Sałatka z buraczków na zimę doskonała
3 kg buraków -- ugotowane wcześniej i obrane ZALEWA: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu winnego -- 6% 1/2 łyżki soli 2 1/2 łyżki cukru 6 szt. ziela angielskiego -- jak małe to 8 szt. 4 szt. liści laurowych pieprz -- mielony do smaku 3 szt. cebul -- wystarczą malutkie 1 ząbek czosnku -- ewentualnie ale niekoniecznie Pokroić cebulki w bardzo cienkie półplasterki. Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia cukru i soli. Dodać cebulki(i ewentualnie drobno posiekany czosnek) zagotować i wyłączyć gaz. Ostudzić i odstawić na ok.2 godziny, a jeszcze lepiej na dłużej. Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej grubo lub drobno-w/g gustu. Zalać zimną zalewą wyjąwszy z niej uprzednio liście laurowe i ziele angielskie. Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć sałatkę do garnka i porządnie zagotować. Wkładać gorącą do słoików, słoiki natychmiast zakręcać. Postawić je do góry dnem na ręczniku, zawinąć i okryć kocykiem. Na drugi dzień będą gotowe.
piotr6631