Konfitury z melona* Melon przekroić, oczyścić z pestek i obrać cienko ze skóry.* Pokroić w dużą kostkę. Przelać na cedzaku wrzącą, potem zimną wodą. Dobrze osączyć. Wyłożyć na salaterkę,skropić sokiem z cytryny i rumem. Pozostawić na godzinę.* Przygotować gęsty syrop: 1 kg melona, 0,5 kg cukru, wody tyle by rozpuścił się cukier.* Na gotujący syrop wrzucić melon. Zagotować go, a potem smażyć na małym ogniu, mieszając łyżką.* Gdy melon stanie się przeźroczysty znaczy się,że konfitura jest gotowa.* Przygotować dobrze wymyte i wysuszone słoiki. Nakładać do nich konfiturę.* Na wierzch każdego słoika położyć krążek papieru nasączony mocnym alkoholem. Nałożyć szczelną przykrywkę. Trzymać w chłodnym i suchym miejscu.
Rafiiiiiiiiii