.

 

II ŚNIADANIE 255 kcal

2 jabłka tarte z rodzynkami (1 łyżka) i 3 łyżkami musli, herbata zielona bez cukru.

 

OBIAD 430 kcal

150 g pieczonego w folii mintaja, surówka z tartej marchewki z łyżką jogurtu, gotowane brokuły (150 g), ryż brązowy (100 g ugotowanego), szklanka wody mineralnej.

 

PODWIECZOREK 240 kcal

Sałatka owocowa (gruszka, 1/5 banana, jabłko, 2 kiwi, 2 plastry ananasa), szklanka wody mineralnej.

 

KOLACJA 260 kcal

3 łyżki musli z owocami suszonymi z szklanką mleka sojowego.

 

 

DZIEŃ 4.

 

ŚNIADANIE 310 kcal

3 łyżki musli z orzechami, szklanka mleka 0,5%, jajko na miękko, pół kromki chleba wieloziarnistego.

 

II ŚNIADANIE 200 kcal

Jogurt owocowy z ziarnami zbóż (150 g), szklanka soku pomidorowego.

 

OBIAD 300 kcal

Chudy twarożek (50 g) ze startymi rzodkiewkami (6 sztuk), 2 kromki pieczywa graham, szklanka soku pomidorowego.

 

PODWIECZOREK 270 kcal

2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami szynki z indyka, szklanka soku wielowarzywnego.

 

KOLACJA 210 kcal

Przypieczona pełnoziarnista bułka, posmarowana łyżeczką oliwy lub miękkiej margaryny, kiełki rzodkiewki (50 g), pomidor, herbata czerwona bez cukru.

 

 

DZIEŃ 5.

 

 

ŚNIADANIE 330 kcal

3 łyżki musli z owocami suszonymi ze szklanką maślanki , szklanka soku grejpfrutowego.

 

II ŚNIADANIE 270 kcal

Jabłko, 2 wafle ryżowe, 150 g chudego twarożku, szklanka wody mineralnej.

 

 

OBIAD 335 kcal

Sałatka z pomarańczy i brokułów, kromka chleba razowego, szklanka soku porzeczkowego.

 

 

PODWIECZOREK 195 kcal

5 kotlecików sojowych gotowane, 150 g fasolki szparagowej gotowanej, szklanka herbaty z dzikiej róży bez cukru.

 

KOLACJA 240 kcal

3 łyżki musli ze szklanką mleka 0,5%, starta marchewka, szklanka wody mineralnej.

 

 

 

DZIEŃ 6.

 

ŚNIADANIE 205 kcal

3 łyżki musli owocowego z jogurtem morelowym (130 g).

 

II ŚNIADANIE 150 kcal

Grejpfrut czerwony, serek waniliowy, szklanka wody mineralnej.

 

OBIAD 450 kcal

Pierś indyka z grilla, 2 ziemniaki gotowane na parze, surówka kapusty kwaszonej i marchewki (100 g).

 

PODWIECZOREK 210 kcal

2 łyżki musli z sezamem wymieszane z 2 pokrojonymi brzoskwiniami.

 

KOLACJA 210 kcal

Kromka razowego chleba z szynką z indyka, pomidor, paryka.

 

 

DZIEŃ 7.

 

 

ŚNIADANIE 370 kcal

3 łyżki musli sezamowego ze szklanką truskawkowego jogurtu pitnego, 5 suszonych moreli.

 

II ŚNIADANIE 240 kcal

Kromka pieczywa wieloziarnistego, 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego, pół szklanki soku pomarańczowego.

 

OBIAD 420 kcal

150 g gotowanego ryżu brązowego, warzywa z grilla (brokuły, marchew, cukinia, papryka), szklanka soku porzeczkowego.

 

PODWIECZOREK 200 kcal

Talerz surowych warzyw pokrojonych na małe kawałki (papryka, pomidor, 3 rzodkiewki, marchew, ogórek), szklanka jogurtu naturalnego.

 

KOLACJA 250 kcal

3 łyżki musli czekoladowego ze szklanką mleka sojowego, 3 plastry ananasa.

 

 

DZIEŃ 8.

 

ŚNIADANIE 395 kcal

Sałatka ze świeżego szpinaku, bułka pełnoziarnista opiekana na łyżce oliwy, szklanka herbaty bez cukru.

 

II ŚNIADANIE 140 kcal

200 g ciemnych winogron, szklanka wody mineralnej z cyrtyną.

 

OBIAD 380 kcal

2 ziemniaki gotowane w mundurkach, zapiekany ser tofu, szklanka soku wielowarzywnego.

 

PODWIECZOREK 100 kcal

Jabłko, kiwi, szklanka herbaty malinowej bez cukru.

 

KOLACJA 305 kcal

Tarta marchew z tartym jabłkiem i 3 łyżkami musli owocowego, szklanka soku pomarańczowego.

 

Sałatka szpinakowa

 

• 100 g szpinaku,

 

• młoda cukinia lub zielony ogórek,

• kilka pomidorów koktajlowych,

• 1/2 czerwonej cebuli,

• łyżka oliwy z oliwek,

• sól,

• sok z cytryny,

• ząbek czosnku.

Szpinak umyć, odciąć korzonki, wrzucić na 3 minuty do osolonego wrzątku, odsączyć. Cebulę pokroić w cienkie krążki, pomidory - na pół lub ćwiartki, ogórek lub cukinię - w półplasterki.

Czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny i oliwę - wymieszać. Polać sałatkę sosem.

Sałatka kalafiorowa

 

• 1/2 główki kalafiora,

 

• sok z połowy cytryny,

• 3 łyżki oleju rzepakowego,

• łyżeczka curry,

 

• ulubione przyprawy.

Kalafior podzielić na różyczki i chwilę gotować w osolonej wodzie tak, by był twardawy. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Dodać kalafior i ponownie wymieszać tak, aby wszystkie różyczki były pokryte sosem.

Pomidory z mozzarellą

 

• mały serek mozzarella,

• pomidor,

• łyżeczka oliwy z oliwek,

• kilka listków świeżej bazylii.

Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w poprzek, w plasterki (w ten sposób pestki nie wypłyną ze środka). Ser osączyć i cienko pokroić. Bazylię drobno posiekać.

Na talerzu ułożyć na przemian plasterki pomidora i sera. Skropić całość oliwą i posypać posiekanymi liśćmi bazylii.

Zapiekany ser tofu

 

• 100 g twardego sera tofu,

• jajko,

• łyżka oleju.

Ser tofu zapiec na oleju w panierce z roztrzepanego jajka.

Pierś indyka z grilla

 

• 100 g mięsa z piersi indyka bez skóry.

Marynata:

• łyżka oliwy,

• łyżka soku z cytryny,

 

• majeranek,

• łyżka posiekanej świeżej bazylii,

• sól,

 

• pieprz.

Mięso oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać starannie oliwę, sok z cytryny i bazylię. Zanurzyć mięso w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piec na grillu po 6 minut z każdej strony.

Sałatka z pieczarek i winogron

 

• 3 pieczarki,

 

• 100 g winogron,

• mała główka zielonej sałaty,

• cebula,

 

• łyżka oliwy,

• łyżeczka octu winnego,

• pieprz biały,

• świeża bazylia.

Winogrona przekroić, usunąć pestki. Sałatę porwać na kawałki, dodać pokrojone drobno pieczarki, posiekaną cebulę i ocet. Doprawić pieprzem i dodać oliwę, całość wymieszać. Posypać bazylią.

Sałatka ze świeżego szpinaku

 

• 100 g świeżego szpinaku,

• łyżka oliwy z oliwek,

 

• ząbek czosnku,

• łyżka ziarna sezamowego.

Wymieszać składniki.

Warzywa z grilla

 

• 2 plastry cukinii,

 

• marchew,

 

• 1/2 brokuła,

• papryka,

• sok z cytryny,

• łyżka oliwy z oliwek,

• zioła prowansalskie.

Warzywa pokroić, ułożyć na tackę aluminiową posmarowaną oliwą, posypać ziołami i skropić sokiem z cytryny, grillować.

Sałatka z pomarańczy i brokułów

 

• 100 g brokułów,

• 2 łyżki soku pomarańczowego,

 

• pomarańcza,

• łyżeczka octu z białego wina,

 

• 1/2 czerwonej cebuli,

 

• łyżeczka sosu sojowego,

 

• łyżeczka oliwy,

• 1/2 łyżeczki musztardy,

Brokuły podzielić na małe różyczki, krótko ugotować na parze, by były miękkie i jędrne. W dużej misce wymieszać sok, ocet, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dodać obrane i podzielone na cząstki pomarańcze oraz drobno pokrojoną cebulę, delikatnie wymieszać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin