Ogórki kiszoneMoj przepis na ogorki:-Ogorki z wiadomego zrodla, nieprzenawozone, nieduze, podluzne (okragle robia sie puste w srodku)-liscie czarnej porzeczki, wisni, debu-do kazdego sloika kilka zabkow czosnu (bardzo lubie kiszony czosnek) i kawalek korzenia chrzanu-gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (nieduzo)-koperZalewa:niecale dwie lyzki stolowe soli na 1 litr wody - nie zauwazylem roznicy w jakosci i smaku ogorkow dla saoli jodowanej lub nie.Wazne:po dodaniu wszystkiego po trochu, na samym wierzchu dopycham liscmi, ale tak, zeby nic nie dotykalo po zakreceniu do pokrywki. Zalewe zagotowac z sola. Zalewac ogorki GORACA ZALEWA, natychmiast zakrecac.wazne:wytrzec brzeg sloika i pokrywke do sucha. Jeszcze sie nie zdarzylo, zeby mi ogorki nie wyszly.PozdrawiamFrom: "Robert Wiśniewski" <robert@z.pl> Po trzech dniach trzeba sloiki z ogórkami zagotowac, zeby "przestaly sie kisic" jak mówi moja mama - gotowac jakies 15 minut z nie zakreconymi mocno pokrywkami (powietrze ma uciec), dopiero po pasteryzacji (gotowaniu :)) dobrze zakrecic.Przechowywac w chlodnym i ciemnym miejscu.
Rafiiiiiiiiii