BIOCHEMIA.doc

(99 KB) Pobierz
BIOMECHANIKA

C H E M I A

1.  Podaj definicję:

a)     związki nieorganiczne:

związki nieorganiczne to związki nie zawierające węgla

-wodorotlenek sodu (NaOH)

-woda (H2O)

Na zasadzie wyjątków do związków nieorganicznych zalicza się:

-cyjanek potasu (KCN)

-kwas węglowy (H2CO3)

-węglan wapnia (CaCO3)

 

b) związki organiczne:

związki organiczne to związki zawierające węgiel.

-alkohole: C2H5OH (etanol),

-kwasy CH3COOH (kwas ocetowy)

-kwasy tłuszczowe : C15H31COOH (kwas plamitynowy)

Związki organiczne to również aminokwasy:

-białka

-lipidy

-kwasy nukleinowe.

W skład związku organicznego może wchodzić jeszcze kilka pierwiastków: -wodór,

-tlen, -azot, -siarka.

 

c) substraty: substancjie chemicznej, która wchodząc do reakcji chemicznej i ulega przemianie

 

     d) produkty reakcji: wynik reakcji. (łączenia się substratów.)

 

2.  Wymień główne grupy związków organicznych wchodzących w skład ciała ludzkiego:

Węgiel, tlen, wodór, azot, wapń, fosfor, potas, siarka, sód, chlor, magnez, żelazo, miedź cynk, mangan, jod, fluor, kobalt. (Źródłem pierwiastków dla człowieka jest pożywienie)

 

3.  Jaką rolę w organizmie człowieka pełnią:

-                                        fosforan wapnia: utwardza kości

-                                        fosforan magnezu: przeciwdziała skurczom i bilom

-                                        żelazo: składnik hemoglobiny, w krwinkach czerwonych oraz mioglobinie (białko mięśni)

-                                        sód: występuje w płynach ustrojowych, przeważnie w postaci Na+

-                                        potas: występuje w postaci głównie K+, wpływa na prawidłowe utrzymanie gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu, jest jonem wewnątrzkomórkowym.

-                                        wapń: buduje kości

 

4.  Wzór ozonu i właściwości ozonu.

Wzór:                             O3

Właściwości: - bardzo silny utleniacz

-   reaguje z różnymi substancjami i utlenia je

-   poprzez utlenianie niszczy drobnoustroje w procesie dezynfekcji wody wodociągowej

5.  Wzór nadtlenku wodoru i reakcje rozkładu oraz znaczenie wymienionej reakcji dla człowieka.

Wzór: H2O2

Reakcja rozkładu: 2H2O2 à2H2O + O2

Reakcja ta zachodzi u człowieka dzieki zawartym we krwi, ślinie enzymom –katalazami”, które przyspieszają rozkład H2O2.

Jako substancja oddająca tlen jest stosowany jako środek silnie utleniający i służy do dezynsekcji ran, rozjaśnia włosy, wybielania materiałów.

 

6.  Wyjaśnij pojęcia:

a)     twardość wody: woda naturalna zawierająca duże ilości soli wapniowych takich jak wodorowęglan wapnia Ca(HCO3)2 i siarczan wapnia CaSO4

b)    twardość przemijająca: twardość wody, która pochodzi od Ca(HCO3)2 nazywamy twardością przemijającą

c)     twardość trwała: twardość wody pochodzącą od CaSO4 nazywamy twardością trwałą, gdyż nie udaje się usunąć przez gotowanie. Podczas gotowania wody trwałej zawierającej dużą ilość Ca(HCO3)2 on przekształca się w węglan wapnia CaCO3:

         

          gotowanie

Ca(HCO3)2 àCaCO3+ CO2+ H2O (powstaje osad na brzegu garnka zwany kamieniem kotłowym)

 

7.  Woda destylowana, jej otrzymywanie i zastosowanie.

Woda destylowana: - to woda chemicznie czysta, nie zawiera soli nieorganicznych, występują w niej tylko cząsteczki H2O

Zastosowanie: - w laboratoriach chemicznych

- nie nadaje się do celów spożywczych ze względu na brak soli, ma mdły smak.

Otrzymywanie:

Wodę destylowaną otrzymuje się przez destylację zwykłej wody. Urządzenie do destylacji wody: kolba destylacyjna, termometr, urządzenie do ogrzewania, odpływ ciepłej wody z chłodnicy, otwór gdzie idzie zimna woda do chłodnicy i naczynie gdzie dostaje się gotowa woda destylowana. Woda wrze w 1000C i przechodzi w stan pary wodnej. Para wodna przedostaje się do chłodnicy i skrapla się przez chłodzenie. Zanieczyszczenia pozostają w kolbie destylacyjnej.                                                                        

 

8.  Napisz wzory kwasów i ich występowanie w przyrodzie:

- kwas mrówkowy: H-COOH (występuje w organizmie mrówek, pszczół, w pokrzywach) 

-   kwas szczawiowy: COOH    (występuje w liściach szczawiu, szpinaku,rabarbaru)

  |                   

                 COOH 

 

9.  Napisz wzór kwasu mlekowego, zaznacz grupę karboksylową oraz wzór mleczanu sodu.

-         kwas mlekowy: CH3-CH-COOH                            C3H6O3

|

OH

                                                        Ma grupę karboksylową OH.

 

-         mleczan sodu: C3H5O3Na

 

10. Wyjaśnij proces fermentacji mlekowej:

Proces ten przeprowadzają enzymy, bakterie które są w mleku, w warunkach beztlenowych a wynikiem tego jest kwas mlekowy

Np.: zsiadłe mleko, produkcja serów.

 

11. Napisz wzór kwasu i zaznacz grupę karboksylową:

-         kwas pirogronowy: CH3-CO-COOH  (COOH-gr. Karboksylowa) C3H6O3

 

12. Napisz wzory alkoholi i właściwości:

-         etylowego: C2H5OH

ü     ciecz bezbarwna

ü     dobrze rozpuszczalna w wodzie

ü     wrze w temperaturze ok. 780C

ü     jest rozpuszczalnikiem lekarstw, perfum, lakierów

ü     powstaje z cukru glukozy w procesie fermentacji alkoholowej

ü     spożywany w nadmiarze uszkadza układ nerwowy

 

-         metylowego: CH3-OH

ü     w przyrodzie w stanie wolnym nie występuje

ü     jest to bezbarwna ciecz

ü     dobrze rozpuszczalna w wodzie

ü     zapachem przypomina alkohol etylowy

ü     wrze w temperaturze ok. 650C

ü     silnie trujący, atakuje nerw wzrokowy i prowadzi do utraty wzroku- nieodwracalnie

 

-         glicerolu: CH2-OH    

|

CH-OH

|

CH2-OH

ü     jest to ciecz o dużej lepkości

ü     bezbarwna

ü     smak ma słodki

ü     występuje w tłuszczach

 

13. Wyjaśnij proces fermentacji alkoholowej:

Jest to beztlenowy, enzymatyczny rozkład glukozy na alkohol etylowy i CO2 przeprowadzony przez enzymy drożdży. Powstaje ok. 18% roztwór wodny etanolu. Czysty etanol otrzymuje się przez destylację, czyli odparowywanie i skraplanie. W jej wyniku powstaje spirytus- 96% etanolu i 4%wody.

 

 

 

 

 

 

 

 

B I O C H E M I A

 

1.    ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin