http://www.eioba.pl/a85801/spisek_zdrada_i_ha_ba_czyli_o_cukrze_wanilinowym#ixzz13mwXnWCp
Na początku przeczytaj proszę jeszcze raz tytuł tego artykułu. Nic nie wzbudziło twoich podejrzeń? Otwórz umysł i jeszcze raz przeliteruj cukier wanilinowy. Trafiło?
Powinno byc tam waniliowy zamiast wanilinowy, prawda?
Otóż, niestety nie popełniłem literówki. Co gorsze, to Ty się mylisz, używając nazwy waniliowy. Jak posiadasz paczkę w domu to skocz i zobacz opakowanie. Jak byk - wanilinowy..
Dlaczego więc wszyscy czytają błędnie?
Bo tak sie utarło. Częściowo winę za to ponoszą nasze synapsy. Jeżeli pierwzsa i osatnia lietra jset na dobrym miejscu to zwykle czytamy poprawnie mimo bałaganu w środkowej części wyrazu. I - jak pokazuje przykład z cukrem wanilinowym - rzadko zauważamy takie błędy.
Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną podróbką waniliowego. Pachnie bardzo podobnie, podobno mniej intensywnie niz prawdziwy waniliowy, ale wystarcza do wypieków.
Za Wikipedią: cukier wanilinowy zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny.
Ciekawe informacje znajdziemy także pod hasłem wanilina:
U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.
Głównym powodem wyparcia cukru waniliowego z kuchni są wysokie koszty jej produkcji. Jednak cukier taki możesz łatwo samemu przyrządzić w domu - wystarczy zwykły cukier i kilka lasek wanilii zamknięte szczelnie w słoiku. Po kilku dniach oryginalny aromat waniliowy przejdzie na cukier.
Nikolas53