C H E M I A
1. Podaj definicję:
a) związki nieorganiczne:
związki nieorganiczne to związki nie zawierające węgla
-wodorotlenek sodu (NaOH)
-woda (H2O)
Na zasadzie wyjątków do związków nieorganicznych zalicza się:
-cyjanek potasu (KCN)
-kwas węglowy (H2CO3)
-węglan wapnia (CaCO3)
b) związki organiczne:
związki organiczne to związki zawierające węgiel.
-alkohole: C2H5OH (etanol),
-kwasy CH3COOH (kwas ocetowy)
-kwasy tłuszczowe : C15H31COOH (kwas plamitynowy)
Związki organiczne to również aminokwasy:
-białka
-lipidy
-kwasy nukleinowe.
W skład związku organicznego może wchodzić jeszcze kilka pierwiastków: -wodór,
-tlen, -azot, -siarka.
c) substraty: substancjie chemicznej, która wchodząc do reakcji chemicznej i ulega przemianie
d) produkty reakcji: wynik reakcji. (łączenia się substratów.)
2. Wymień główne grupy związków organicznych wchodzących w skład ciała ludzkiego:
Węgiel, tlen, wodór, azot, wapń, fosfor, potas, siarka, sód, chlor, magnez, żelazo, miedź cynk, mangan, jod, fluor, kobalt. (Źródłem pierwiastków dla człowieka jest pożywienie)
3. Jaką rolę w organizmie człowieka pełnią:
- fosforan wapnia: utwardza kości
- fosforan magnezu: przeciwdziała skurczom i bilom
- żelazo: składnik hemoglobiny, w krwinkach czerwonych oraz mioglobinie (białko mięśni)
- sód: występuje w płynach ustrojowych, przeważnie w postaci Na+
- potas: występuje w postaci głównie K+, wpływa na prawidłowe utrzymanie gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu, jest jonem wewnątrzkomórkowym.
- wapń: buduje kości
4. Wzór ozonu i właściwości ozonu.
Wzór: O3
Właściwości: - bardzo silny utleniacz
- reaguje z różnymi substancjami i utlenia je
- poprzez utlenianie niszczy drobnoustroje w procesie dezynfekcji wody wodociągowej
5. Wzór nadtlenku wodoru i reakcje rozkładu oraz znaczenie wymienionej reakcji dla człowieka.
Wzór: H2O2
Reakcja rozkładu: 2H2O2 à2H2O + O2↑
Reakcja ta zachodzi u człowieka dzieki zawartym we krwi, ślinie enzymom – „katalazami”, które przyspieszają rozkład H2O2.
Jako substancja oddająca tlen jest stosowany jako środek silnie utleniający i służy do dezynsekcji ran, rozjaśnia włosy, wybielania materiałów.
6. Wyjaśnij pojęcia:
a) twardość wody: woda naturalna zawierająca duże ilości soli wapniowych takich jak wodorowęglan wapnia Ca(HCO3)2 i siarczan wapnia CaSO4
b) twardość przemijająca: twardość wody, która pochodzi od Ca(HCO3)2 nazywamy twardością przemijającą
c) twardość trwała: twardość wody pochodzącą od CaSO4 nazywamy twardością trwałą, gdyż nie udaje się usunąć przez gotowanie. Podczas gotowania wody trwałej zawierającej dużą ilość Ca(HCO3)2 on przekształca się w węglan wapnia CaCO3:
gotowanie
Ca(HCO3)2 àCaCO3+ CO2+ H2O (powstaje osad na brzegu garnka zwany kamieniem kotłowym)
7. Woda destylowana, jej otrzymywanie i zastosowanie.
Woda destylowana: - to woda chemicznie czysta, nie zawiera soli nieorganicznych, występują w niej tylko cząsteczki H2O
Zastosowanie: - w laboratoriach chemicznych
- nie nadaje się do celów spożywczych ze względu na brak soli, ma mdły smak.
Otrzymywanie:
Wodę destylowaną otrzymuje się przez destylację zwykłej wody. Urządzenie do destylacji wody: kolba destylacyjna, termometr, urządzenie do ogrzewania, odpływ ciepłej wody z chłodnicy, otwór gdzie idzie zimna woda do chłodnicy i naczynie gdzie dostaje się gotowa woda destylowana. Woda wrze w 1000C i przechodzi w stan pary wodnej. Para wodna przedostaje się do chłodnicy i skrapla się przez chłodzenie. Zanieczyszczenia pozostają w kolbie destylacyjnej.
8. Napisz wzory kwasów i ich występowanie w przyrodzie:
- kwas mrówkowy: H-COOH (występuje w organizmie mrówek, pszczół, w pokrzywach)
- kwas szczawiowy: COOH (występuje w liściach szczawiu, szpinaku,rabarbaru)
|
COOH
9. Napisz wzór kwasu mlekowego, zaznacz grupę karboksylową oraz wzór mleczanu sodu.
- kwas mlekowy: CH3-CH-COOH C3H6O3
Ma grupę karboksylową „OH”.
- mleczan sodu: C3H5O3Na
10. Wyjaśnij proces fermentacji mlekowej:
Proces ten przeprowadzają enzymy, bakterie które są w mleku, w warunkach beztlenowych a wynikiem tego jest kwas mlekowy
Np.: zsiadłe mleko, produkcja serów.
11. Napisz wzór kwasu i zaznacz grupę karboksylową:
- kwas pirogronowy: CH3-CO-COOH (COOH-gr. Karboksylowa) C3H6O3
12. Napisz wzory alkoholi i właściwości:
- etylowego: C2H5OH
ü ciecz bezbarwna
ü dobrze rozpuszczalna w wodzie
ü wrze w temperaturze ok. 780C
ü jest rozpuszczalnikiem lekarstw, perfum, lakierów
ü powstaje z cukru glukozy w procesie fermentacji alkoholowej
ü spożywany w nadmiarze uszkadza układ nerwowy
- metylowego: CH3-OH
ü w przyrodzie w stanie wolnym nie występuje
ü jest to bezbarwna ciecz
ü zapachem przypomina alkohol etylowy
ü wrze w temperaturze ok. 650C
ü silnie trujący, atakuje nerw wzrokowy i prowadzi do utraty wzroku- nieodwracalnie
- glicerolu: CH2-OH
CH-OH
CH2-OH
ü jest to ciecz o dużej lepkości
ü bezbarwna
ü smak ma słodki
ü występuje w tłuszczach
13. Wyjaśnij proces fermentacji alkoholowej:
Jest to beztlenowy, enzymatyczny rozkład glukozy na alkohol etylowy i CO2 przeprowadzony przez enzymy drożdży. Powstaje ok. 18% roztwór wodny etanolu. Czysty etanol otrzymuje się przez destylację, czyli odparowywanie i skraplanie. W jej wyniku powstaje spirytus- 96% etanolu i 4%wody.
1. ...
rafal8921