Dieta dla grupy krwi 0
Osoby posiadające grupę krwi 0 wykazują szczególne skłonności różnego rodzaju chorób m.in. artretyzmu, alergii i astmy, zgagi, wrzodów trawiennych, zapalenia stawów oraz chorób wirusowych. Osoby z grupą krwi 0 posiadają silny i agresywny system odpornościowy, który jest gotowy i zdolny do niszczenia nieprzyjaznych czynników. Ludzie z tą grupą krwi powinny zadbać o intensywne ćwiczenia fizyczne.
Aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania niewłaściwych produktów menu powinno składać się z:
· Mięsa i drobiu (np. baranina, cielęcina, wołowina, wątroba)
· Warzyw (np. brokuły, cebula czerwona i żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, kalarepa, karczoch amerykański i jerozolimski, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty
· Ryb i owoców morza (np. biały okoń, dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź)
· Oleje i tłuszcze (np. olej z oliwek, olej z siemienia lnianego)
· Orzechy i pestki (np. orzech włoski, pestki dyni)
· Rośliny strączkowe (np. groch, fasola)
· Owoce (np. figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone)
· Pieczywo (np. chleb esseński)
· Napoje (np. woda mineralna, sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki, herbatę: chmiel, imbir, lipa, mięta pieprzowa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka)
· Przyprawy (np. curry, kurkuma, morszczyn, pietruszka, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek, ale z umiarem!)
Z planu żywieniowego należy wyeliminować następujące produkty:
· Zboża (np. kiełków pszenicy, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków kukurydzianych)
· Ziarna i makarony (np. białej mąki pszennej, z kiełków pszenicy, z owsa)
· Jaja i nabiał (np. chudego lub 2% mleka, jogurtów, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich odmian sera)
· Oleje i tłuszcze (np.oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy)
· Orzechy i pestki (np. maku, masła z orzechów ziemnych, pistacjowych)
· Używki (np. coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, kawy bezkofeinowej, napojów gazowanych.)
· Pieczywo (np. bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, obwarzanek, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego)
· Warzywa (np. awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, kalafiora, oliwek greckich, pieczarek, żółtej kukurydzy)
· Owoce (np. jeżyny, mandarynki, melona, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek)
Przyprawy (np. cynamonu, gałki muszkatołowej, octu białego, octu z jabłek, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii, ketchupu, przypraw smakowych)
E-nauka