Buleczki z platkami owsianymi16 szt. Czas przygotow. 1 godz.600 g pszennej maki razowej,2 lyzki zytniej maki razowej,2 lyzki maki razowej,500-600 ml goracej wody,1/2 lyzeczki soli kamiennej,czarnuszka, mak lub kninek do posypania.1. W duzej misce wymieszac make pszenna i zytnia z platkami. Dodac sol, zalacgoraca woda. Wyrobic miekkie ciasto. Gdyby bylo zbyt twarde, dodac trochewody.2. Uformowac 16 kulistych buleczek. Kazda obtoczyc w mace, splaszczyc i lekkonaciac nozem wzdluz i wszerz. Przelozyc na blache posmarowana tluszczem. Posypac makiem (kminkiem, czarnuszka). Piec w goracym piekarniku 20 min. Nastepnie odwrocic buleczki na druga strone, piec jeszcze 10-15 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 88.
wroblelz