Boczek rolowany Ifasi.doc

(98 KB) Pobierz
Boczek rolowany Ifasi

 

Boczek rolowany Ifasi

łatwe

 

Składniki

Przepis

Boczek rolowany:
1..  1,5 kg do 2 kg boczku świeżego
2..  1-2  główka  czosnku
3..  4-5 cebula
4..   papryka słodka w proszku
5..   sól czosnkowa
6..   wegeta
7..   majeranek
8..   pieprz

Wykonanie:
Myjemy boczek,  odcinamy zbędny tłuszcz, następnie układamy na tacy.
Czosnek przeciskam przez praskę, nacieram mięso lub nacinam mięso i wkładam  paseczki czosnku do boczku.
Nacieram  wszystkimi  przyprawami  mięso dość obficie!!
to jest: sól czosnkowa, wegeta, papryka, pieprz,  majeranek itd, można też oregano jak ktoś lubi, następnie obkładam  boczek dużą ilością  cebuli, przykrywam pergaminem i wkładam na noc do lodówki (może leżeć więcej niż jedną noc ja zawsze trzymam z dwa dni) jak przejdzie tym wszystkim, z rzucam wszystką cebulę i trochę tych przypraw i  roluje ładnie rulon! do rolowania boczku używam szpagatu! nic nie podkładam żadnego tłuszczu,
oprócz tego zawijam  boczek
w papier do pieczenia  pergamin, a  zawsze wypiecze się
z boczku troszkę tłuszczu, wkładam do podłużnej foremki i piekę co najmniej 1 godzinę, sprawdzam drutem czy jest miękki, polecam jest bardzo dobry!!      
    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAPIEKANKA SZARLOTKA

średnio trudne

 

Składniki

Przepis

80 dag jabłek
sok z połowy cytrynki
22 dag cukru
5 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 kieliszek nalewki pigwowej lub morelowej
6 bułek
3 jajka
0.5 litra mleka
6 dag masła

Rodzynki sparzyć.Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropoć sokiem z cytryny.Dodać 8 dag cukru,rodzynki,cynamon i nalewkę-wymieszać i odstawić na kilka minut.Bułkę pokroić w plastry.Żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i mlekiem.Połowę plasterków bułki nasączyć z obu stron i ciasno ułożyć na dnie formy żaroodpornej/wysmarowanej masłem/,przykryć połową jabłek i skropić rozpuszczonym masłem.Druga warstwę tak samo.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30min w 175 C.Białka ubić z resztą cukru, posmarować podpieczoną zapiekankę i dopiec jeszcze 10min .Pdawać na ciepło,ale smaczna jest także zimna.SMACZNEGO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sola w sosie winno-migdałowym

średnio trudne

 

Składniki

Przepis

na 4 porcje:

4 filety z soli (lub innej białej ryby)
1 mała cebulka, najlepiej szalotka
3 łyżki dobrego masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka wina białego, wytrawnego
sól, cukier
2 łyżki płatków migdałowych
natka pietruszki

1. Płatki migdałowe upraż na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu, na lekko złoty kolor (nie na brązowo, zgorzknieją), często mieszając, odłóż na talerzyk. Cebulkę posiekaj jak najdrobniej. 2 łyżki masła ugnieć z mąką (nazywa się to masło manie). 

2. Filety rybne ugotuj na parze lub zanurzone w bulionie/wywarze warzywnym (może być z kostki), ostatecznie usmaż lekko obtoczone w mące na mieszaninie oleju i masła. Odłóż w ciepłe miejsce do czasu przyrządzenia sosu.

3. Trzecią łyżkę masła rozgrzej w małym rondelku, wsyp cebulkę, posól lekko i zeszklij ją, nie rumień. Wlej wino i pół szklanki wody, zagotuj, gotuj 5 min. na średnim ogniu. Dopraw solą i koniecznie cukrem, sporą szczyptą.

4. Zmniejsz płomień, dodawaj do sosu po grudce masła utartego z mąką i ubijaj sos trzepaczką lub rózgą. Sos powinien zgęstnieć, ale ma pozostać lekki. Gdyby masła z mąką było za dużo, przerwij jego dodawanie, gdyby było za mało, musisz odrobinę dorobić (nie jestem w stanie dokładnie podać ilości, bo są różne mąki i różne masła-takie masło z mąką zamrażam w większej ilości pokrojone na kostki, do zagęszczania delikatnych sosów). Na samym końcu dodaj do sosu uprażone płatki migdałowe, sos zagotuj i zestaw z ognia, polej rybę.

5. Danie jest dość nieatrakcyjne kolorystycznie, dlatego warto je posypać odrobiną drobniutko siekanej natki.

Sos można uatrakcyjnić w końcowej fazie (3 min przed końcem gotowania) dodając do niego garść małych rozmrożonych krewetek koktajlowych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEROBUDYN

 

 

Składniki

Przepis

CIasto:
2szkl mąki
2łyzeczki proszku do pieczenia
pol kostki margaryny
pol szklanki cukru
2jaja
zóltko

MASA BUDYNIOWA
1litr mleka
3budynie czekol...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin