Dieta doktora Haya zwana inaczej dietą rozdzielną lub niełączenia. W trakcie jej nie musimy liczyć kalorii ani rezygnować z ulubionych dań. Jedyne co musimy, to nabyć umiejętność komponowania posiłków. Czasem złe połączenie dwu bardzo zdrowych pokarmów mogą nie tylko tuczyć ale i odbijać się negatywnie na naszym zdrowiu. Należy jeść produkty pełnowartościowe i jak najmniej przetworzone. Dzięki diecie poprawi się przemiana materii naszego organizmu i samopoczucie a co najważniejsze będziesz tracić wagę. Podstawową zasadą na jakiej opiera się ona to odpowiednie dobieranie potraw przy posiłku. Właściwie nie jest to dieta a zmiana sposobu odżywiania. Dr Hay podzielił produkty na trzy grypy: białkową, węglowodanową i neutralną. Produkty z grupy neutralnej można łączyć z białkowymi LUB węglowodanowymi. W ciągu dnia można zjeść jeden posiłek białkowy i jeden węglowodanowy i jeden złożony z samych warzyw i owoców. Nie wolno łączyć w jednym posiłku potraw węglowodanowych i białkowych.Jak łączyć, czyli 'co z czym':
· Jaja z warzywami zielonymi
· Mięso i zielone warzywa
· Chleb, ziemniaki z warzywami zielonymi
· Rośliny zbożowe i zielone warzywa
· Rośliny strączkowe z warzywami zielonymi
· Zielone wazrywa z wszelkimi białkami
· Orzechy i zielone warzywa lun kwaśne owoce
· Tłuszcze zwierzęce z roślinami zbożowymi
· Owoce słodkie z kwaśnym mlekiem i jogurtami
· Owoce kwaśne z orzechami, kefirem, kwaśnym mlekiem i in. kwaśnymi owocami
Twórcą diety jest amerykański lekarz William Howard Hay. Przykładowe połączenia potraw w jednym posiłku:
· Kasza z gulaszem warzywnym
· Ryż z warzywami
· Ryba z marchewką
· Makaron z warzywami w sosie (np: pomidorowym)
· Stek z warzywami gotowanymi
· Szynka ze szparagami
· Jaja sadzone z sałatką warzywną
· Chleb z sałatką warzywną
· Ser żółty z pomidorem, papryką i kiszonym ogórkiem
· Ziemniaki z warzywami gotowanymi
Dieta polecana osobom z nadwagą, chorobami serca, układu krążenia, nadciśnienia, nadkwaśności żołądka. Dieta zalecana również osobom cierpiącym na migreny a także wszystkim innych chcącym jeść zdrowo.Grupa węglowodanowa zawiera:
· Produkty zbożowe (kasze, makaron, ziarna. chleb, płatki owsiane, ryż)
· Warzywa takie jak: ziemniaki, karczochy
· Owoce słodkie m.in.: figi, banany, winogrona, gruszki, rodzynki
· Piwo
· Miód
Grupa białkowa to:
· Warzywa strączkowe
· Jaja
· Mleko i przetwory (jogurty, sery)
· Mięso (m.in.: drób, ryby)
· Soja
Grupa neutralna to m.in.:
· Warzywa (za wyjątkiem wymienionych wyżej)
· Nasiona (słonecznik, sezam)
· Oliwa z oliwek
· Orzechy
· Zioła
· Masło
· Owoc awokado i in. (za wyjątkiem wymienionych wcześniej)
Posiłek
Potrawa
Ilość[g, szt., ml]
Kaloryczność[kcal]
Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty
80 g
189,6
Sałatka warzywna
200 g
294
Herbata z cytryną
200 ml
0
Sałatka z chlebem i herbata
483,6
Śniadanie II
Sok marchwiowo-pomarańczowy
80
Kiść winogron
250 g
172,5
Sok i winogrona
252,5
Obiad
Łosoś z rusztu
566
Marchewka gotowana na parze
67,5
Zapiekana ryba pokropionacytryną, gotowana marchew i herbata
633,5
Podwieczorek
Mandarynki
3 szt.
63
Kolacja
Chleb chrupki
4 szt.
48
Pomidor
18
Ser żółty Edamski tłusty
20 g
62,6
Masło śmietankowe
10 g
65,9
Herbata ziołowa
Kanapki i herbata
194,5
RAZEM
1627,1
E-nauka