Składniki
Przepis
Boczek rolowany:1.. 1,5 kg do 2 kg boczku świeżego2.. 1-2 główka czosnku3.. 4-5 cebula4.. papryka słodka w proszku 5.. sól czosnkowa6.. wegeta7.. majeranek8.. pieprz
Wykonanie:Myjemy boczek, odcinamy zbędny tłuszcz, następnie układamy na tacy.Czosnek przeciskam przez praskę, nacieram mięso lub nacinam mięso i wkładam paseczki czosnku do boczku.Nacieram wszystkimi przyprawami mięso dość obficie!! to jest: sól czosnkowa, wegeta, papryka, pieprz, majeranek itd, można też oregano jak ktoś lubi, następnie obkładam boczek dużą ilością cebuli, przykrywam pergaminem i wkładam na noc do lodówki (może leżeć więcej niż jedną noc ja zawsze trzymam z dwa dni) jak przejdzie tym wszystkim, z rzucam wszystką cebulę i trochę tych przypraw i roluje ładnie rulon! do rolowania boczku używam szpagatu! nic nie podkładam żadnego tłuszczu, oprócz tego zawijam boczekw papier do pieczenia pergamin, a zawsze wypiecze się z boczku troszkę tłuszczu, wkładam do podłużnej foremki i piekę co najmniej 1 godzinę, sprawdzam drutem czy jest miękki, polecam jest bardzo dobry!!
80 dag jabłeksok z połowy cytrynki22 dag cukru5 dag rodzynek1 łyżeczka cynamonu1 kieliszek nalewki pigwowej lub morelowej6 bułek3 jajka0.5 litra mleka6 dag masła
Rodzynki sparzyć.Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki i skropoć sokiem z cytryny.Dodać 8 dag cukru,rodzynki,cynamon i nalewkę-wymieszać i odstawić na kilka minut.Bułkę pokroić w plastry.Żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i mlekiem.Połowę plasterków bułki nasączyć z obu stron i ciasno ułożyć na dnie formy żaroodpornej/wysmarowanej masłem/,przykryć połową jabłek i skropić rozpuszczonym masłem.Druga warstwę tak samo.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30min w 175 C.Białka ubić z resztą cukru, posmarować podpieczoną zapiekankę i dopiec jeszcze 10min .Pdawać na ciepło,ale smaczna jest także zimna.SMACZNEGO.
na 4 porcje:4 filety z soli (lub innej białej ryby)1 mała cebulka, najlepiej szalotka3 łyżki dobrego masła1 łyżka mąki pszennej1 szklanka wina białego, wytrawnegosól, cukier2 łyżki płatków migdałowychnatka pietruszki
1. Płatki migdałowe upraż na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu, na lekko złoty kolor (nie na brązowo, zgorzknieją), często mieszając, odłóż na talerzyk. Cebulkę posiekaj jak najdrobniej. 2 łyżki masła ugnieć z mąką (nazywa się to masło manie). 2. Filety rybne ugotuj na parze lub zanurzone w bulionie/wywarze warzywnym (może być z kostki), ostatecznie usmaż lekko obtoczone w mące na mieszaninie oleju i masła. Odłóż w ciepłe miejsce do czasu przyrządzenia sosu.3. Trzecią łyżkę masła rozgrzej w małym rondelku, wsyp cebulkę, posól lekko i zeszklij ją, nie rumień. Wlej wino i pół szklanki wody, zagotuj, gotuj 5 min. na średnim ogniu. Dopraw solą i koniecznie cukrem, sporą szczyptą. 4. Zmniejsz płomień, dodawaj do sosu po grudce masła utartego z mąką i ubijaj sos trzepaczką lub rózgą. Sos powinien zgęstnieć, ale ma pozostać lekki. Gdyby masła z mąką było za dużo, przerwij jego dodawanie, gdyby było za mało, musisz odrobinę dorobić (nie jestem w stanie dokładnie podać ilości, bo są różne mąki i różne masła-takie masło z mąką zamrażam w większej ilości pokrojone na kostki, do zagęszczania delikatnych sosów). Na samym końcu dodaj do sosu uprażone płatki migdałowe, sos zagotuj i zestaw z ognia, polej rybę. 5. Danie jest dość nieatrakcyjne kolorystycznie, dlatego warto je posypać odrobiną drobniutko siekanej natki.Sos można uatrakcyjnić w końcowej fazie (3 min przed końcem gotowania) dodając do niego garść małych rozmrożonych krewetek koktajlowych.
CIasto:2szkl mąki2łyzeczki proszku do pieczeniapol kostki margarynypol szklanki cukru2jajazóltkoMASA BUDYNIOWA1litr mleka3budynie czekol...
cichosz