Przepisy.pdf
(
243 KB
)
Pobierz
Przepisy
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
1 /
11
Thermomix TM31
Omlet z cukinią
Czas całkowity: 50 min, czas przygotowania: 20 min
Składniki
na 4 porcje:
200 g cukinii, pokrojonej w małą kostkę
2 cebulki dymki, posiekane
20 g chleba, czerstwego
60 g sera parmezan, w kawałkach, lub
innego twardego żółtego sera
1 pęczek mieszanych ziół, świeżych (ok. 15
g), tylko liście
6
jajek
łyżeczki
soli
1 łyżeczki
przyprawy uniwersalnej
500 g
wody
Sposób przygotowania
1. Do miski włożyć cukinię i posiekaną dymkę.
2. Do naczynia miksującego włożyć chleb, parmezan i zioła, rozdrobnić
15 s/obr. 7
.
3. Dodać jajka i sól, wymieszać
15 s/obr. 4
.
4. Powstałą mieszankę przełożyć do miski z cukinią, całość wymieszać kopystką.
5. Przygotować kawałek papieru do pieczenia wielkości górnej części przystawki
Varoma, namoczyć, dobrze odcisnąć i rozłożyć w górnej części przystawki Varoma,
pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na papier wylać mieszankę jajek i warzyw,
posypać przyprawą uniwersalną, przykryć folią aluminiową, całość przykryć pokrywą
Varomy.
6. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować
30 min/Varoma/obr. 1
.
7. Omlet przełożyć na talerz przy pomocy papieru do pieczenia, na wierzch położyć
drugi talerz dnem do góry, obrócić omlet. Zdjąć folię.
8. Omlet pokroić na kawałki, podawać ciepły lub ostudzony.
Wskazówka
Można podawać jako przystawkę lub dodatek do ziemniaków i/lub sałatki.
Informacja
Części Thermomixa: kopystka, Varoma
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna:
845 kJ
Wartość energetyczna:
202 kcal
Białko:
16 g
Węglowodany:
6 g
Tłuszcz:
13 g
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
2 /
11
Stopień trudności: średni
Poziom cenowy: średni
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
3 /
11
Thermomix TM31
Medaliony z indyka z kozim serem i marchewkowym ryżem
Czas całkowity: 45 min, czas przygotowania: 20 min
Składniki
na 4 porcje:
80 g sera parmezan, w kawałkach
8 medalionów z indyka, ok. 60 g
każdy (w sumie ok. 500 g)
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
8 plastrów sera koziego w formie rolady, ok. 5
- 7 mm grubości każdy
16 liści szałwii, świeżych, posiekanych
300 g marchewki, w kawałkach
1000 g wody
1 kostka bulionu warzywnego lub 1 łyżeczka
koncentratu bulionu warzywnego
wykonanego w TM
250 g ryżu, typu "parboiled"
30 g masła, w kawałkach
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić
10 s/obr. 10
. Przełożyć do
innego naczynia.
2. Medaliony z indyka posypać z obu stron przyprawą do kurczaka, ułożyć w dolnej i
górnej części przystawki Varoma (grubsze medaliony ułożyć w dolnej części). Na
każdym kawałku ułożyć plaster koziego sera, posypać siekaną szałwią.
3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić
3 s/obr. 5
, przełożyć do
koszyczka.
4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać bulion, włożyć koszyczek z marchewką,
do koszyczka dodać ryż, wymieszać kopystką.
5. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować ok.
25 min/Varoma/obr. 1
(po tym czasie
sprawdzić, czy ryż i marchewka się ugotowały). Odstawić przystawkę Varoma i
koszyczek, opróżnić naczynie miksujące.
6. Do naczynia miksującego włożyć ryż z marchewką, masło i 40 g parmezanu,
wymieszać przy pomocy kopystki
20 s/ /obr. 2
. Podawać z medalionami
bezpośrednio po przyrządzeniu, całość posypać pozostałym parmezanem.
Wskazówka
Jeśli wolimy bardziej wilgotny ryż, można dodać do niego w punkcie 6 trochę
płynu z gotowania.
Medaliony można również przygotować w papilotach, należy zawinąć je w folię
aluminiową po przyprawieniu i tak ugotować w przystawce Varoma.
Wariant
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
4 /
11
Ser kozi można zastąpić mozzarellą, a zamiast przyprawy do kurczaka użyć soli,
pieprzu i ulubionych ziół.
Informacja
Części Thermomixa: Varoma, koszyczek, kopystka
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna:
2441 kJ
Wartość energetyczna:
584 kcal
Białko:
45 g
Węglowodany:
55 g
Tłuszcz:
19 g
Stopień trudności: łatwy
Poziom cenowy: średni
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
5 /
11
Plik z chomika:
chomikowiec_2013
Inne pliki z tego folderu:
Przetwory na jesień.pdf
(4240 KB)
KULINARNE ABC -THERMOMIX.zip
(728623 KB)
Thermomix Lekka kuchnia.pdf
(125414 KB)
THERMOMIX Pelna para.pdf
(121287 KB)
Thermomix Kuchnia Śródziemnomorska.pdf
(58633 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ♫♪ Muza - Disco Polo ♪♫
- Italo - Pol Disco Czyli Italo Disco Po Polsku
(1)
► Disco polo stare fajne
►JĘZYK NIEMIECKI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin