Spisek, zdrada i hańba, czyli o cukrze wanilinowym.doc

(62 KB) Pobierz
Cukier wanilinowy

http://www.eioba.pl/a85801/spisek_zdrada_i_ha_ba_czyli_o_cukrze_wanilinowym#ixzz13mwXnWCp

 

Spisek, zdrada i hańba, czyli o cukrze wanilinowym.


Na początku przeczytaj proszę jeszcze raz tytuł tego artykułu. Nic nie wzbudziło twoich podejrzeń? Otwórz umysł i jeszcze raz przeliteruj cukier wanilinowy. Trafiło?

Powinno byc tam waniliowy zamiast wanilinowy, prawda?

Otóż, niestety nie popełniłem literówki. Co gorsze, to Ty się mylisz, używając nazwy waniliowy. Jak posiadasz paczkę w domu to skocz i zobacz opakowanie. Jak byk - wanilinowy..

Dlaczego więc wszyscy czytają błędnie?

Bo tak sie utarło. Częściowo winę za to ponoszą nasze synapsy. Jeżeli pierwzsa i osatnia lietra jset na dobrym miejscu to zwykle czytamy poprawnie mimo bałaganu w środkowej części wyrazu. I - jak pokazuje przykład z cukrem wanilinowym - rzadko zauważamy takie błędy.

Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną podróbką waniliowego. Pachnie bardzo podobnie, podobno mniej intensywnie niz prawdziwy waniliowy, ale wystarcza do wypieków.

Za Wikipedią: cukier wanilinowy zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny.

Ciekawe informacje znajdziemy także pod hasłem wanilina:

 U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.

W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.

 Głównym powodem wyparcia cukru waniliowego z kuchni są wysokie koszty jej produkcji. Jednak cukier taki możesz łatwo samemu przyrządzić w domu - wystarczy zwykły cukier i kilka lasek wanilii zamknięte szczelnie w słoiku. Po kilku dniach oryginalny aromat waniliowy przejdzie na cukier.


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin