Sałatka z buraczków na zimę doskonała.doc

(21 KB) Pobierz
Sałatka z buraczków na zimę doskonała

Sałatka z buraczków na zimę doskonała

 

3 kg buraków -- ugotowane wcześniej i obrane
ZALEWA:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego -- 6%
1/2 łyżki soli
2 1/2 łyżki cukru
6 szt. ziela angielskiego -- jak małe to 8 szt.
4 szt. liści laurowych
pieprz -- mielony do smaku
3 szt. cebul -- wystarczą malutkie
1 ząbek czosnku -- ewentualnie ale niekoniecznie

Pokroić cebulki w bardzo cienkie półplasterki. Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia cukru i soli. Dodać cebulki(i ewentualnie drobno posiekany czosnek) zagotować i wyłączyć gaz. Ostudzić i odstawić na ok.2 godziny, a jeszcze lepiej na dłużej.
Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej grubo lub drobno-w/g gustu. Zalać zimną zalewą wyjąwszy z niej uprzednio liście laurowe i ziele angielskie. Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć sałatkę do garnka i porządnie zagotować. Wkładać gorącą do słoików, słoiki natychmiast zakręcać. Postawić je do góry dnem na ręczniku, zawinąć i okryć kocykiem. Na drugi dzień będą gotowe.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin