Gofry.doc

(1 KB) Pobierz

ęłęó                                       Chrupiące gofry

ęłęó2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego [dodałam od siebie - w oryginalnym przepisie nie było

ęłęóOddzielić żółtka od białek . Wszystkie składniki oprócz białej zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem

ęłęóDo rozgrzanej gofrownicy wlewać porcje ciasta i piec na rumiano - około 2-3 minut [u mnie piekły się przez ok.4 minuty

ęłęóWażna uwaga - upieczonych gofrów lepiej nie układać jeden na drugim, bo zwilgotnieją i zrobią się miękkie [sprawdziłam

ęłęóGofrownicę smarowałam pędzelkiem umoczonym w oleju - tak na wszelki wypadek, bo bałam się, że ciasto będzie przywierać

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin