ęłęó Chrupiące gofry
ęłęó2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego [dodałam od siebie - w oryginalnym przepisie nie było
ęłęóOddzielić żółtka od białek . Wszystkie składniki oprócz białej zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem
ęłęóDo rozgrzanej gofrownicy wlewać porcje ciasta i piec na rumiano - około 2-3 minut [u mnie piekły się przez ok.4 minuty
ęłęóWażna uwaga - upieczonych gofrów lepiej nie układać jeden na drugim, bo zwilgotnieją i zrobią się miękkie [sprawdziłam
ęłęóGofrownicę smarowałam pędzelkiem umoczonym w oleju - tak na wszelki wypadek, bo bałam się, że ciasto będzie przywierać
Ryszkar