Jak ugotować należy ryż.doc

(26 KB) Pobierz

 

 

Jak ugotować należy ryż.

 

·         przepłucz ryż zimną wodą aż do momentu gdy zlewana woda stanie się czysta, wybierz wszystkie uszkodzone i połamane ziarna,

·         następnie dodaj ryż i wodę do garnka, dla każdej szklanki ryżu dodaj półtorej szklanki wody,

·         do wody nie dodawaj soli, ryż zachowa swój naturalny, słodki aromat,

·         następnie na średnim ogniu i otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia,

·         gdy zacznie wrzeć, lekko skręć ogień i przykryj garnek ciężką pokrywką, zostawiając malutki otwór, przez który para będzie uciekała na zewnątrz,

·         gdy zauważysz, że w ryżu zaczynają tworzyć się kratery skręć ogień do małego i całkowicie przykryj garnek,

·         duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut,

·         na koniec przemieszaj ryż.

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin