Kszta__towanie_sylwetki.pdf

(3023 KB) Pobierz
KSZTA TOWANIE SYLWETKI
Ł
LĄKWYŻZZKOŁMEDYCZNWKTOWICCH
2011
913556093.020.png
MIĘŚNIE A TKANKA TŁUSZCZOWA
W procesie kształtowania ( modelowania) sylwetki
bardzo ważnym elementem jest praca nad zmianą ilości
tkanki tłuszczowej w stosunku do mięśniowej.
Nadmiar tkanki tłuszczowej deformuje sylwetkę,
uwypukla niepożądane obszary ciała, ogranicza
ruchomość, upośledza wydolność krążeniowo
oddechową, zatraca elastyczność i sprężystość sylwetki
Natomiast odpowiednio ukształtowane mięśnie
nadrabiają braki genetyczne w sylwetce, ujędrniają
wrażliwe z estetycznego punktu widzenia obszary ciała
(np. piersi, pośladki), mogą zmieniać proporcje ciała,
nadają sylwetce dynamikę i sprężystość.
913556093.021.png 913556093.022.png 913556093.023.png 913556093.001.png 913556093.002.png
RÓŻNE TYPY BRZUCHA
913556093.003.png 913556093.004.png
Na każdy dodany kilogram masy
mięśniowej przypada 100-200 spalonych
kalorii w czasie spoczynku. Jeżeli zatem
zwiększysz masę mięśniową o 2 kg i
pozbędziesz się z organizmu tej samej
ilości tłuszczu, nie zmieniając ogólnej
masy ciała, będziesz spalał w spoczynku
około 300-400 dodatkowych kalorii w
ciągu dnia.
913556093.005.png 913556093.006.png 913556093.007.png 913556093.008.png 913556093.009.png 913556093.010.png 913556093.011.png 913556093.012.png
NORMY OTYŁOŚCI
Dla młodych szczupłych mężczyzn średnia zawartość
tkanki tłuszczowej wynosi 15 %, toteż w tym wypadku
do otyłych będziemy klasyfikować tych osobników,
których poziom tkanki tłuszczowej przekracza 20 %.
U mężczyzn w wieku średnim ( 40-55 lat), przeciętna
zawartość tkanki tłuszczowej sięga 25%, a więc za
otyłych w tym przedziale wiekowym uważamy tych,
którzy przekroczyli 30 %.
913556093.013.png 913556093.014.png 913556093.015.png 913556093.016.png 913556093.017.png 913556093.018.png 913556093.019.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin